Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE 24.

2018.08.31

MARHALEXIKON

Debreceni tokány 01.
Hozzávalók:
80 dkg marhalapocka, 12 dkg debreceni, 6 dkg füstölt szalonna, 6 dkg zsír, 20 dkg hagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom

Elkészítés:
A húst szeletekre vágjuk és megmossuk. A szeletekre vágott húsos füstölt szalonnát zsírban kissé áthevítjük, majd sárgára pirítjuk benne a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk az összevágott fokhagymát, a paprikát, a húst, kevés vízzel felöntjük, és lefedve pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha a leve elfőtt, kis vizet öntünk mindig utána.
Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a karikára vágott és kevés zsírban átpirított debrecenit, a zöldpaprikát, a paradicsomot és az egészet készre pároljuk.
Sós burgonyaköretet adunk hozzá.

Debreceni tokány 02..
Hozzávalók:
80 dkg marhahús, 1 nagy fej vöröshagyma, 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg debreceni, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom vagy 6 dkg paradicsom püré, 1 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, zsír

Elkészítés:
A húst kisujjnyi hosszúságúra és 0,5 cm vastagságúra vágjuk, A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és kevés zsírban üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük az apróra vágott hagymát, megfonnyasztjuk, meghintjük pirospaprikával. kevés vízzel felengedjük, hozzátesszük a húst, az összezúzott fokhagymát, megsózzuk, jól elkeverjük, és fedővel letakarva, lassú főzéssel zsírjára pirítjuk. Időnként megkeverjük, s ha kell, kevés vizet öntünk alá, és tovább pároljuk. Ha a hús majdnem puha, hozzátesszük a karikára vágott debrecenit, a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot és az egészet együtt puhára pároljuk.
Sós burgonyát, tarhonyát vagy rizst adunk hozzá köretként.

Debreceni tokány 03.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg marhahús, 1 nagy fej vöröshagyma, 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg debreceni, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom vagy 6 dkg paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, zsír

Elkészítés:
A húst kisujjnyi hosszúságúra és 0,5 cm vastagságúra vágjuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és kevés zsírban üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük az apróra vágott hagymát, megfonnyasztjuk, meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük, hozzátesszük a húst, az összezúzott fokhagymát, megsózzuk, jól összekeverjük, és fedővel letakarva, lassú főzéssel zsírjára pirítjuk. Időnként megkeverjük, s ha kell, kevés vizet öntünk alá, és tovább pároljuk. Ha a hús majdnem puha, hozzátesszük a karikára vágott debrecenit, a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot és az egészet együtt puhára pároljuk. Sós burgonyát, tarhonyát vagy rizst adunk hozzá köretként.
Jó tudni!
Nagyon laktató étel, ezért a legtöbb helyen desszert nélkül (esetleg könnyű leves után) fogyasztják. Elkészítési idő: 2 óra

Debreceni töltött káposzta
Hozzávalók:
280 g sertéshús, 120 g marha nyesedékhús, 1200 g savanyú káposzta, 120 g rizs, 100 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 1 cs kaprot 20 g tejföl, 60 g liszt, 50 g zsír, 200 g debreceni páros, 60 g füstölt szalonna, ízlés szerint fűszerpaprika, majoránna, só, bors.

Elkészítés:
A finomra vágott, zsíron pirított vöröshagymát meghintjük] fűszerpaprikával, rátesszük az apró káposztát, kevés vízzel felengedjük. 5 A húsokat, szalonnát ledaráljuk, hozzákeverve a rizst, a felsorolt | fűszerekkel egy jó fűszeres tölteléket készítünk. Savanyított káposztalevelekbe töltjük a tölteléket, rátéve az előkészített apró káposztára, vízzel felöntve lassú forralással készre főzzük.
Zsemleszínű, kapros rántással besűrítjük, tejfölözzük, kiforralva utánízesítjük.
Tálaláskor az apró káposztára helyezzük a tölteléket, rá a sült debrecenit, majd tejföllel meglocsoljuk.

Deli-pecsenye
Hozzávalók négy személyre:
40 dkg marhafelsál (disznóhús is jó!), kb. 30 dkg vöröshagyma (sok kell!), 1 zöldpaprika x 1 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 dl fanyar fehérbor, 1 dl húslé, 1/2 dl konyak, 50 dkg krumpli, 6 dkg zsír, 5 dkg vaj, 1 dl étolaj, só, bors

Elkészítés:
A hagymát kb. 1 cm-es kockára vágod és megfonnyasztod 3 dkg zsíron. Ha kész, ráteszed a kockára vágott húst, megszórod kb. fél mokkáskanál borssal, és addig sütöd, míg levet nem enged. Ekkor beleteszed a zöldpaprikát és a paradicsomot, ráöntöd a bort és kislángon, fedő alatt puhára főzöd. Főzés közben négyszer-ötször meg kell keverni, ha szükséges, feltölteni a húsléből, hogy a lé éppen csak ellepje a húst.
Ha a hús már félig megpuhult, ráöntöd a konyakot és a maradék lét, és így főzöd puhára. Ezután belekevered a tejfölt és a vékony szeletekre vágott fokhagymát, megsózod, és közepes tűzön, fedő nélkül addig párolod, amíg a leve sűrű masszává nem fogy. Sokszor kell keverni, a vége felé vigyázni kell, nehogy odaégjen.
Tulajdonképpen a keveréskor hallható sercegő sütési hangok jelzik, hogy elkészült. A krumplit kockára vágd és az összekevert maradék zsírban, vajban, olajban süsd meg enyhén pirosra. Szedd ki egy tűzálló tálba, és öntsd le a húsos masszával.
Elég nehéz étel, óvatosan kell enni, mert nagyon finom.
Sok savanyúság kell hozzá, esetleg kenyér sem árt.
Ha marad belőle, másnap, sütőben melegítve még finomabb lesz.

Forrás:
MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.