Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON - ABC RENDBE SZEDVE A1

2016.04.20

MARHALEXIKON

A hölgy ujja - Bámia
Hozzávalók:
marhahús 1 kg, paradicsomlé (konzerv) 2 doboz, vöröshagyma 1 fej, bámia (konzerv) 2 ü, fokhagyma 2 gerezd, citrom 1/2 db, gránátalmaszirup, vaj, olívaolaj, fehér bors, koriander, só

Elkészítése:
A karikára vágott vöröshagymát kevés olívaolajon és vajon megpirítjuk. Hozzátesszük az apróra vágott marhahúst, és mikor kifehéredett, fehér borssal, korianderrel, sóval fűszerezzük, majd tovább pirítjuk. Mikor a hús enyhén megpirult, felöntjük a paradicsomlével, és főzni kezdjük. Kb. 10 perccel azelőtt, hogy a marha megfőne, hozzáadjuk a bámiát, a fél citrom levét, és a lereszelt fokhagymát. Készre főzzük, és a legvégén gránátalmaszirupot adunk hozzá.

A világ legjobb hamburgere
Hozzávalók:
1,4 kg sovány, darált marhahús, 0,6 dl liszt, 3,2 dl marhahúsleves, 1 l víz, 3 kávéskanál chilli-por, 2 evőkanál reszelt sárgarépa, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 teáskanál só, 1-1 teáskanál kristálycukor és pirospaprika, negyed teáskanál fokhagymapor
Az összeállításhoz:
8 hamburger zsemle, 16 szelet Cheddar sajt, 1 fej vagdalt vöröshagyma, 40 szelet savanyú uborka, 8 szelet paradicsom, 1 dl mustár

Elkészítése:
Keverje össze a chillivel a darált húst, majd közepes hőfokon pirítsa 7-10 perc alatt barnára egy serpenyőben. Öntse le egy kis lábosba a keletkezett zsiradékot. A leöntött pecsenyelevet forrósítsa fel, és kevés lisztet pirítson zsemleszínű rántást. Tegye hozzá a cukrot, és addig kevergesse, míg az felolvad. Öntse fel a levessel, majd ha besűrűsödött, azonnal forgassa egybe a húspéppel. Dolgozza bele a többi hozzávalót, és kézzel gyúrja tökéletesen egynemű keverékké. Készítsen az anyagból 16 egyforma méretű golyót, majd azokat ellapítva süsse forró sütőlapon, vagy grillsütőben ropogósra a vagdaltakat. A félbevágott zsemlék vágott felületét is enyhén pirítsa meg. Ha elkészültek, akkor két-két sültet és sajtszeletet rétegezzen a zsemlékbe. Közéjük tegyen savanyúságot, paradicsomot, hagymát és mustárt. Szükség esetén kissé felmelegítve, azonnal tálalja.

Alaprecept húsgombócokhoz (finn recept)
Hozzávalók:
70 dkg darált hús (lehetőleg vegyesen: sertés- és marhahúsból), 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva, 2 tojás, 2 kiskanál só, őrölt fehér bors, 1 dl víz v. ásványvíz, 1 dl tejszín, 5 dkg zsemlemorzsa (vagy egy zsemle); hozzáadható még: nyers, reszelt vagy áttört, főtt burgonya, esetleg burgonyapüré-por, zabpehely vagy különféle zöldségek nyersen lereszelve
Elkészítése:
Fűszerezhető még Vegetával és finomra vágott petrezselyemzölddel, pirospaprikával, őrölt rozmaringgal, fokhagymaporral stb.

A zsemlemorzsát vízbe ásztatjuk, majd a darált húshoz hozzákeverjük a tojást, a fűszereket, a hagymát, a sót és a megduzzadt zsemlemorzsát, s az egészet kézzel jól összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából, és egy kevés zsiradékban, lehetőleg teflonserpenyőben kisütjük őket. Egy-egy adag kisütése után a serpenyőből a zsiradékot lábasba önthetjük, és a végén ezt a levet mártássá sűríthetjük.
(A húsgombócokat kisüthetjük sütőben, zsírpapíron is, vagy paradicsomlébe helyezve és petrezselyemzölddel ízesítve. Húslében is megfőzhetjük őket, ilyenkor a húslét sűrű levesekhez használhatjuk fel, nem felejtve el, hogy a lé a húsgombócoktól erősen sós és fűszeres ízt kapott.)

Alföldi burgonyapogácsa
Elkészítése:
20 dkg marhapörköltet megdarálunk, és elkeverjük 20 dkg főtt, áttört burgonyával.
Hozzáadunk 1 db nyers tojást, 1 evőkanál paradicsompürét, sót, törött borsot, finomra vágott zöldpetrezselymet, nagyon keveset a pörkölt saját levéből, és az egészet jól eldolgozzuk. Kis gombócokat szaggatunk, pogácsa alakúra formázzuk, a rántott húshoz hasonlóan bundázzuk, és bő, forró zsiradékban kisütjük.

Alföldi felsál
Elkészítése:
A felsálszeleteket sűrűn megtűzdeljük füstölt szalonnával és fedő alatt 3 órán át pároljuk sóval, paprikával és apróra vágott vöröshagymával. Mikor már egészen puha és elfőtte a vizet, levesszük a fedőt róla, aztán jó sűrű tejfelt öntünk rá és összeforraljuk, hogy a leve szép rózsaszínű legyen. Nyáron zöldpaprikát is hinthetünk rá, 2-3 perccel a tálalás előtt.

Alföldi marhapörkölt
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár, 2 ek zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom vagy 2 ek paradicsompüré, 1 paprika, só, pirospaprika

Elkészítése:
A húst kockákra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot feldaraboljuk. A zsírban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, meghintjük pirospaprikával. 3 ek. vizet adunk bele, sózzuk, jól összekeverjük és lefedve, közepes lángon pároljuk.
Ha levét elfőné, 1-2 ek. forró vizet adjunk alá. Ezt többször is ismételjük, s mikor a hús félpuha, beletesszük a paprikát és a paradicsomot. A húst puhulásáig főzzük, ha kell, ismét pár kanálnyi forró vízzel pótoljuk az elfőtt levet. Mikor a hús megpuhult, csak nagyon kevés, sűrű szaftnak szabad alatta maradni. Sós vízben főtt burgonyát, vagy kenyeret adjunk hozzá, valamint savanyúságot.

Alföldi marhasült
Hozzávalók:
1 kg marhafelsál, 10 dkg zsír, 1 fej hagyma, só, bors.

Elkészítése:
A húst megmossuk, megsózzuk, borsozzuk, bekenjük zsírral, és néhány óráig állni hagyjuk. Azután lábosba tesszük, mellédobjuk a hagymát, és annyi vizet öntünk rá, hogy feléig érjen.
Puhára pároljuk, vékonyan fölszeletelve tálaljuk.

Alföldi rostélyos
Hozzávalók:
80 dkg hátszín, 6 dkg liszt, 10 dkg zsír, 8 dkg füstölt szalonna, 20 dkg vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 12 dkg sárgarépa, 12 dkg fehérrépa, 15 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 2 g köménymag, 2 gerezd fokhagyma, só.

Elkészítése:
Az érlelt hátszínből négy egyforma nagyságú szeletet vágunk. Az így kapott rostélyos szeleteket enyhén kiveregetjük, széleit bevagdaljuk, megsózzuk, lisztbe mártjuk, majd kevés zsírban egyik oldalát átsütjük. A sütésből visszamaradt zsírban a kockákra vágott füstölt szalonnát megpirítjuk. Zsírjába tesszük a finomra vágott vöröshagymát, megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, és egy kevés vízzel felöntjük. Megsózzuk, és az elősütött rostélyos-szeletekre öntjük. Köménymaggal, fokhagymával ízesítjük. Fedővel letakarva, mindig rövid lében pároljuk. Közben a megtisztított vegyes zöldséget hasábokra vágjuk és kevés zsírban, fedővel letakarva roppanós puhára pároljuk. Amikor a rostélyos majdnem puha, hozzátesszük a leszűrt zöldségeket, a cikkekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot és az anyagokat együtt puhára pároljuk. Köretnek sós burgonyát tálalunk.
Elkészítési idő: 70 perc

Algíri vagdalt hús
Elkészítése:
60 deka darált marhafelsált összegyúrunk egy kis kockákra vágott paradicsommal, 2 kicsumázott, összevagdalt zöldpaprikával, egy csokor apróra vágott petrezselyemzölddel, 2 evőkanál liszttel meg sóval. (Ha otthon daráljuk a húst, együtt daráljuk le a paradicsommal, zöldpaprikával.) Lapos pogácsákat formázunk belőle, és kevés olajon mindkét felükön megsütjük. Algírban kemény tojással töltött burgonyafánk a körete, de a mi ízlésünknek inkább valamilyen főzelékkel felel meg.

Almamázas marhaszegy (Apple Glazed Brisket)
Hozzávalók:
1,5 kg marhaszegy, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 db szegfűszeg, 15 dkg almadzsem, 3 evőkanál mustár, 3 szál újhagyma, só, háromnegyed-háromnegyed teáskanál őrölt bors és curry por

Elkészítése:
A megpucolt vöröshagymád negyedekbe, a fokhagymagerezdeket félbe vágja. Fektesse az előzőleg sóval és borssal bedörzsölt húst tűzálló tálba. Rendezze köré a darabolt hagymákat és a szegfűszeget. Öntsön rá annyi vizet, hogy egy ujjnyi legyen körülötte. Fedő alatt egy-másfél óra alatt párolja puhára. Ekkor vegye ki és csepegtesse le a húst. A léből dobja ki a szegfűszegeket. A visszamaradt pecsenyelevet keverje ki a dzsemmel és a mustárral. Az edénybe visszahelyezett húst ezzel a keverékkel locsolja meg, majd csúsztassa az edény (fedő nélkül) a 180 fokra előmelegített sütőbe.
Mintegy 45 perc alatt süsse pirosra. Közben a zöldjével együtt finomra vagdalt újhagymát keverje el a curry porral. Az elkészült és felszeletelt húst újhagymás - currys párolt rizzsel tálalja.

Alufóliás flekken
Hozzávalók:
8 szelet sertésborda, négy szelet marha vesepecsenye, négy fej vöröshagyma, 40 dkg füstölt szalonna, 50 dkg burgonya, só, törött bors, mustár

. Elkészítése:
A hússzeleteket egyenként bedörzsöljük sóval, borssal és vékonyan bekenjük mustárral. Egy jókora tűzálló tálat vagy tepsit kibélelünk alufóliával, és az aljára vékonyra szelt szalonnát terítünk. Erre fektetjük - félig egymásra - a hússzeleteket, sertést és marhát felváltva. Az egészet befedjük a karikára vágott hagymával és a nyers, karikára vágott burgonyával. Végül gondosan betakarjuk vékony szalonnaszeletekkel és a fóliát ráhajtva - nehogy az íze, zamata elillanjon - a sütőben, a hús minőségétől függően, másfél-két órán át, sütjük. Tálaláskor csak széthajtjuk a fóliát, de a tepsiben vagy a tűzálló tálban adjuk asztalra.

Amerikai rakott kenyér
Hozzávalók (kb. 10 adag):
1 kg fehér kenyér, 20 dkg füstölt marhanyelv, 30 dkg ementáli sajt, 10 dkg vaj, fél fej saláta, 10 dkg ananászbefőtt, fél üveg (kicsi) aszalt szilva vörös borban, só ízlés szerint. (10 db színes kétágú műanyag villa.)

Elkészítése:
A kenyér héját minden oldalán eltávolítjuk, és a kenyérbelsőt először kb. 1 cm vastag lapokra vágjuk, majd ezekből kb. 8 cm-es oldalú háromszögeket vágunk ki. Valamennyi kenyérszelet mindkét oldalát enyhén megpirítjuk, és ha kihűlt, habosra kevert vajjal vékonyan megkenjük. A megmosott és leszárított salátalevelekből egyet-egyet a szeletekre helyezünk, majd az egyikre vékony, félbevágott sajtszeletet, a másikra marhanyelvet helyezünk hasonló módon. E két szeletet óvatosan egymásra helyezzük, és a harmadik vajazott szelettel lefedjük. A kissé leszárított gyümölcsökből 1-1 szemet a műanyag villára fűzünk, majd a három kenyeret a közepén - kissé ferdén - átszúrjuk vele. Ez tipikus amerikai szendvicsfajta, amelynél két egymástól eltérő jellegű nyersanyagot használnak fel. Néhány további változata: szardínia-keménytojás, sült csirkemell-füstölt tarja, téliszalámi-gépsonka stb.

Amerikai sajtos marha steak
Hozzávalók:
marhahús 80 dkg, tej 1 dl, zsemlye 1 db, liszt 3 dkg, olaj 1 dl, tejszín 2 dl, Pannónia sajt 12 dkg, gyömbér, oregánó őrölt bors, só

Elkészítése:
A sovány marhahúst finom tárcsán keresztül kétszer ledaráljuk. Hozzáöntjük a tejet és összedolgozzuk. Belekeverjük az áztatott és jól kicsavart zsemlét. Sóval, őrölt borssal, reszelt gyömbérrel, oregánóval fűszerezzük. Egyforma nagy pogácsákat formálunk belőle. Liszttel összekevert zsemlemorzsába forgatjuk, majd kevés forró olajban kisütjük. Ezután az olajba öntjük a tejszínt, beleszórjuk a reszelt Pannónia sajtot és megsózzuk. A kisült pogácsákat sorban visszahelyezzük és fedővel letakarva, néhány percig gyenge tűzön pároljuk. Saját mártásával leöntve tálaljuk, tört burgonyát vagy párolt rizst adunk mellé.

Amerikai sólet
Hozzávalók:
20 dkg nagy szemű bab, 2 szál sárgarépa, 5-6 nagyobb burgonya, fél csésze gersli, 2 nagy fej hagyma, 80 dkg marhahús, 2 db babérlevél, 2 gerezd foghagyma, 2 kanál libazsír, só, bors, pirospaprika.

Elkészítése:
A fenti sólethez hasonlóan készül, csak a bab mellé tisztított, karikára vágott sárgarépát és hámozott, kockára vágott burgonyát adunk. Sóval, borssal, foghagymával, babérlevéllel, kevés pirospaprikával ízesítjük.

Amish* húsos-tál
Hozzávalók:
1,35 dkg párolt marhasült, 1 evőkanál étolaj, 0,6 dl szójaszósz, 2,4 dl feketekávé, 2 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, fél teáskanál oregánó, 2 fej vöröshagyma

Elkészítése:
Melegítse fel 160 fokra a sütőt. Nagyobb lábosban forrósítsa fel az olajat. Rendezze el benne a kisebb darabokra vagdalt párolt húst. Takarja be a vékonyan felszeletelt vöröshagymát. Öntse rá a zúzott fokhagymával kikevert további hozzávalókat. Melegítse, míg gyöngyözve forrni kezd, majd letakarva tolja be a sütőbe. Három és fél, négy órán keresztül süsse. Időnként saját levével locsolgassa, szükség esetén pótolja a folyadékot.
[*A XVII. Században, Svájcban szerveződött egy kis csoport. Vezetőjük Jacob Amman után "Amish"-nak nevezték magukat. A század végén az éhínség és az üldöztetés elől az Újvilágba menekültek. Az erőszakmentességet, egyszerűséget és szeretetet hirdető csoport a szokásait, vallási hitét és puritanizmusát a mai napig megőrizte.]

Ámor álma
Hozzávalók:
40 dkg marhalapocka, 20 dkg zöldborsó, 2 fej vöröshagyma, 2 dl száraz fehérbor, 5 dkg sűrített paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl étolaj, KNORR Delikát ételízesítő, őrölt fekete bors

Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát kevés előhevített olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a lemosott, lecsepegtetett és 5 cm-es csíkokra vágott marhahúst. Ízesítjük áttört fokhagymával, őrölt fekete borssal, ételízesítővel, és ráöntjük a bort. Lassú tűzön, lefedve pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, zsírjára visszapirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés vizet öntünk rá, hozzáadjuk a zöldborsót, és együtt készre pároljuk. Párolt rizzsel körítjük.
Elkészítési idő: 65 perc

Ananászos húsgombócok
Hozzávalók:
40 dkg marhafartő, só, 1 db egész tojás, 2 evőkanál vörös csemegebor, 1 evőkanál Solamyl (étkezési keményítő), őrölt fehér bors, 3 evőkanál olaj, 20 dkg friss ananász vagy kompót, 1 kiskanál nátrium glutamát

Elkészítése:
A marhahúst ledaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk, azután megsózzuk és összekeverjük a felvert tojással, a borral és a kevés vízbe beáztatott Solamyllel, s megszórjuk fehér borssal. A kész masszából apró gombócokat formálunk, és forró olajban megsütjük. Papírtörlőre szedjük, melegen tartjuk. A visszamaradt olajba belerakjuk a felszeletelt ananászt, kicsit megédesítjük és besűrítjük egy kevés vízben beáztatott Solamyllel és összeforraljuk, s a mártásban felmelegítjük a gombócokat.

Ananászos kínai marhapörkölt
Elkészítése:
Vágjunk fel 60 deka marhahúst 2-3 centis kockákra. Egy villával verjünk fel 2 tojást és keverjük össze egy szétpréselt fokhagymával. Készítsünk ki egy lapos tányérban félcsészényi kukoricakeményítőt. Egyenként megmártjuk a húskockákat a tojásban, majd a keményítőben és enyhén megpirítjuk egy kevés olajban.
Akkor felnyitunk egy 30 dekás ananász konzervet, egy lábosba leöntjük a levét, abba belekeverünk 3 evőkanál keményítőt, fél liter vizet, 3 evőkanál ecetet, egy kiskanál sót és egy kétdecis pohár cukrot. Ezt lassú tűzön kevergetjük, amíg megsűrűsödik. Most beledobjuk a húst, az ananász darabokat, 2 felszeletelt paradicsomot és 2 kockákra vágott zöldpaprikát. Ezt épp csak egy percig még forraljuk, amíg minden jól átforrósodik.
Szimpla főtt rizzsel tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK

 

Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.