Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE 14

2016.09.08

MARHALEXIKON

Csevap 01.
Hozzávalók:
50 dkg marhahús, egy csipet sütőpor, 1 zöldpaprika, 1 fej lila hagyma, só, olaj, bors.

Elkészítése:
Kétszer darált át a megsózott húst, majd 1 órai pihentetés után add hozzá a sütőport. Félórai újabb állás után víz hozzáadásával - vizes kézzel - formálj belőle gombócokat, majd lapítsd ujjnyi vastagra. Olajjal kenegetve süsd meg, és tálalás előtt még szórd meg törött borssal.
Az apróra vágott és összekevert hagymával és paprikával tálald.

Csevap 02.
Elkészítése:
1 egység marhahúst, 1 egység birkahúst (a birkát helyettesíthetjük sertéshússal is) ledarálunk, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, egy kevés szódabikarbónával összedolgozzuk és 5-6 cm hosszú kb. 2 cm vastag rudakká formázzuk, és az előkészített roston minden oldalát pirosra sütjük. Apró kockára vágott, előre lesózott lila hagymát adunk hozzá.

Csevap 03.
Hozzávalók:
50 dkg marhahús, egy csipet sütőpor, 1 zöldpaprika, 1 fej lila hagyma, só, olaj, bors

Elkészítése:
Kétszer darált át a megsózott húst, majd 1 órai pihentetés után add hozzá a sütőport. Félórai újabb állás után víz hozzáadásával - vizes kézzel - formálj belőle gombócokat, majd lapítsd ujjnyi vastagra. Olajjal kenegetve süsd meg, és tálalás előtt, még szórd meg törött borssal.
Az apróra vágott és összekevert hagymával és paprikával tálald.

Csevap 04.
Hozzávalók 10 személyre:
1,5 kg marhahús, 25 dkg birkahús, 1 dl víz, 3 cikk fokhagyma, só, bors, ízlés szerint.

Elkészítése:
Vágjuk a húsokat kockára, sózzuk be és hagyjuk legalább két órán át a hűtőben érlelődni. Ezután kétszer daráljuk le, borsozzuk, majd adjuk hozzá a finomra reszelt fokhagymát és a vizet. Vizes kézzel formáljunk ujjnyi kolbászkákat belőle. Takarjuk le alufóliával és pihentessük hűtőben egy órányit.
Roston, közepes tűzön süssük meg.

Csevap 05.
Hozzávalók:
1,25 dkg marhanyak, 25 dkg birkanyak, 1 dl víz, 3 cikk fokhagyma, só, bors, ízlés szerint

Elkészítés:
Vágjuk a húsokat kockára, sózzuk be és hagyjuk legalább két órán át a hűtőben érlelődni. Ezután kétszer daráljuk le, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a finomra reszelt fokhagymát és a vizet. Kezünkkel pépesítsük a húsmasszát, majd vizes kézzel formáljunk ujjnyi kolbászkákat belőle. Takarjuk le alufóliával és pihentessük hűtőben egy órányit. Roston, közepes tűzön süssük meg, nehogy a csevapcsicsák kiszáradjanak, és élvezhetetlenné váljanak.
Kínáljunk mellé behűtött paradicsomot, paprikát, hagymát vagy ajvart.

Csevap 06.
Darált sertéscombot és darált marhafelsál - fele-fele arányban - elkeverünk reszelt vöröshagymával; sóval, törött borssal, és néhány óráig a hűtőben pihentetjük. Ujjnyi kis kolbászkákat formálunk a masszából, és szalonnával megkent roston, kevés olajjal locsolgatva minden oldalát megsütjük. Lila hagymát vékony szálakra vágunk, sóval elkeverjük, és fogyasztás előtt néhány óráig állni hagyjuk.
A csevapcsicsa mellé más köret nem is kell, legfeljebb még friss kenyér.

Csevap 07.
Hozzávalók: 1 kg darált hús (fele sertés, fele marha), 10 fej vöröshagyma, só, törött bors, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 2-3 ek olaj.

Elkészítése:
A darált húst összegyúrjuk 1 fej reszelt vöröshagymával, a fűszerekkel, meg a szódabikarbónával, és ujjnyi kolbászkákat formálunk belőle. Faszénparázson, roston pirosra sütjük, és tálra szedve, megöntözzük az olajjal, körülrakjuk nagy kockára vágott vöröshagymával. A hagymát ajánlatos előtte fél nappal felvágni, hogy elmenjen az ereje, legfinomabb a lila hagyma.
Friss puha kenyeret adunk hozzá.

Csevap 08.
Hozzávalók:
20 dkg darált sertéshús, 20 dkg darált marhahús, 10 dkg darált birkahús, törött bors, só

Elkészítés:
A húsféléket kétszer átdarálom, sózom, borsozom, majd egy órán át, állni hagyom. Ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson, grillsütőben vagy forró zsiradékban kisütöm.

Csevap 09.
Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús, 40 dkg darált marhahús, 20 dkg darált birkahús só, bors

Elkészítés:
A húsféléket kétszer átdarálom, sózom, borsozom, kb. 10 percig gyúrom, majd egy órán át, állni hagyom.
Ujjnyi rudakat formálok belőle, és faszénparázson megsütöm.

Csevap 10.
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús, 50 dkg darált marhahús, 60 dkg hagyma, törött bors, só, késhegynyi szódabikarbóna, 3-4 ek olaj

Elkészítés:
A húsféléket kétszer átdarálom, összegyúrom egy fej apróra vágott hagymával, a szódabikarbónával, sózom, borsozom, majd ujjnyi rudakat formálok belőle, és faszénparázson pirosra sütöm.
Onnét leszedve egy tálon olajjal bekenem és mellérakom a durvára vágott hagymát. (lila hagymával még jobb).

Csevap 11.
Hozzávalók 3 - 4 személy részére:
1/2 kg marhahús, 1/2 kg sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, bors, só

Elkészítése:
Ledaráljuk a marhahúst, és a sertéshúst sűrű rostélyú darálón. A ledarált húshoz hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és ízlés szerint sót, borsot, pirospaprikát keverünk bele.
Az így összeállított masszából hengereket gyúrunk, amelyek 6 - 8 cm hosszúak és kb. 3 cm magasak. A húshengereket ráhelyezzük a rostélyrácsra, és piros - ropogósra sütjük. Egészben vagy darabokra felszeletelt főtt krumplival tálaljuk.
Bármilyen savanyúságot kínálhatunk mellé.

Csevap 12.
Hozzávalók:
300 g darált marha- és 300 g darált sertéshús, 100 g hagyma, só, bors, erős és édes pirospaprika.

Elkészítése:
A kétféle darált húst elvegyítjük 2 evőkanál vízzel, a megreszelt hagymával, a fűszerekkel, és jól összedolgozzuk, és két órát pihentetjük, majd roston, vagy olajban, vagy grillsütőben kisütjük. Ha olajban sütjük, célszerű lisztben megforgatni.
Az igazi, ha faparázson készül, de ízletes grillsütőben, vagy olajban sütve is. .

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK
Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.