Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR KONYHA - CSONGRÁD MEGYEI ÍZES FALATOK

2017.07.16

MAGYAR KONYHA

DOROZSMAI ÜRÜLEVES
Hozzávalók:
25 dkg ürühús, 02 dkg ürücsont, 15 dkg szárazbab, 10-10 dkg sárgarépa, gyökér és paprika, 1-1 paradicsom és vöröshagyma, gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, paprika, só

Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk. A csontból és a zöldségekből levest főzünk. A babot sós vízben megfőzzük. A finomra aprított hagymát olajban üvegesre pirítjuk, megszórjuk paprikával, beletesszük a kockázott ürühúst, sózzuk, és mindig csak kevés víz hozzáadásával pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, a babot a levével együtt hozzáöntjük. Beletesszük a feldarabolt paprikát és paradicsomot, majd a csontlével felöntjük. Készre főzzük, csipetkét is főzhetünk bele.


SZEGEDI HALÁSZLÉ 04.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg ponty, 50 dkg süllő, 50 dkg harcsa, 25 dkg vöröshagyma, 10 dkg paradicsom, 15 dkg paprika, 3 dkg pirospaprika, 3 dkg só, ízlés szerint UNIVER Piros arany, UNIVER Erős Pista

Elkészítése:
A halakat megtisztítjuk, filézzük. A ponty húsát sűrűn beirdaljuk, egyenletes darabokra vágjuk és elősózzuk. A süllő és a harcsa húsát egyenletes szeletekre vágjuk és megsózzuk. A halcsontból, megtisztított halfejből, darabolt vöröshagymából lassú tűzön alaplevet készítünk. A hal alaplevet átszűrjük, de nem passzírozzuk. Az alapléhez sót, paprikát, egyenletes darabokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot teszünk és átforraljuk.
Ezután hozzáadjuk a haldarabokat, és 10-15 percig főzzük. A halászlét időnként megsózzuk, de nem keverjük.
Tálalásnál minden halféleségből kell tálalnunk.

CSONGRÁDI TÖLTÖTT PULYKAMELL BIRSALMÁS PÁROLT KÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
pulykamell filé 60 dkg, darált hús 40 dkg, füstölt sonka 5 dkg, ecetes cseresznye paprika 5 dkg, tojás 2 db, őrölt paprika 2 dkg, vöröshagyma 5 dkg, fokhagyma 2 gerezd, só csipetnyi, bors csipetnyi, zsír
Köret:
Birsalma 10 dkg, káposzta 50 dkg, só csipetnyi, cukor 1 dkg, ecet 1 kanálnyi, köménymag csipetnyi, burgonyás rétes 8 szelet

Elkészítése:
A pulykamell filéket felszeleteljük, kiklopfoljuk és befűszerezzük. A füstölt sonkát, a cseresznye paprikákat apró darabokra vágjuk, hozzáadjuk a darált húst, a tojást, a vöröshagymát, fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikákat - összekeverjük. Betöltjük a pulykamellekbe és felgöngyöljük. Összekötözzük, és sütőben megsütjük. A zsírjából szaftot készítünk.
Felszeleteljük, tálra helyezzük. Birsalmás párolt káposztával és burgonyás rétessel tálaljuk.


DOROZSMAI MOLNÁRPONTY 01.
Elkészítése:
A megtisztított és borsozott pontyszeleteket félretesszük. A felszeletelt gombát nagyon finomra vágott hagymával, sóval, törött borssal, kockára vágott zöldpaprikával és paradicsommal kisütött szalonna zsírjában megpároljuk. Kifőzünk csusza tésztát, majd leszűrjük, leöblítjük, kis margarinnal elkeverjük. Hozzáadjuk az előkészített gombát. A halszeleteket paprikás lisztbe mártjuk, és olajba félig kisütjük. A gombás csuszatésztát kivajazott tűzálló tálba tesszük, ráfektetjük a halszeleteket és beborítjuk vékony szalonnaszeletekkel. Tejföllel

MARHANYELV, MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
60 dkg füstölt marhanyelv, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 2 babér, 2 ek liszt, szemes bors, só, koriander, szerecsendió

Elkészítése:
A marhanyelvet annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Aprított hagymával, fokhagymával, reszelt szerecsendióval, borssal, korianderrel és babérral fűszerezzük és puhára főzzük. A főtt nyelvről lehúzzuk a bőrét és felszeleteljük. A főzőlevet lisztes, tejfölös habarással sűrítjük, jól kiforraljuk, átszűrjük. Krumplipürével tálaljuk a nyelveket, nyakon öntve a mártással.

 

LÚDVÁRI KEMENCÉS
Hozzávalók:
12 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 15 dkg füstölt kolbász, v. gyulai, 15 dkg gomba, 15 dkg máj, 15 dkg zöldpaprika, 15 dkg velő, 6 db tojás, 1 köteg petrezselyem zöld, só, 80 dkg felszeletelt karaj, liszt

Elkészítése:
A zsírban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát. Közben apró kockára vágjuk a kolbászt, a gombát, a májat, a zöldpaprikát, a velőt, esetleg 2-3 tojást megfőzünk, és azt is feldaraboljuk. A petrezselyem zöldet apróra vágjuk. Ha a vöröshagyma kissé megpirult, akkor a következő sorrendbe rakjuk hozzá az előbb felsorolt anyagokat, melyet egy kicsit mindig pirítunk. Gombát, amíg a levét el nem fövi, gyulai kolbász, májat, zöldpaprikát, és a velőt. Ha a velő is szépen kifehéredett, akkor a kemény tojás kockákat. Most a 6 tojást felverjük, egy kicsit sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a raguhoz. Lágyra sütjük lassan kevergetve.
Közben a hús szeleteket kiverjük, sózzuk, lisztben megforgatjuk, és kevés zsíron hirtelen pirosra sütjük. Tányérra szedjük szeletenként, a raguból annyit veszünk, hogy belepje a húst, s szalmaburgonyával tálaljuk. A végén megszórjuk petrezselyem zölddel.

SZALONNÁS BURGONYASALÁTA
Hozzávalók:
1 kg szét nem fövő burgonya, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 3 fej lila hagyma, 1/4 liter erőleves kockából, 2-3 evőkanál borecet, 2-3 teáskanál mustár, só, fehér bors, 1 hosszúkás zellergumó

Elkészítése:
A burgonyát héjában 20 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, majd meghámozzuk és félbevágjuk. A csíkokra vágott szalonnát serpenyőben kisütjük. A hagymát vékony karikákra vágjuk, rövid ideig együtt sütjük a szalonnával, majd felöntjük az erőlevessel. Mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Ráöntjük a burgonyára, és 2-3 óráig érleljük. A zellert megtisztítjuk, felszeleteljük, forró sós vízben blansírozzuk, lecsepegtetjük, és a salátához adjuk.
Ha szükséges, újból ízesítjük, és zeller-zölddel díszítve kínáljuk.

SZEGEDI DIÓS BÉLES
Elkészítése:
Húsz dkg darált diót 10 dkg sütemény- (piskóta-) morzsával, 5 dkg mazsolával, 5 dkg cukorral, fél csomag vaníliás cukorral összekeverünk. A réteslapot tepsi nagyságúra hajtogatjuk, rétegenként zsírozzuk, a fenti száraz töltelékkel beszórjuk, réteslappal beborítjuk, megkenjük zsírral, és pirosra sütjük.
Tizenöt dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, ízesítjük citrom- és narancshéjjal, szegfűszeggel. Ha kihűlt, 2 narancs levét, fél citrom levét, fél dl rumot és 1 dl Maraschinot öntünk bele. A langyosra hűlt bélest a sziruppal leöntve tálaljuk.

Forrás:
Barangolás Csongrád megyében
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.