Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR KONYHA - SZENTENDREI KÓSTOLÓK 1

2017.06.18

MAGYAR KONYHA

DOLMA
Előétel vagy borkorcsolya
Hozzávalók 35 darabhoz:
25 dkg konzerv szőlőlevél, 1 1/2 dl olívaolaj, 2 összevagdalt vörös-hagyma, 16 dkg rizs, 6 szál összevagdalt újhagyma, 1 nagy csokor finomra vágott kapor, 1 ek. összevagdalt mentalevél, só, frissen őrölt feketebors, szűk 4 dl víz, 1 ek. citromlé

Elkészítés:
1. A szőlőleveleket hideg vízzel leöblítjük, majd meleg vízben 1 óráig áztatjuk és leszűrjük. A hagymát 1 dl olajban takaréklángon 5 percig pároljuk, majd lefedve 5 percig állni hagyjuk
. 2. A rizst, az újhagymát, a fűszereket belekeverjük. A szőlőleveleket eres felükkel felfelé egymás mellé fektetjük.
3. Mindegyik levélre 3-3 kiskanálnyi rizst halmozunk, a két végüket ráhajtjuk, majd összegöngyöl-jük, mintha töltött káposztát készítenénk.
4. Egy mély, vastag falú lábas aljára egy sor göngyöleget fektetünk, és olajjal meglocsoljuk. Ismét szőlőlevéltekercs következik, és ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Annyi vízzel önt-jük le, hogy ellepje, és tűzre téve, fedő alatt kis lángon kb. 45 percig főzzük. Szűrőlapáttal tálra szedve, citromlével megöntözve, lefedve melegen vagy hidegen kínáljuk.
Jó tudni:
Friss, permetezetlen szőlőlevélből is készíthetjük, ilyenkor a leveleket 2-3 percre forrásban lévő vízbe rakjuk, majd leszűrjük.
Összeállítás:
1 óra+1 óra pihentetés
Főzés: 50 perc

DALMÁT EPERLEVES
Hozzávalók:
35 dkg eper, 5 dl félédes vörösbor, 3 dl tej, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, csipet só, ízlés szerint cukor

Elkészítése:
Az epret a borban péppé főzzük, áttörjük. Beleöntjük a tejet, csipetnyi sóval és ízlés szerint cukorral ízesítjük. A tojássárgás habarással a levest forrásig hevítjük. Hidegen és melegen egyaránt kitűnő, frissítő tavaszi leves.

SZERB PODVARAK
Elkészítése:
Fél kilónyi savanyú káposztát folyó vízben átmosunk és kinyomkodunk. A feldarabolt csirkét bedörzsöljük sóval, forró olajban kisütjük. Fél fej szeletelt vörös hagymát, egy gerezd fokhagymát megpirítunk, rátesszük a savanyú káposztát, egy csipetnyi őrölt borssal és közepes lángon negyed óráig főzzük. Ezután a fövő káposztára rátesszük a sült csirkedarabokat és megöntözzük a pecsenye levével. Az egészet fedő alatt mérsékelt lángon addig főzzük, amíg a csirke jól megpuhul.

SOLYMÁRI TUNKOLÓS
Hozzávalók:
2 evőkanál sertészsír, 2 db vöröshagyma, 4 dl paradicsomital, 3 dkg paradicsompüré, 2 evőkanál cukor, só, őrölt bors, 25 dkg házi füstölt kolbász (virslivel is készíthető), friss kenyér vagy péksütemény

Elkészítése:
Lábosban zsírt forrósítunk, hozzátesszük a gyöngyre vágott vöröshagymát, arany barnára pirítjuk, majd belekeverjük a karikákra vágott házi füstölt kolbászt is. Tovább pirítjuk, ezután a paradicsompürét is hozzáadjuk, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, ízesítjük cukorral, paradicsomitallal felöntjük, és jól összeforraljuk. Szokás volt tálalni főtt marhahús mellé is, burgonyával körítve. Önálló fogásként is adható.

DÖMSÖDI MÁJAS HÚS
Hozzávalók:
25 dkg sertéshús, 30 dkg máj, 3 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 2 ek paradicsompüré, 2 ek. zsír, só, pirospaprika, törött bors és majoránna.

Elkészítése:
A sertéshúst kockára vágjuk, és az apró kockára vágott szalonnával - só nélkül - és az apróra vágott hagymával együtt, 2 kanál zsírban kissé megpirítjuk, majd 1-2 evőkanál vizet öntve alá, fedő alatt pároljuk. Ha a hús megpuhult, zsírjára sütjük, meghintjük pirospaprikával, egy kevés majoránnával, rátesszük az ujjnyi csíkokra vágott májat, és együtt kb. 15 percig pároljuk. Megsózzuk, belekeverjük a paradicsompürét, és összeforralva tálaljuk. Sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá, és savanyúságot vagy salátát.

GÖRÖG PARASZTSALÁTA
Hozzávalók:
1/2 kg paradicsom, 1 kígyóuborka, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg gomolyasajt, 10 dkg fekete olajbogyó, 1 doboz ringli, 1 dl olívaolaj, 1 citrom leve, só, bors, 1 csipet majoránna.

Elkészítése:
A megmosott paradicsomot negyedekre vágom. Az uborkát csak megmosom, nem hámozom meg, és vékony szeletekre vágom. A hagymát (ha lila van, az még jobb) karikára, a gomolyát (palóc vagy Sárrét gyöngye kitűnő ehhez) nagyobb kockára vágom. A feldarabolt hozzávalókat salátástálba teszem, és hozzáadom a jól lecsöpögtetett olajbogyót és a ringlit. A marinádhoz az olívaolajat jól elkeverem a citromlével, sóval, borssal és majoránnával ízesítem, és a salátára öntöm. Óvatosan megkeverem, néhány percre a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.

NÉGY ÉVSZAK TORTA
(friss gyümölcsökből) Diabetikus sütemény!
Piskóta hozzávalói:
4 db tojás, 8 dkg mesterséges édesítőszer, 10 dkg liszt
Krém hozzávalói:
25 dkg gyümölcs, 15 dkg mesterséges édesítőszer, fél dl zselatin, 30 dkg tejszínhab

Elkészítés:
a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjét felverjük a mesterséges édesítőszerrel, majd beletesszük a tojássárgáját, és lazán hozzákeverjük a lisztet. Egy 16 cm átmérőjű tortaformában betesszük a sütőbe, és 180 fokon megsütjük. Eközben elkészítjük a krémet, ami friss, vagy mirelit gyümölcsökből is állhat (pl. málna, meggy, szeder). 25 dkg gyümölcsöt veszünk, amit felhevítünk gázon 15 dkg mesterséges édesítőszerrel, majd fél dl, vagy egy kisebb fajta háztartási merőkanálnyi felfőzött zselatint adunk hozzá. Mikor kihűlt, lazán hozzáadunk 30 dkg tejszínhabot. Mikor kisült a tészta, a fellazított gyümölcshabot ráhalmozzuk a piskótára, és hűtőbe tesszük. Díszíthetjük sok gyümölccsel, és zselézhetjük a tetejét, amit ugyanúgy mesterséges édesítőszerrel készítünk.

Forrás:
MAGYAR KONYHA
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.