Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE 20

2016.11.26

MARHALEXIKON

Curry fánk
Hozzávalók - A tésztához:40 dkg liszt, 2 dl tej, egy mokkáskanál só.
A töltelékhez:
25 dkg sovány darált birka-, marha- vagy csirkehús, 1 fej vöröshagyma reszelve vagy apróra vágva, 1 nagy főtt burgonya hámozva, áttörve, 2 kávéskanál curry, 1 kávéskanál erős pirospaprika, 1 kávéskanál bors, 2 kávéskanál olaj, olaj a kisütéshez.

A tésztát gyúrjuk simára, majd nyújtsuk ki vékonyra, és szaggassunk belőle kb. 9 cm átmérőjű köröket.
Az olajban pároljuk meg a hagymát, adjuk hozzá a darált húst és a fűszereket, és folytonos keverés közben (időnként egy kevés vizet önthetünk alá) főzzük puhára (15-20 perc). A végén adjuk hozzá a burgonyát. Hagyjuk kihűlni.
Töltsük meg a köröket oly módon, hogy félkör alakban hajtsuk ketté, és tojásfehérjével ragasszuk össze őket.
Forró olajban süssük ki, és melegen vagy hidegen tálaljuk.

Currys húsfalatok (főétel)
Hozzávalók:
60 dkg sovány darált hús (bárány-, vagy marhahúsból), 6 ek liszt, 2 dl joghurt, 3 hagyma finomra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 kk curry, 1 kk chili, 1 késhegynyi bors, 2 kk só, kevés olaj a sütéshez

A húst összekeverjük a hagymával, a fokhagymával, 1 dl joghurttal, a curryvel, a chilivel, a sóval és a borssal.
Apró rudakat formázunk belőle, megforgatjuk őket a maradék joghurtban és lisztben - és kevés olajon megsütjük.

Currys-húsos sült rizs
Hozzávalók - Adagonként, az alaprecepten felül:
Két evőkanál apróra vágott főtt (marha-) hús, egy kiskanál currypor, zöldpetrezselyem, só, olaj.

A húst a curry porral egy kevés olajon megfuttatjuk, a rizshez keverjük a tojással való összesütés előtt.

Currys hústál(dél-afrikai - Bobotie)
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 kg marhahús, 3 szelet fehér kenyér, 2 dl tej, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál kristálycukor, 1-1 mokkáskanál curry és kurkuma, 1 kávéskanál csemege paprika, 5 dkg mazsola, ízlés szerint só és őrölt bors, csipetnyi őrölt babérlevél, 2 tojás
A sütéshez:
6 szelet bacon szalonna, 3 karika ananász

Serpenyőben melegítse fel közepes hőmérsékletre az olajat. Párolja meg üvegesre rajta a felvagdalt hagymát. Tegye rá a darált marhahúst. Fűszerezze, majd fakanállal forgassa össze, míg morzsalékosra szétesik a hús. Vegye ki a serpenyőből, és hagyja alaposan lecsepegni. Közben a tejben áztassa be a szikkadt kenyeret, majd nyomkodja ki. Az összes többi hozzávalóval együtt adja a húshoz. Kézzel alaposan dolgozza egyneművé. Kóstolja meg a keveréket. Édes-csípősnek kell lennie. A visszamaradt zsiradékba fektesse bele a cipóvá formált keveréket. A baconnal borítsa be a tetejét, erre rendezze az ananászokat, majd a 200 fokra előmelegített sütőben süsse fél óra alatt készre.
Ha elkészült, akkor hagyja kihűlni, majd hidegen felszeletelve, friss kenyérrel tálalja.

Currys marhahús 01.
Hozzávalók:
30 dkg marhahús, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál curry por, 1 teáskanál ketchup, 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál szójaszósz, 2 evőkanál víz
A páchoz:
2 evőkanál szójaszósz, 1 teáskanál bor, 2 evőkanál víz, 1 evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítése: Szeletelje fel a rostokra merőlegesen a húst. Pácolja 20 percen keresztül, az előzetesen elkészített keverékben. Forró olajban félig sültre futtassa meg a húst. Vegye ki, és a csíkokra vágott paprikát süsse a helyén, majd azt is vegye ki. Keverje ki a többi hozzávalót, öntse a maradék sütőolajra. Tegye bele a húst, és forralja össze.
Forrón tálalja, a sült paprikával díszítve. .

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.