Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE B1.

2016.05.02

MARHALEXIKON

BABÉROS FELSÁL
Hozzávalók:
60 dkg marhafelsál egy darabban, 4 evőkanál olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 citrom, 1 teáskanálnyi csípős mustár, 1-1 mokkáskanál őrölt babérlevél, őrölt gyömbér, őrölt koriander, só, őrölt fekete bors, ízlés szerint, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A tömör húsdarabot sóval, őrölt fekete borssal, korianderrel, gyömbérrel és babérlevéllel bedörzsölöm, majd a felhevített olajon minden oldalán körülsütöm. Melléteszem a megtisztított, karikára vágott vöröshagymát, ráreszelem a citrom héját, és aláöntök 2 dl vizet meg a bort. Fedő alatt, a hús gyakori forgatásával puhára párolom. Elfőtt levét apránként pótolom. Levéből kivéve 15 percet pihentetem, közben a hagymás-fűszeres levet turmixgépben pépesítem. Ízesítem a citromlével, a mustárral, csipetnyi cukorral, és jól összeforralom. Ha kevés a leve, 1-2 evőkanál borral pótolom. 2 dl-nek kell lennie. A húst rostjaira merőlegesen felszeletelem, beleteszem a mártásba, és még egyszer felforralom.
Zsemlegombóccal vagy burgonyagombóccal tálalom.

BABOS TÉSZTA
Hozzávalók:
45 dkg marhahús, 1 kis fej vöröshagyma, 1 nagyobb sárgarépa, 3 szelet zellergumó, 2 gerezd fokhagyma, 4 db paradicsom, 45 dkg fejtett bab, 45 dkg zöldbab, 1 doboz paradicsompüré, 1 evőkanál ecet, 1,5 teáskanál só, 1-1 teáskanál oregánó és bazsalikom, fél-fél teáskanál őrölt bors és kakukkfű, 30 dkg penne tészta, 5 dkg parmezán sajt

Elkészítése:
Nagy serpenyőben, közepes hőmérsékleten, állandó keverés közben pirítsa barnára a darált húst. Adja hozzá a finomra vagdalt hagymát, a szálasra reszelt sárgarépát és zellert, valamint a zúzott fokhagymát - és 10 percig fedő alatt párolja. Ezt követően forgassa egybe (a tészta kivételével) a többi hozzávalóval. Gyöngyözve főzze, időnként megkeverve egy órán keresztül. Közben főzze ki a szokásos módon a tésztát. Amikor a ragu készen van, forgassa össze a tésztával. Hintse meg a reszelt sajttal, végül tolja be a forró sütőbe 5-10 percre. Azonnal tálalja.

BÁCSKAI SZÁRMA
Elkészítése:
A bácskai szárma főleg téli étel. Marha- vagy birkahúsból gorombára darált tölteléket készítenek ugyanúgy, mint a töltött káposztához. Zsírban pirított, finomra vágott hagymával, fokhagymával, füstölt szalonnával, sóval, borssal, majoránnával fűszerezik.
Kevés félig főtt rizst tesznek hozzá, és jól összekeverik. Külön erre a célra eltett zöld savanyú káposztalevélben apró, jól becsomagolt tölteléket készítenek belőle. Az apró káposztát finomra vágott vöröshagymával összekeverik, sóval törött borssal fűszerezik, és kétharmad részét egy lábasba teszik. Erre pár szelet birsalmát, csöves pirospaprikát és személyenként 10-15 dkg füstölt oldalast vagy császárhúst tesznek. Erre helyezik a töltött káposztákat és befedik a többi káposztával. Tejföllel bőven meglocsolják, és fedővel letakarva, sütőben párolják, míg zsírjára nem sül és meg nem puhul.
Közben bácskai füstölt kolbászt sütnek. Tálaláskor az apró káposztát a tál közepére halmozzák, tejföllel megöntözik, körülrakják az apró töltelékkel, tetejére teszik a felszeletelt füstölt húst és a sült kolbászt.

BÁCSKAI ZÖLDBABSALÁTA
Hozzávalók:
15 dkg füstölt sertéshús vagy marhanyelv, 25 dkg zöld hüvelyű bab, 1/2 dl olaj, 15 dkg vöröshagyma, só, 40 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 2 fürjtojás

Elkészítése:
A füstölt húst megfőzöm. A kihűlt húslébe téve a zöldbabot is puhára főzöm. Olajjal, hagymával, paprikával, paradicsommal enyhén sós lecsót készítek, s ha kihűlt, összekeverem a zöldbabbal és a csíkokra vágott füstölt hússal.
Mély tálakban tálalom, a tetejét fürjtojással díszítem.

BAGDADI RIZSES HÚS
Hozzávalók:
1/2 kg kockára vágott marhahús, 1/2 dl olíva- vagy salátaolaj, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 paradicsom nagy darabokra vágva, 1/2 mk törött bors, só, 1 apróra összemorzsolt babérlevél. 2 teáscsésze jó minőségű rizs, 4 teáscsészényi forró víz, 1 ek paradicsompüré, 1/2 mk porrá zúzott kurkuma, 1 újtök karikára vágva, 1 ek finomra vágott petrezselyem

Elkészítése:
Mossuk meg jól a rizst, majd hideg vízben áztassuk 1/2 órát. Pirítsuk a húst 2 percig a fele olajon. Adjuk hozzá a hagymát, pirítsuk üvegesre. Ezután rakjuk hozzá a fűszereket, a rizst és a paradicsomot. Pirítsuk 5 percig. Öntsük bele a forró vizet. Lassú tűzön pároljuk 20 percig. Ez alatt tegyük serpenyőbe a megmaradt olajat, a paradicsompürét és a tököt, fedjük le, és pároljuk 15 percig. Ha kész, keverjük össze a rizses hússal, és tűzálló tepsiben közepesen meleg sütőben szárítsuk 10-15 percig. Tálaljuk a tepsiben, ízlés szerint joghurtos uborkasalátával.

BAJOR MÁJGOMBÓC
Hozzávalók:
30 dkg borjú vagy marhamáj, 10 dkg szalonna, 1 fej hagyma, 20 dkg zsemle, vaj, 3 tojás, 1/4 l tej, só, bors, szerecsendió, majoránna, petrezselyem, snidling, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A megtisztított és elkapart májhoz keverjük az apró kockákra vágott szalonnát és a finomra vágott, vajon üvegesre dinsztelt hagymát. A kis kockákra vágott zsemlét vajon aranysárgára pirítjuk. A tojásokat felverjük, majd a tejjel elkeverjük, és a zsemlére öntjük. Mikor már a tejet jól beszívta, hozzáadjuk a fűszereket, a májat, és végül a lisztet. Jól összedolgozzuk a masszát. Nedves kézzel gombócokat formálunk, lobogó marhahús-levesben kb. 15 perc alatt kifőzzük.

BAJOR RAGU
Hozzávalók:
80 dkg marhalapocka, 20 dkg vörös-hagyma, 40 dkg sárgarépa, 20 dkg karalábé, 10 dkg zöldborsó, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl fehérbor, 2 db burgonya és ízlés szerint almaecet, majoránna, só, bors, citrom

Elkészítése:
Forró zsiradékban megfonnyasztjuk a kockázott vöröshagymát, és hozzáadjuk a kockázott marhahúst. Fűszerezzük sóval, majoránnával, zúzott fokhagymával, törött borssal és a reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a cikkekre vágott sárgarépát, karalábét és a kifejtett friss zöldborsót. Ha a hús megpuhult, ízesítjük a fehérborral, az almaecettel és még egyszer jól átforraljuk az egészet. Esetleg fűszerezhetjük borsikafűvel és szurokfűvel.
Tálaláskor pirított kenyeret adunk mellé.

BAJOR ROSTÉLYOS 01.
Hozzávalók:
80 dkg marhafelsál, 1,5 kg burgonya, 30 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 3 dl tej 12 dkg-nak megfelelő zsiradék és igény szerint só, bors, mustár és piros paprika

Elkészítése:
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, vékonyan mustárral bekenjük és a zsiradékban, szeletenként átsütjük. A csíkozott szalonnát is kisütjük, és a visszamaradt zsírral egy tepsit kikenünk. Ebbe alulra elterítjük a szalonnát, rá a 1,5 cm-re karikázott krumplit, karikázott vöröshagymát, sózom, borsozom, fűszerpaprikával meghintem, majd az elősütött húsok felével beborítom. Ezt az egészet még egyszer megismétlem. A tejfölt és a tejet egy csipetnyi piros paprikával színezem és ráöntöm az egészre. Sütőben, közepes lángon egy, egy óra húsz percet sütöm, de minimum addig, míg teteje szép piros nem lesz.
Tálaláskor:
kockázva adagolom a tányérokra, zöld félékkel, paradicsommal, paprikával díszíthető. Minél többszínű a díszítés annál gusztusosabb!

BAJOR ROSTÉLYOS 02.
Hozzávalók:
rostélyos 1 kg, szardella 2 db, vaj 10 dkg, kapri 3 dkg, gomba 6 dkg, petrezselyemzöld 1/2 csomó, vöröshagyma 1/2 fej, tojás 3-4 db, só késhegynyi

Elkészítése:
A rostélyost vékonyra kiverjük, besózzuk. A szardellát szálkájától megtisztítjuk, áttörjük, összekeverjük vajjal, teszünk bele finomra vágott kaprit, petrezselymet, hagymát, gombát, végül sót. Ezeket jól összekeverjük; ezzel megtöltjük a rostélyosokat, csavarjuk fel, kössük össze, pároljuk zsírban puhára, lefedve. Ha puha, vékony szeletekre vágva, bőven tejfölös lével tálaljuk.

BALKÁNI BIFSZTEK
Hozzávalók:
200 g marhahús, 200 g sertéshús, 200 g birkahús, bors, majoránna, 1/4 nem permetezett citrom héja, só, étolaj (mintegy 1/2 dl), 4-5 tojás

Elkészítése:
A húst megmossuk, megszárítjuk, nagy darabokra vágjuk és megdaráljuk. Kiadósan megborsozzuk (jó fűszeres legyen), hozzáadjuk a majoránnát, a citrom reszelt héját, a sót, olajat és 1 tojást. Az egészet simára gyúrjuk és hideg helyen legalább 1 óráig állni hagyjuk. Mintegy 150-150 g-nyi masszából kerek cipócskákat formálunk, és a tetejüket vizespohár aljával benyomjuk, hogy mélyedés keletkezzen. Olajjal megkent sütőrácson sütjük. Mielőtt egészen megsülne, mindegyiknek a közepébe beleütünk egy-egy tojássárgáját, azzal együtt sütjük meg. Sült burgonyával, zöldhagymával, friss paradicsommal és kétszersülttel szokás tálalni.

BALKÁNI SÜLT KOLBÁSZ
Hozzávalók:
30-30 dkg sertés és marhahús kétszer darálva, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 csomó újhagyma, 1 csomó sárgarépa, 1 citrom, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, egy késhegynyi sütőpor, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, citromlé, só

Elkészítése:
A szalonnát nagyon vékonyra szeleteljük, kibélelünk vele egy tűzálló tálat. Lerakunk egy sor karikára vágott újhagymát, felkarikázott sárgarépát és megsózzuk. A darált húsokat is megsózzuk, borsozzuk, összekeverjük egy kevés reszelt citromhéjjal, az apróra vágott zöldpaprikával, kakukkfűvel, bazsalikommal, és egy késhegynyi sütőporral. Összegyúrjuk, és egy fél órát állni hagyjuk. Ezután vizes kézzel vékony kolbászkákat formálunk belőle, és egymás mellé rakjuk őket a tűzálló tálra. A vajat rámorzsoljuk, és forró sütőben kb. 25 percig sütjük. Egy pohár tejfölt elkeverünk sóval, egy fél citrom levével, ráöntjük, és még 10 percig sütjük.

BALMORÁL-SZELET
Hozzávalók:
4 szelet marha szűzpecsenye, 3 dkg vaj, 1 kisebb fej vöröshagyma, 4 evőkanál Skót whisky, 1 teáskanál mustármag, 1,5 dl marhahús-leves, 10 dkg gomba, 3 dl tejszín, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint só és őrölt bors

Elkészítése:
Teflon serpenyőben mindkét oldalukon süsse át ízlése szerinti mértékben a szeleteket. Tegye félre és tartsa melegen azokat. Ugyanabban az edényben olvassza fel a vajat és párolja üvegesre rajta a nagyon finomra vagdalt hagymát. Öntse rá a whiskyt, és óvatosan gyújtsa meg. Ha ellobbant a láng, tegye bele a vékonyra szeletelt gombát, hintse rá a durvára tört mustármagot, és öntse fel a levessel. Gyöngyözve főzze pár percet, majd keverje bele a tejszínt. Fedő nélkül párolja tovább, időnként megkeverve a mártást, míg kellően besűrűsödik. Végül hintse meg a finomra vagdalt petrezselyemmel. Tálaláskor helyezze a húst a tányérra, körítse sült krumplival és adja mellé a forró mártással.

BANÁNOS MARHA
Elkészítése:
A kb. 3 cm-es kockákra vágott marhahúst, a pörkölthöz hasonlóan elkészítjük, csak a szokásosnál csípősebbre fűszerezzük. Tálalás előtt néhány perccel karikákra vágott banánnal átforraljuk. Kukoricakörettel kínáljuk.

BANGKOKI MARHAHÚSRAGU
Hozzávalók:
80 dkg marhahátszín, 4 evőkanál olaj, 15 dkg póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg dió, 10 dkg gomba, 3 hegyes zöldpaprika, 10 dkg sárgarépa, 1 evőkanál burgonyaliszt, só, bors, 2 kiskanál bazsalikompor, 1 kiskanál currypor, 2 evőkanál paprikakrém

Elkészítése: A húst kicsontozzuk, hajszálvékony szeletekre vágjuk, sóval, borssal, bazsalikom- és curry porral ízesítjük, az olajon hirtelen megsütjük. A megtisztított, felszeletelt gombát, a karikákra vágott sárgarépát, a darabokra vágott diót és a paprikakrémet hozzáadva, egy kevés hideg vízzel elkevert burgonyaliszttel besűrítjük. Végül a karikákra vágott póréhagymát meg zöldpaprikát hozzákeverjük, és együtt néhány percig forraljuk. Ha van, friss bazsalikommal díszítjük, házilag gyúrt metélttésztát adunk hozzá.

BARACKOS MARHAPÖRKÖLT NÁNDI MÓDRA
Elkészítése:
Ezt az ételt pár éve, szilveszterkor főztem baráti társaságban. A bográcsban szabvány módon kezdődik a főzés, zsiradékban 2 fej apróra vágott hagyma üvegesedik, de nem pirul! Követte 2 kg kockára vágott jó minőségű marhahús és egy kissé lepirítottam. Ekkor felöntöttem kevés vörösborral s némi vízzel. Raktam bele sót - érzéssel- és hagytam, hadd főjön nyugodtan. Mikor a hús félpuha, fél kiló apró kockára vágott sárgabarackbefőttet tettem hozzá, a levével együtt. Csipetnyi szerecsendiót és kevés fahéjat is kapott a pörkölt, aztán főtt tovább. Mikor kész lett a hús, 5-6 db főtt tojást tettem bele, fokhagymaprésen áttörve. Ezzel egyrészt sűrítettem a levét, másrészt nagyon kellemes ízt is adtam neki.

BARACKOS PÁROLT MARHASZELET.
Hozzávalók 8 személyre:
1 kg-os marhaszegy-szelet, 2 babérlevél, 2- 3 kanál olívaolaj, 2 evőkanál kukoricaliszt, 2 hagyma, só, őrölt bors, 1- 2 teáskanál mustárpor, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió. 2 egész fahéj, 3 dl zöldségleves, (lehet leveskockából is), 2- 3 édesburgonya (csicsóka), 6 db közepes sárgarépa, 1 db egészen kis fej káposzta (30- 40 dkg), 2 dl narancslé, 50 dkg kajszibarack, vagy nektarin (kopasz barack) befőtt

Elkészítése:
A megtisztított hagymákat vágjuk négybe, szedjük szét rétegeire és pirítsuk aranyszínűre a felforrósított olajban, majd vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre. A hússzeletet tekerjük fel, kössük át spárgával, hempergessük meg a kukoricaliszt, só, őrölt bors, mustárpor keverékében, s abban a forró olajban, amelyből kiszedtük a hagymát, minden oldalán süssük át enyhén barnára. Tegyük vissza a hús mellé a hagymát, adjuk hozzá a babérlevelet, a fahéjat és a szerecsendiót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, öntsük rá a zöldséglevest és lefedve, kis lángon pároljuk másfél-két óráig, míg a hús megpuhul. Ha kell, közben is adjunk hozzá még egy kis zöldséglevest. Amikor a hús puha, vegyük ki az edényből, s tartsuk melegen. Tegyük a visszamaradt lébe a felkarikázott édesburgonyát és sárgarépát, a cikkekre vágott káposztát, öntsük rá a narancslevet és a kompót levét, és lefedve pároljuk 45 percig. A párolás háromnegyedében adjuk hozzá a kajszibefőttet. Ha a hús közben kihűlt volna, forrósítsuk át a zöldséges-gyümölcsös lében, majd felszeletelve rendezzük tálra, rakjuk köréje az édesburgonyát, répát, káposztát, barackot, s az egészet a forró lével leöntve tálaljuk. Adhatunk hozzá burgonya-fánkocskákat vagy burgonyakrokettet.

BARBECUE BURGERS (GRILLBURGER)
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál mustár, negyed teáskanál őrölt bors, 45 dkg darált marhahús, 6 evőkanál ketchup, fél teáskanál só, 2,4 dl olaszos öntet, 8 db édes zsömle

Elkészítése:
A reszelt hagymát és a darált húst pirítsa barnára. Add hozzá a ketchupot, a mustárt, a sót és a borsot. Keverje bele az öntetet is. Formázzon a keverékből kis pogácsákat. Enyhén kiolajozott serpenyőben mindkét oldalukon süsse át. Tegye zsemleszínűre megpirított, félbevágott zsemlékbe. Díszítse ketchuppal.

BARBECUED SLAW BURGER (GRILLEZETT KÁPOSZTÁS BURGER)
Hozzávalók:
90 dkg darált marhahús, 1 közepes hagyma, 2 dl grillmártás, 5 kávéskanál barna cukor
A grillmártáshoz: 1 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma, 3-3 evőkanál meleg víz és paradicsomszósz, 3 evőkanál ketchup, 1/2-1/2 kávéskanál só, paprika, szurokfű, kakukkfű, bors és chilli
Az összeállításhoz:
ecetes káposztasaláta, 12 db zsömle, 10 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
Először a grillmártáshoz kis lábosban melegítse fel az olajat. Adja hozzá a nagyon finomra vagdalt hagymát, és párolja üvegesre. Öntse rá a paradicsomszószt, pirítsa pár másodpercig, majd keverje bele a többi alkotórészt. Kis lángon, fedő alatt főzze 20 percet. Közben a húst keverje össze a reszelt hagymával. Teflon serpenyőben pirítsa barnára. Húzza félre, adja hozzá a grillmártást és a cukrot, valamint 2 dl forró vizet. Lassú tűzön, fedő alatt párolja két órán keresztül. Amíg a hús fő, a zsemléket vágja félbe. A felső részüket a vágott felületen kenje meg a zúzott fokhagymával elkevert vajjal. Minden fél zsemlét kissé pirítson meg. Amikor a hús elkészült, az alsó zsemle felekre halmozza a ragut. Erre tegyen ecetes káposztasalátát, végül fedje be a vajjal pirított felekkel. Kissé összenyomva akár melegen, akár hidegen tálalhatja. .

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK

 

Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.