Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE 16.

2016.10.11

MARHALEXIKON

Csevap román módra
Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg disznóhús, 40 dkg marhahús, 10 dkg füstölt szalonna, 5 gerezd fokhagyma, 1 dkg pirospaprika, I/2 dkg törött bors, kevés majoránna, só.

A disznóhúst és a marhahúst a füstölt szalonnával együtt megdaráljuk. Pirospaprikát, borsot, összezúzott fokhagymát, majoránnát és sót adunk hozzá, majd alaposan összedolgozzuk. Hűvös helyen néhány órát pihentetjük. Vastagabb hengeres darabkákat formálunk belőle, majd rostély felett megsütjük. Zsírban sült burgonyával, salátával tálaljuk.

 
Csevap somogyi módra
Nagyváradon élnek a rokonaink, tőlük tanultam ezt az általuk mititinek nevezett étel elkészítését - mondta Nagypál György- Sertés- és marhahúst tettem bele, de van, ahol birkából is készítik. Az eredeti recept ugyan nem tartalmazza, de én fokhagymát is tettem bele, s ez egyáltalán nem ártott meg neki. Hagyományos fűszerek, só, bors kellenek bele, az utóbbival már csak azért sem szabad spórolni, hogy bőven lehessen rá inni.
A húsból gombócokat gyúrunk, aztán parázson kisütjük; olajat kell rá tenni, hogy ne legyen száraz.

Csevap szentendrei módra
Hozzávalók:
25 dkg marhalapocka, 25 dkg sertésdagadó, 25 dkg sertéslapocka, 25 dkg marhaszegy, só, 1/2 kg vöröshagyma

A sovány és a zsíros húsrészeket először összevagdosom, majd durvára darálom, sóval jól összedolgozom. A húsrészekből hüvelykujj vastagságú 4-5 cm hosszú kolbászkákat formálok. Ezeket faszénparázs fölé helyezett sűrű vasrostélyon, fogóval forgatva, minden oldalon átsütöm, megpirítom.
Újhagymát, vagy karikára vágott vöröshagymát kínálok hozzá.

Csevap tavaszi módra
Hozzávalók:
5 fajta hús (30 dkg) marhanyak, marhaszegy, sertéscomb, sertésdagadó, birkacomb), 25 dkg füstölt szalonna

Elkészítési módja:
Koós János kérése, hogy már korán reggel legyen a hűtőben a ledarált ötfajta hús, jól összegyúrva (tetszés szerinti fűszerezéssel, fokhagyma, apróra vágott vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, kakukkfű, és a végén 2 evőkanál szódabikarbóna) egy normál virsli nagyságú és vastagságú rudacskákat formálni és jégszekrénybe - nem mélyhűtőbe - tenni.
Tálaláskor köretként a tálra lila hagyma, paradicsom, paprika.
A húsrudacskákat forgatva roston sütni.

Csicseriborsós sólet
Hozzávalók:
30 dkg csicseriborsó, 2 hagyma, 1 csésze gersli, 2 szál sárgarépa, 4-5 közepes burgonya, l kg kockára vágott marhahús, só, bors, 2 gerezd foghagyma, 3 evőkanál olaj

. A hagymát szálasra vágjuk, az olajban sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a húst, megforgatjuk benne, majd belerakjuk a borsót, a gerslit, a kockára vágott burgonyát, a karikára szeletelt répát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és bő vízzel felöntjük.
Több órán át, főzzük a sütőben.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK
Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.