Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE 15

2016.09.19

MARHALEXIKON

Csevapcsicsa, ahogy Koós János készíti
Hozzávalók 6 fő részére:
30 dkg sertéscomb, 30 dkg marhanyak, 30 dkg birkacomb, 30 dkg dagadó, 20 dkg füstölt szalonna, 5-6 gerezd fokhagyma, só, bors, paprika, kakukkfű, 2 ek szódabikarbóna.

Elkészítés:
A húst a szalonnával együtt ledaráljuk, majd hozzá keverjük a zúzott fokhagymát és az apróra vágott hagymát. Ízlés szerint sóval, borssal, paprikával és kakukkfűvel fűszerezzük. Jó alaposan összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát. Ezután hüvelykujj vastagságú és hosszúságú rudacskákat formázunk a húsból, amit egy sütőlapra helyezve hűvös helyen, vagy hűtőben fél napig állni hagyunk, hogy az ízek jól összeérjenek. Ezután a csevapcsicsát parázson, folyamatosan forgatva készre sütjük. A folyamatos forgatás azért fontos, mert a hús csak így marad szaftos. Köretként lila hagymát, hegyes, csípős zöldpaprikát és kenyeret tálalhatunk.
Az igazi ínyencek egy jó pohár száraz borral koronázhatják meg e különleges étel ízének élvezetét.

Csevap koszovói módon
Hozzávalók:
1 kg darált üszőhús, 50 dkg hagyma, törött bors, só,

Elkészítése:
Fiatal húst használjunk! A húst kétszer átdarálom, összegyúrom az apróra vágott hagymával, a sóval és a borssal, majd ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson pirosra sütöm.

Koszovói csevapi (Inkább nyárs)i
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg üszőhús, 50 dkg vöröshagyma, bors, só, olaj

Elkészítése:
A hús mennyisége attól függ, hány ember számára készítjük az ételt, és persze milyen a vendégek étvágya. Egy kg üszőhúshoz 50 dkg vöröshagymát, kevés borsot és sót számítunk. A csevapot leggyakrabban üsző-, vagy birkahúsból készítik. Minél fiatalabb a hús, annál puhább lesz a kaja. Ha marhahúsból készítjük, bélszínt vásároljunk, ha birkahúsból, combot begyünk. Ha a csevapot marha- vagy sovány birkahúsból készítjük, a hússzeletek közé egy-egy vékony zsírosabb husi szeletet tehetünk. A húst 5x5 cm nagyra, és kb. 2 cm vastagra szeleteljük. A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. A hagymákra ráhelyezzük a hússzeleteket, és jól összerázzuk. 2-3 órán át, érleljük, majd a hagymából kivesszük a husikat, és nyársra húzzuk. Parázs fölött sütjük, sütés közben olajjal kenegetjük. Akinek nincs otthon kerti grillsütőjük, szerintem, sütheti úgyis, mintha szalonnát sütne egy kis tűznél, vagy bent a lakásban, a sütőben. Ki-ki kedve szerint.
Amikor megsült, megszórjuk a vöröshagymával.

Csevapi (Leskovaci kebab)i
Hozzávalók:
1 kg (nagy lukú darálón megdarált) marhahús, 50 g vöröshagyma, 1 szárított csípős paprika (őrölve vagy összetörve), só, olaj a kenéshez.

Elkészítése:
A darált húst jól meggyúrjuk és 10-12 óráig hideg helyen, állni hagyjuk, majd ismét ledaráljuk, ezúttal apróbbra. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a megtört vagy megdarált csípős paprikát, a sót. Jól összegyúrjuk, és hideg helyen 1-2 órát állni hagyjuk.
A húsból kebabokat formálunk, eleinte erős tűzön, majd mérsékelten sütjük. A sütés ideje alatt forgatjuk, és olajjal kenegetjük.
Forrón, zöldhagymával, sült paprikával vagy retekkel tálaljuk.

Csevap nyársaki
Hozzávalók:
3 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek zsír, 1 tojásfehérje, 40 dkg darált marhahús, 40 dkg darált birkahús, só, paprika, 4 paradicsom, ecetes fefferoni és a díszítéshez vágott petrezselyemzöld.

Elkészítése:
1 darab vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket megtisztítom, és apróra vágom. Egy serpenyőben felhevítem a zsírt, és a hagymákat aranysárgára pirítom benne. A tojásfehérjét lazán felverem. Egy tálban alaposan összegyúrom a darált húsokat, a tojásfehérjét, a hagymákat, a sót és a paprikát. 12-16 hengert formálok belőle (3 cm vastag és mintegy 5 cm hosszú). Egy tálzára helyezem, fóliával fedem le, és 30 percre a hűtőbe teszem, ahol megkeményedik. A hengereket négy fanyársra húzom, majd mindkét oldalát szép aranybarnára grillezem.
Egy tálra helyezem és nagy kockákra vágott paradicsommal, paprikával beszórt hagymakockákkal és fefferonival tálalom.

Csevap román módrai
Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg disznóhús, 40 dkg marhahús, 10 dkg füstölt szalonna, 5 gerezd fokhagyma, 1 dkg pirospaprika, I/2 dkg törött bors, kevés majoránna, só.

Elkészítése:
A disznóhúst és a marhahúst a füstölt szalonnával együtt megdaráljuk. Pirospaprikát, borsot, összezúzott fokhagymát, majoránnát és sót adunk hozzá, majd alaposan összedolgozzuk. Hűvös helyen néhány órát pihentetjük. Vastagabb hengeres darabkákat formálunk belőle, majd rostély felett megsütjük.
Zsírban sült burgonyával, salátával tálaljuk. .

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK
Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.