Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE 12

2016.08.26

MARHALEXIKON

Chow Mein
Hozzávalók:
25 dkg kicsontozott, letisztított (marha) hús, 20 dkg főtt, lecsurgatott tészta (üvegtészta, finommetélt, spagetti), 5 dkg sonka metéltre vágva, 10 dkg kínai kel metéltre vágva, 2 fej gomba szeletre vágva, egy-egy kávéskanál fokhagyma és gyömbér finomra vágva, két evőkanál olaj.
A páchoz:
Egy kávéskanál étkezési keményítő, egy evőkanál száraz fehérbor, só, bors.
Az ízesítéshez:
Egy evőkanál szójamártás, egy kávéskanál cukor.

A vékony csíkokra vágott húst legalább egy óráig pácoljuk. A fokhagymát, gyömbért megpirítjuk az olajban, a húst rátesszük, és erőteljes keverés mellett 2 percig tovább pirítjuk, majd kivesszük. A maradék olajban megpirítjuk a többi hozzávalót, visszatesszük a húst, ráöntjük az ízesítőket.
A kifőtt tésztát forrón tálra tesszük, és a közepébe öntjük a húsos mártást.

Cigány-pecsenye
Hozzávaló:
1 kiló marhahús, 4 paradicsomalma, 2 hagyma, 10 dkg Visan, paprika, 1,5 deci tejfel, liszt

A paradicsomot a karikára vágott hagymával és paprikával Visanban pároljuk, majd beleadjuk a jól kivert marhahúst. Szép barnára és puhára pároljuk, miközben levest, vagy vizet öntünk utána. Az egy kanál liszttel elhabart tejfelt az áttört mártással felfőzzük.
Rizzsel vagy makarónival tálaljuk.

Cigány rostélyos
Az elősütött rostélyosokat lábosba tesszük. Zsírban finomra vágott hagymát fonnyasztunk, majd kevés csont alaplével felengedjük, és a rostélyosokra öntjük. Babérlevéllel és egész borssal fűszerezzük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön félig puhára pároljuk. A megtisztított zöldséget hullámos élű díszítőkéssel vékony karikára szeleteljük, majd kevés zsíron megpirítva csont alaplével felengedjük, és megsózva, rövid ideig pároljuk. A húshoz tesszük, kész barna mártást és vörösbort adunk hozzá, végül teljesen megpuhítjuk. Tálaláskor a rostélyost előmelegített tálra tesszük, bevonjuk a zöldséges mártással és minden adag tetejére egy darab kakastaréj formájúra sütött, szalonnát teszünk.
Köretként burgonyaropogóst vagy párolt rizst adunk.

Cigány vetrece
Hozzávalók:
80 dkg marhalábszár, 4 szelet zsíros szalonna, 3 fej vöröshagyma, 1 doboz paradicsompüré, 1 mokkás kanál bors, 3 db babérlevél, 2 dl tejföl, evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál majoránna, csipetnyi őrölt kömény és szerecsendió, ízlés szerint mustár, csípős Piros Arany, vörösbor, kevés zsír vagy olaj

Elkészítés:
Előkészítjük az anyagokat: a húst vékony csíkokra vágjuk, a hagymát lereszeljük, a szalonnát felkockázzuk. Egy kevés zsíron vagy olajon kisütjük a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát, és fedő alatt megpirítjuk. Ezután a húst hozzáadjuk, és kicsit fehéresre sütjük. Majd az összes többi hozzávalót beletesszük a tejföl és a liszt kivételével. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy teljesen ellepje, majd fedő alatt takarékon puhára pároljuk a húst. Ha kész, csomómentesre keverjük a lisztet a tejfölben, és hozzáadjuk a jó szaftos vetrecéhez. Takarékon még hagyjuk kettőt, hármat rottyanni, hogy az ízek is jobban összeérjenek.
Köretnek rizst vagy burgonyapürét adhatunk mellé.

Citromos-mandulás marhanyelv
Hozzávalók:
50-60 dkg marhanyelv, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg mandula, 2 evőkanál citromlé, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál natúr reszelt torma, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

A nyelvet forrásban levő sós vízbe teszem, és 15 percig forralom. Ha kissé kihűlt, a bőrét lehúzom. A füstölt szalonnát vékony, hosszúkás csíkokra felvágom, s egy tűzdelőtű segítségével a nyelvet sűrűn megtűzdelem a szalonnacsíkokkal. Olajjal kikenem a teflonserpenyőt, s a tűzdelt nyelv minden oldalát hirtelen körülsütöm. Közben a mandulát forrásban levő vízbe dobom néhány percre, és megtisztítom. (Így könnyen lejön a héja.) Szálkásra vágva rászórom a nyelvre. Aláöntök 2 dl vizet, és fedő alatt félpuhára párolom. Ezután ráöntöm a citromlevet, és a citromhéjat rászórom, majd tovább párolom a nyelv puhulásáig. Ha levét idő előtt elfőné, apránként pótolom kevés vízzel. A megpuhult nyelvet ferdén felszeletelem. A visszamaradt mandulás pecsenyelébe belekeverem a tejfölt és a tormát, egyet forralok rajta, majd a nyelvszeleteket visszateszem a tormás mártásba.
Sós vízbe főtt, széles metélttésztával vagy rizzsel kínálom ezt a különlegesen finom, pikáns ételt.

Citromos marhahús
Hozzávalók:
1 kiló puha marhahús, fokhagyma, ízlés szerint, 1 apróra vágott hagyma, oregánó, 1 nagy citrom leve, krumpli ízlés és szükség szerinti mennyiségben

Elkészítés:
A húst feldaraboljuk és lyukakat szúrunk bele, amikbe fokhagyma darabokat teszünk. Ezután belisztezzük, jól lerázzuk a lisztet és kisütjük erős tűzön, hogy szép pirosak legyenek. Miután kivesszük a húst, az olajban megüvegesítjük az apróra vágott hagymát is. Húst, hagymát beletesszük a kuktába, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a húst, sózzuk, borsozzuk és megfőzzük (kuktában fél óra - 3/4 óra, a hús öregségétől függően). Miután megfőtt kinyitjuk a kuktát és hozzáadjuk a citromlevet és az oregánót. Az elejétől nem ajánlott ezeket hozzátenni az ételhez, mert a citrom megkeményíti a húst, míg az oregánó megkeseríti. Újból kicsit összefőzzük. Kivesszük a húst és a lébe beletesszük a nagy darabokra vágott krumplit. Ha nagyok a krumplik negyedbe vágjuk, ha kicsik csak félbe. Annyi krumpli kell, hogy szorosan kitöltsék a fazekat, de ne legyen két réteg, mert akkor nem lesz ízletes, hisz kell még vizet adnunk hozzá.
Még egy kis sót adunk hozzá. Ha megfőtt a krumpli és sok a leve, még egy kicsit főzzük, hogy a leve elfőjön, és finom szósz maradjon.

Citromos marhasült
Először kettévágjuk, és alaposan megsózzuk a citromokat. Ezután "arccal lefelé" a parázs felé rakjuk a fél citromokat, hogy körülbelül tíz percig - amíg jól megpuhulnak és kissé megpörkölődnek - ott maradjanak. Eközben a hússzeletek a fél citromok szomszédságában sülnek, ami arra is jó, hogy közben átveszik azok étvágygerjesztő illatát.
Mikor kellően megsültek, a sózott, borsozott húsokat öt percig "pihentetjük", aztán a fél citromokkal együtt szervírozzuk.

Cocido - Tányérhús á la Espana
100 gramm csicseriborsót egy éjszakára beáztatunk. 500 gramm marhahúst felkockázunk, és ugyanennyi marhacsonttal együtt fazékba rakjuk. Hozzáadunk 250 gramm csirkehúst és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor forrni kezd, a habját leszedjük és beletesszük a leszűrt csicseriborsót. Lassú tűzön 1 órát főzzük, ekkor hozzáadunk 3 szál felszeletelt répát, 2-3 póréhagymát, majd további 1 órán át, gyöngyöztetjük. Időközben az elpárolgott vizet pótolni kell. Sóval, borssal és sáfránnyal ízesítjük, ismét összeforraljuk.
Tálalás előtt leszűrjük - a levét betéttel levesként, a főtt húst zöldségekkel egytálételként kínáljuk.

Cowboy-kaja
Hozzávalók:
45 dkg marhahús, 1 doboz paradicsompüré, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál ketchup, 1 evőkanál cukor, 1,5 evőkanál Worcestershire mártás, 1 teáskanál ecet, 1 csípős paprika

Serpenyőben a reszelt hagymával és az apróra vagdalt paprikával együtt pirítsa barnára a darált húst. Húzza le a melegről, és forgassa egybe a többi alkotórésszel. Tegye vissza fedő alatt, 15-20 percre, a tűzre. Időnként keverje meg.
A félbevágott zsemlékbe halmozva tálalja.

Csahohbili
Hozzávalók:
50 dkg marhafelsál, 4 hagyma, 7 dkg vaj, 4-5 burgonya, 1/2 kávéskanál őrölt bors, 2 kávéskanál só

Az apró kockára vágott húst egy lábosban öt percig pároljuk, majd hozzáteszünk 5 dkg vajat, és jól átsütjük. Ezután rászórjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a maradék vajat, és készre sütjük. Közben a burgonyát kockákra vágjuk, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, megsózzuk és megfőzzük.
A főtt burgonyát a levével együtt a már megsült húshoz tesszük, őrölt borssal fűszerezzük, összekeverjük, és még 5-8 percig főzzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK
Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.