Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE 21.

2017.03.19

MARHALEXIKON

Currys marhahús 02.
Hozzávalók:
1 dl olaj, 4 fej apróra vágott vöröshagyma, 1/2 tk őrölt kurkuma gyökér, 1 tk őrölt koriandermag, 1 ek reszelt gyömbér, 1/2 ek reszelt fokhagyma, 1 kg apró kockára vágott marhahús, 2 ek kókusztej, egy kis darab fahéj, 4 egész kardamómi mag, só.

Elkészítése:
Pirítsuk üvegesre a vöröshagymát az olajban. Keverjük hozzá a kurkumát, a koriandert, a gyömbért, a fokhagymát, és rakjuk a pirított hagymához a hússal együtt. Lassú tűznél, lefedve pároljuk 1 órát, vagy amíg a hús megpuhul. (Szükség esetén adjunk hozzá egy kis vizet.) Tegyük hozzá a kókusztejet, a fahéjat és a kardamómi magot.
Pároljuk még 10 percig. Rizzsel tálaljuk.

Dalmát fazék
Hozzávalók 4 személyre:
65 dkg marhafelsál, 10 dkg füstölt szalonna, 14 dkg hagyma, 15 dkg sárgarépa, 20 dkg csiperkegomba, 12 dkg rizs, 4 gerezd fokhagyma, 2-3 zöldpaprika, só, őrölt bors, 2-3 evőkanál ecet, 4-5 dl húsleves vagy víz.

Elkészítése:
A kockára vágott szalonnát serpenyőben kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük és félretesszük. A szalonna zsírjában átpirítjuk a nagyjából 2 cm-es kockákra vágott húst. Beletesszük egy szorosan lefedhető, magas falú cserépedénybe vagy tűzálló tálba, hozzáadjuk a karikára vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát, a felkarikázott sárgarépát, meglocsoljuk az ecettel, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a húslevessel vagy vízzel, lefedjük, és nagyjából egy órán át a sütőben sütjük. (A sütőt előzőleg nem kell felmelegíteni.) Egy óra múltán hozzákeverjük a rizst, a felszeletelt gombát, valamint a kicsumázott és cikkekre vágott zöldpaprikát. Ha a leve nagyon elfőtt volna, pótoljuk, és újra lefedve további fél óra alatt a sütőben készre sütjük.
A folyadék arányára kell ügyelni, hogy se száraz ne legyen, se el ne ázzon ez a kiadós egytálétel.

Dana-hegyi bocibelső
Hozzávalók tíz személyre:
a lecsóalaphoz 1 kiló paprika, 1,5 kiló hagyma, 60 deka paradicsom, továbbá 6 borjúszív, 6 borjúnyelv, fél kiló marhaagyvelő, 3-4 deci vörösbor, és 5 szem hámozott paradicsom.

Elkészítése:
Az ételt egy-egy teáskanál sáfránnyal, borsikafűvel, házi Piros Arannyal, sóval, ízlés szerint borssal fűszerezzük.
Bőséges lecsós alapot készítünk. A hagymát és a paprikát megpirítjuk, majd a kockákra vágott szívet és nyelvet hozzáadjuk. Lassú tűzön főzzük, s mikor a hús bőséges levet ereszt, beletesszük a hámozott paradicsomot. A majdnem kész pörköltbe belekeverjük a lehártyázott agyvelőt, összeforraljuk és felöntjük vörösborral.
Sós burgonyával vagy szalma krumplival tálaljuk, kísérőnek olaszrizlinget vagy dana-hegyi rozét ajánlunk.

Dán húspogácsa
Elkészítése:
40 dkg sovány marhahúst 1 hagymával 2-szer ledarálva összegyúrunk sóval, őrölt borssal, 2 dl tejjel, 1 tojással, 1 tk pirospaprikával, annyi liszttel, hogy a folyadékot felvegye, formázható legyen. Vizes kézzel kis gombócokat formálva, kis lisztbe forgatjuk. Forró olajban 4-5 percig sütjük. Leszűrjük, kis tepsire szorosan egymás mellé rakjuk. Leöntve 3 dl tejjel, alufóliával szorosan befedjük. Előmelegített, forró sütőben 20 percig párolva a gombócokat megforgatjuk, 20 percig pároljuk.
Salátával, burgonyapürével forrón tálaljuk. .

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.