Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE 17.

2016.10.18

MARHALEXIKON

Csikós rostélyos
Hozzávalók:
1 kg rostélyos, 25 dkg hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 2 dkg pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, bors, 2 dl húsleves.

Elkészítése:
A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd az olajban hirtelen pirosra sütjük. Kivesszük a húst, megpirítjuk a hagymát, megszórjuk paprikával, föleresztjük 2 dl húslevessel, visszatesszük a húst, és fedő alatt puhára pároljuk. Ráöntjük a tejfölt, felforraljuk, és a tálra rakott hússzeletekre öntjük.
Minden hússzeletet egy-egy darab bevagdosott sült szalonna szelettel díszítünk.
Tésztával tálaljuk.

Csirkemájjal párolt marhacomb
Hozzávalók:
90 dkg marhacomb, ízlés szerint só és őrölt bors, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál vaj, 30 dkg gomba, fél dl brandy, fél citrom leve, 20 dkg csirkemáj, 1 evőkanál tormakrém

Elkészítése:
A húst szelje fél centi vastag, tenyérnyi szeletekre. Dörzsölje be mindegyiket sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával. Olvassza fel serpenyőben a vajat. Ebben süsse a szeletek mindkét oldalát világosbarnára. Emelje lecsepegtetve a húsokat tányérra. A visszamaradt zsiradékban a felszeletelt gombákat párolja zsírjára. Öntse rá a brandyt – és meggyújtva flambirozza. Adja hozzá a felkockázott csirkemájat, majd locsolja bele a citromlevet. Négy perc alatt gyöngyözve főzze puhára. A melegről elhúzva az edényt keverje bele a tormakrémet. Végül rendezze el a mártásban a hússzeleteket. Fedő alatt hagyja 10 percet állni.
Főtt krumplival, vagy párolt zöldséggel, esetleg rizzsel tálalja.

Csípős "hot dog"
Hozzávalók:
1 db marha virsli, 1 db hot dog kifli, 3 kávéskanál csípős öntet, 1 kávéskanál finomra vagdalt vöröshagyma, 1 kávéskanál reszelt cheddar sajt A csípős öntethez:
45 dkg marhatarja, 20 dkg paradicsompüré, 2,4 dl víz, 1-1 evőkanál cukor és mustár, 2 teáskanál erős paprika, 1-1 teáskanál Worcestershire szósz és só, fél-fél teáskanál zellermag és őrölt kömény, negyed teáskanál őrölt bors

Elkészítése:
Kétliteres lábosban párolja morzsalékosra és barnára a darált húst. Közben sózza és borsozza meg. Ekkor, a kisült levet benne hagyva, keverje hozzá az összes többi alkotórészt. Fedő nélkül, alacsony hőfokon párolja 35-40 percet. Időnként keverje meg. Letakarva hagyja kihűlni. Zárt üvegben, hűtőszekrényben tárolja. Fogyasztáskor állítsa össze a szendvicset. A lobogó, forró vizet húzza félre a melegről. Tegye bele a virslit, és fedő alatt hagyja állni 10 percig. Hosszában vágja be a kiflit. Kenje meg a hagymával, helyezze bele a héjától megfosztott főtt virslit, majd locsolja meg a mártással. Mikróban forrósítsa át tíz másodperc alatt.
Végül hintse meg a sajttal.

Csípős húskockák - Kambodzsa
Elkészítése:
A sertés- vagy marhahúskockákat sóval, babérlevéllel ízesített kevés vízben puhára pároljuk. Közben a paradicsompürét cseresznyepaprika-pürével, sóval, finomra vágott hagymával, egy gerezd fokhagymával, törött borssal, 1 evőkanál olajjal mixerben összekeverjük.
Ezután a leszűrt húsokat a mártásba helyezzük, és együtt átforraljuk.

Csípős húspogácsa
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg darált hús (lehetőleg kétféle: marha és sertés), 2 zsemle, tej, 1 sárgarépa, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 1 közepes fej hagyma, 6-8 szál koriander, 2 teáskanál mustár, 2 teáskanál chili-krém, vagy csípős piros arany, 0,5 csésze joghurt, só, őrölt bors, a sütéshez olaj.

Elkészítése:
Már a hozzávalóknál feltűnhet, de az eredeti recept a magyar szokásokkal ellentétben - a massza megkötéséhez nem használ tojást. A zsemlét tejbe áztatjuk és úgy csavarjuk ki, hogy ne legyen teljesen száraz. Vágjuk egészen apróra a hagymát és a répát, a citromhéjat reszeljük le, metéljük finomra a koriander zöldet és sóval, borssal, mustárral, chilikrémmel vagy piros arannyal egy jó mély tálban fémvillával keverjük össze a darált hússal, a végén óvatosan hozzáadva a joghurtot is. Vizes kézzel formázzunk közepes méretű pogácsákat és nagyon forró, bő olajban kb. 12-15 percig süssük, míg a külseje kissé megbarnul, és kemény kérget kap. Miután a pogácsák nedvességtartalma magas, könnyen leragadhatnak, ezért a kezdeti erős láng után vegyünk vissza a hőmérsékletből, s a pogácsákat gyakran forgassuk meg sütés közben.
A különleges vagdalthoz különleges körítés illik.
Ajánljuk a rozmaringos krumplit, amikor is a nagyon vékony karikákra szeletelt krumplit kiolajozott tepsibe tesszük, megszórjuk apróra vágott fokhagymával és friss rozmaringgal, megsózzuk, a tetejét is meglocsoljuk olajjal, és előmelegített, forró sütőben aranybarna-ropogósra sütjük.

Csípős marharagu
Hozzávalók:
50 dkg marha lábszár, 1 fej vöröshagyma, 1 db erős paprika, 45 dkg-os vörös babkonzerv (a levével), 6 db hámozott paradicsom, 2,5 dl langyos víz, 1 evőkanál ecet (10%), 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál erős paprikapor, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 babérlevél
A tálaláshoz:
5 dkg reszelt sajt, 1 csokor vagdalt snidling

Elkészítése:
Közepes hőmérsékleten egy serpenyőben pirítsa folyamatos kevergetés közben barnára a finomra darált húst. A melegről félrehúzva keverje hozzá a reszelt vöröshagymát és a felaprózott erőspaprikát. Visszatéve a melegre pár percig párolja együtt. Ekkor az össze többi hozzávalót adja hozzá. Alaposan összekeverve, fedő alatt gyöngyöztetve főzze egy órán át. Időnként keverje meg a ragut.
Tálaláskor hintse meg a reszelt sajttal, a vagdalt metélőhagymával és díszítésként csemege paprikával.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.