Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE 19

2016.11.18

MARHALEXIKON

Csípős szelet
Hozzávalók:
90 dkg hátszín, 1-1 db piros és sárga húsú paprika, 1 db zöld csöves paprika, 1 fej vöröshagyma
A páchoz:
2,4 dl szójaszósz, 0,6 dl méz, 1 evőkanál Worcestershire szósz, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál reszelt gyömbér, 2,4 dl víz

Elkészítése:
A pác összetevőt keverje alaposan össze. Forgassa bele egyben a húst, majd egy éjszakára tegye zárt edényben a hűtőbe. Másnap csepegtesse le a hátszínt, és szeletelje fel kétujjnyi vastagságban. Fektesse a szeleteket tepsibe. Hintse rá a csíkokra vágott paprikákat és a felkarikázott hagymát. Előmelegített sütőben párolja puhára a húst, majd emelje tálra. A visszamaradt levet a páclével forralja sűrűre, és a húsra öntve tálalja.
Sült krumplit adjon mellé.

Csopaki pincepörkölt 01.
Elkészítése:
Apró kockákra vágott 1,5 kiló marhalábszárat zsíron pirított, szeletelt vöröshagymával összepárolok, sózom, paprikázom, borsozom, adok hozzá köményt, zúzott fokhagymát. Többször zsírjára pirítom, ha muszáj, csak akkor kapjon kevés vizet. Ha a hús puhul, hozzáadok 30 dkg lecsót és felöntöm 2 dl csopaki rizlinggel. Ha felforrt beleteszek 40 dkg sertésvelőt is. Készre főzöm.
Rövid lére sütjük, hogy csak sűrű mártás legyen alatta.
Vastagra szelt kenyérrel esszük.

Csopaki pincepörkölt 02.
Hozzávalók:
600 g marhalábszár, 160 g sertésvelő, 80 g zsír, 150 g vöröshagyma, 10 gr fokhagyma, 80 gr lecsókonzerv, 0,1 l csopaki rizling,* ízlés szerint fűszerpaprika, köménymag, só.

Elkészítése:
Az apró kockára vágott marhalábszárat zsíron pirított, szeletelt vöröshagymával pároljuk, sózva, fűszerpaprikával, fokhagymával, köménymaggal, borssal fűszerezve. Többször zsírjára pirítjuk, mikor a hús puhul, hozzáadjuk a lecsót, csopaki borral felengedjük, felforraljuk. Végül belefőzzük a tisztított sertésvelőt.
Tűzforrón tálaljuk.

Csőben sült rizottó
Hozzávalók:
25 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen, 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 30 dkg rizs, 1 zacskó gyorsfagyasztott brokkoli, 3 paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 10 dkg füstölt gomolya sajt, zsemlemorzsa, vaj, só, morzsolt majoránna, kakukkfű, rozmaring, reszelt szerecsendió

Elkészítése:
A megtisztított, rózsáira szedett brokkolit sós vízben, fedő nélkül megfőzzük, lecsepegtetjük. A rizst vajon megpirítjuk, kétszeres mennyiségű sós vízzel felöntjük és megpároljuk. A húsos, füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, majd a vegyes darált húst. Sózzuk, és barnulásig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot. Majoránnával, kakukkfűvel, rozmaringgal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Fedő alatt összepároljuk. A rizst, a hagymás-paradicsomos húst és a brokkolit kivajazott, zsemlemorzsával behintett tűzálló tálba rétegezzük.
Meghintjük a reszelt füstölt sajttal, majd közepesen forró sütőben aranysárgára sütjük.

Csőben sült spagetti (Crock-pot Spaghetti)
Hozzávalók:
30 dkg darált marhahús, 10 dkg lángolt kolbász, 2 db napon szárított paradicsom, 1 kis doboz paradicsompüré, 10 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1,2 dl vörösbor, 6 db olívabogyó, 3 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanál cukor és só, fél-fél mokkáskanál erős paprika és fekete bors, 50 dkg spagetti, 15 dkg parmezán sajt

Elkészítése:
A kolbászról húzza le a burkolatot, és kézzel alaposan dolgozza egybe a darált hússal. A paradicsomot, a paprikát, a gombát és a vöröshagymát vagdalja nagyon apróra, és a fűszerekkel, valamint a zúzott fokhagymával együtt keverje a vörösboros paradicsompürébe. Fedő alatt, lassú tűzön párolja 20-25 percig. Nem baj, ha egy ici-picit lekap az alja, de ha nem szereti - akkor kis vizet öntsön alája. Amikor elkészült a ragu, hagyja kihűlni, majd keverje a húshoz. Olívaolajjal kenjen ki egy tűzálló tálat. Rétegezze bele, a roppanósra főzött spagettit és a ragut. Felülre ragu kerüljön. Fóliával fedje be a tálat, tegye alacsony hőfokra előmelegített sütőbe, és süsse 2,5-3 órán át. Ekkor hintse meg a tetejét a reszelt sajttal. Süsse tovább, míg a sajt ráolvad és megbarnul. Tálaláskor szórja meg az apróra vagdalt olívabogyóval.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.