Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE B2

2016.05.06

MARHALEXIKON

BÁTASZÉKI FELSÁL
Hozzávalók:
1 kg felsál, 1 dl olaj, 1 kanál reszelt hagyma, só, törött bors, 1 tojás, 6 dkg füstölt szalonna, 2 savanyú uborka, 2 vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, só, 1 babérlevél, 5 szem borókabogyó, mustár, 1 kiskanál paprikakrém, majoránna, 1 dl bor

Elkészítése:
A felsált úgy szeleteljük, hogy az első szeletet nem vágjuk végig, hanem a másodikat, így kiterítve szép nagy szeletet nyerünk. Téglalapformára vágjuk a leeső részeket meg daráljuk. Egy kevés olajon megpirítunk egy kiskanál reszelt hagymát, megborsozzuk, majd teszünk rá kb. 10 dkg karikára vágott hagymát. Levesszük a lángról, belekeverjük a darált húst, egy nyers tojást és a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát. A kiterített hússzeleteket kiverjük, megborsozzuk, megkenjük mustárral, meghintjük majoránnával. Rákenjük a hagymás szalonnás masszát is, hosszában savanyú uborka csíkokat fektetünk rá és felcsavarjuk.
Hústűvel összetűzzük, két kanál olajban hirtelen megforgatjuk és félretesszük. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot, megsózzuk, beletesszük a babérlevelet és a borókabogyót. Rárakjuk a hústekercseket, öntünk alá egy kis vizet és 2 dl bort, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult, fölszeleteljük, forró tűzálló tálra rakjuk, a mártást áttörjük, és forrón a tálra öntjük.

BÁTASZÉKI PECSENYE
Hozzávalók:
1 kg marhafelsál, 10 dkg gomba, kávéskanál reszelt vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, kávéskanál olaj, három ecetes uborka, egy fej vöröshagyma, két evőkanál zsír, két szem paradicsom, két cső zöldpaprika, só, törött bors

Elkészítése:
A szép, tömör húsdarabot úgy vágjuk be kétszer párhuzamosan, hogy a húst szétterítve, egyujjnyi vastag, téglalap alakú húsdarabot kapjunk. Széleiről a fölösleges húst levágjuk és megdaráljuk. Az olajban megpirítjuk a reszelt hagymát, megpároljuk benne a karikára vágott gombát, megsózzuk, borsozzuk és összedolgozzuk a megdarált hússal. A finomra vagdalt szalonnával ízesítjük, és vékonyan a húsra simítjuk. A közepére hosszában vékony uborkákat rakunk, és összegöngyölve átkötjük. Megforrósítjuk a zsírt, fedő alatt megpároljuk a kockára vágott hagymát, megforgatjuk benne a húst, mellé rakjuk a paradicsomot meg a paprikát, megsózzuk, és puhára pároljuk. Tálaláskor a tálat rizzsel alapozzuk, erre fektetjük a zsineg nélküli, felszeletelt húst, és az egészet leöntjük az áttört mártással.

BÉARNI BÉLSZÍN
Elkészítése:
Tizenöt dekás bélszínszeleteket kissé megveregetünk, azután lábasban, zsíron puhára pároljuk kevés sóval és szükség szerint mindig egy kis vizet öntve hozzá. Míg a hús párolódik, készítem a következő mártást: 2 deci elsőrendű fehér bort fél deci elsőrendű borecettel összekeverek, 4 babérlevelet, fél citrom reszelt héját, 2-3 szál tárkonyfüvet, zöldpetrezselymet, 1 fej karikára vágott vöröshagymát, sót, 15 szem egész borsot teszek belé és fél órán át főzöm, azután leszűröm. Vajból rántást készítek, felengedem az előbbi főzet levével, a másik felébe elhabarok 2 tojássárgáját és 2 deci tejfelt, 5 deka olvasztott vajat és 4 kockacukrot. Ezt a sima habarékot folytonos keverés közt a forrásban levő mártáshoz keverem, az egészet ráöntöm a puha bélszínszeletekre, 10 percig hagyom együtt forrni, azután a szeleteket tálra rakva, a mártás egy részével megöntözöm, a többit mártásos csészében tálalom hozzá.

BEEF BRYANI
Hozzávalók:
500 gramm hagyma, 500 gramm sovány marhahús, 1 evőkanál apróra vágott fokhagyma, 1 evőkanál apróra vágott gyömbér, 125 ml növényi olaj, valamint plusz 2 evőkanál extra olaj a rizs készítéséhez. 1 teáskanál fekete köménymag, 220 gramm sima joghurt, 1 evőkanál tengeri só, 1 teáskanál Garam masala, 1 babérlevél, 60 ml tejszín, 2 evőkanál apróra vágott koriander levél
A rizshez:
315 gramm hosszú szemű basmati rizs, 1/2 teáskanál fekete köménymag, 2 zöld kardamóm hüvely, 2 szegfűszeg, 1 kis darab fahéj összetörve, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál sáfrány szál, 2 evőkanál meleg tej

Elkészítése: Tegye a rizst egy finom szűrőbe és mossa meg hideg víz alatt, addig, amíg a rajta átfolyó víz tiszta nem marad. Tegye a rizst és elegendő vizet, ami ellepi egy tálba és hagyja ázni körülbelül 30 percig. Ez alatt vágjon fel 250 gramm hagymát, majd tegye félre. A maradék hagymát vágja fel apróra. Vágja fel a húst nagyobb kockákra. Tegye a fokhagymát és a gyömbért egy mozsárba. és a mozsártörővel zúzza össze egyenletes pasztává, vagy egy széles pengéjű kés oldalával zúzza össze. Forrósítson fel 60 ml olajat egy vastag falú nyeles serpenyőben, vagy egy tűzálló tálban közepes láng felett és süsse a szeletekre vágott hagymát körülbelül 10 percig, időnként megkevergetve, amíg sötétbarna és ropogós nem lesz. Lyukas szedőkanállal szedje ki a hagymát szívópapírra. Ugyanebben az olajban nagy láng felett keverés közben süsse a fekete köménymagot, a fokhagyma és gyömbér keverékét és az apróra vágott hagymát, amíg a hagyma meg nem puhul.
Adja hozzá a marhahúst és folytassa keverés mellett a sütést, amíg a hús kifehéredik, és egy kissé megsül. Fedje le az edényt, csökkentse a lángot, és lassú tűzön párolja az ételt körülbelül 5 percig.
Keverjen hozzá 250 ml vizet, a joghurtot, sót, a Garam masalát és a babérlevelet, majd lefedve az edényt forralja fel az ételt. Csökkentse a lángot és párolja lassú tűzön körülbelül 45 percig, amíg az összes levet magába nem szívta és a hús meg nem puhult. Ha a folyadék a hús megpuhulása előtt elpárologna, keverjen hozzá egy kevés vizet, majd folytassa a párolást. Ha a hús előbb puhulna meg, minthogy a folyadékot teljesen magába szívta volna, akkor távolítsa el a húsdarabokat a szószból, és főzze a keveréket fedő nélkül, nagy láng felett, időnként megkeverve, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon, addig, amíg krémes állagú nem lesz. Ekkor rakja vissza a húst.
Húzza félre a tűzről és keverje hozzá a tejszínt, a ropogós hagymakarikákat és az apróra vágott korianderlevelet. Tegye félre.
Ez alatt, amíg a húsos keverék lassú tűzön párolódik, csepegtesse le a rizst. Forrósítsa fel az olajat nagy lángon egy másik vastag falú serpenyőben, vagy tűzálló tálban, majd tegye bele a fekete köménymagot, a kardamóm hüvelyeket, a szegfűszeget és a fahéjat.
Amikor a magok pattogni kezdenek, adja hozzá a lecsepegtetett rizst, és keverje össze, hogy minden rizsszem olajos legyen. Ekkor keverjen hozzá 750 ml vizet és forralja fel. Fedje le az edényt, csökkentse kicsire a lángot és párolja körülbelül 8 percig, amíg az összes folyadékot magába nem szívta és a rizs majdnem megpuhult.
Ez alatt áztassa a sáfrányt a meleg tejbe. Körülbelül 30 perccel a tálalás előtt melegítse elő a sütőt 150°C-ra.
Terítse el a marhahúsos keverék felét egy szorosan lezárható, vízzel kiöblített sütőtál, vagy hőálló tál aljára. Tegye rá a rizs felét, majd ismételje meg a maradék hússal és rizzsel. Kanállal locsolja meg a tetejét a sáfrányos tejjel. Fedje le és süsse a sütőben körülbelül 30 percig.

BEEFSTROGAN 01.
Hozzávalók:
60-80 dkg borjú, marha vagy sertéshús, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek zsír, 1 zöldpaprika, pirospaprika, só, 1 ek liszt, 1 deci tejföl

Elkészítése:
A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk. A megtisztított, felaprított vöröshagymát a zsíron megfonnyasztjuk. (Jó, ha egy kis zöldpaprikát is sütünk bele). A tűzről lehúzva pirospaprikával megszórjuk, és a húst hozzáadjuk. Megsózzuk, a tűzre visszatesszük, és egy kevés vizet öntünk alá. Lefedve puhára pároljuk. Ha jó puha, zsírjára sütjük, majd a húst szűrőlapáttal kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsírban a lisztet megpirítjuk, és egy kevés hideg vízzel felengedjük. A húst belekeverjük, és ha kell, még annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen ellepje. Felforraljuk és jól megtejfölözve tálaljuk.

BEEFSTROGAN 02.
Hozzávalók:
80 dkg marha v. borjúhús, 1 fej vöröshagyma, 1 csípős zöldpaprika, 1 ek zsír, 1 ek liszt, 1 dl tejföl, só, pirospaprika

Elkészítése:
A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk. A félkarikákra vágott hagymát és a felkarikázott paprikát zsíron megpároljuk, pirospaprikával megszórjuk és beletesszük a húst. Sózzuk, kevés vizet öntünk alá, és lefedve puhára pároljuk. Ha megpuhult, zsírjára sütjük, majd a húst kiszedjük a lábosból. A zsírban megpirítjuk a lisztet, kevés vízzel felengedjük. A húst belekeverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje a húst. Felforraljuk, és jól megtejfölözzük.

BEER BURGER (SÖRBURGER)
Hozzávalók:
80 dkg darált marhahús, őrölt bors, 1 evőkanál Tabasco mártás, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kávéskanálnyi csípős paprikakrém, fél tasak hagyma-levespor, 1,2 dl sör, 10 db zsemle

Elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 200 fokra. Valamennyi hozzávalót a hab nélküli sör felével alaposan dolgozzon össze. Készítse belőle tenyérnyi húspogácsákat. Sütőlapra helyezve (vagy grillrácson) süsse mindkét oldalukon barnára. Sütés közben néha locsolgassa, vagy tollal kenegesse meg a maradék sörrel. Félbevágott zsemlékbe téve, forrón tálalja. (Ízlése szerint tehet salátalevelet, karikára vágott hagymát, vagy uborkát hozzá.)

BENIHANA® MARHASÜLT (BENIHANA® STYLE STEAK)
Hozzávalók:
0,6 dl rizs, 17 dkg marha hátszín, 1 evőkanál mogyoróolaj, 2 gomba (szeletelve), só, őrölt bors

Elkészítése:
A szokott módon főzze meg a rizst, majd tegye félre. A serpenyőt forrósítsa fel 180 fokra, és "fényezze ki" kevés olajjal. Hirtelen pirítsa meg a szelet mindkét oldalát, majd vágja csíkokra. Tegye vissza a serpenyőbe, a gombaszeletekkel együtt. Forgassa a húsdarabokat, amíg készre pirul. Fűszerezze sóval és őrölt borssal. A forró rizzsel és mustármártással tálalja. A mennyiségek 1 adaghoz adottak.

BETYÁRBIFSZTEK
Hozzávalók 5 adaghoz:
500 gr marhabélszín, 5 tojás sárgája, 3 gr törött bors, 50 gr petrezselyemzöld, 250 gr hagyma, 5 gr fűszerpaprika, 200 gr só, 50 gr vaj, 2 gr köménymag, 80 gr mustár, 50 gr savanyú uborka

Elkészítése:
A marhabélszínt a hártyájától megtisztítjuk, kis darabokra vágva közepes szitájú őrlőn átőröljük. A leőrölt húst edénybe tesszük, és hozzáadjuk a törtbors- és a sómennyiség felét, majd jól összekavarjuk. Az elkészített húst edénybe tesszük, és részenként egy-egy bemélyedést készítünk, beletesszük a tojássárgáját. Körülrakjuk petrezselyemzölddel, apróra vágott hagymával, a megmaradt törtborssal, fűszerpaprikával és adagokra vágott vajdarabokkal. Nyersen fogyasztjuk, apróra vágott hagymával, petrezselyemzölddel, mustárral és savanyú uborkával tálaljuk. Száraz fehérborral fogyasztjuk.

BETYÁRFAZÉK
Hozzávalók:
30-30 dkg kicsontozott marhahátszín és sertéskaraj, 1 púpozott kiskanál mustár, 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors, 5-6 evőkanál olaj, fél-fél kiskanál só és ételízesítő por, 1 púpozott kiskanál édes-nemes pirospaprika, fél mokkáskanál őrölt köménymag, 10 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 20 dkg csiperkegomba, 15 dkg lángolt kolbász, 1 mokkáskanál cseresznye- paprika-krém, 0,5 dl cseresznyepálinka

Elkészítése:
A hátszínről a hártyát lefejtjük, majd a húst a mustár és a fele bors keverékével bedörzsöljük. 2 evőkanál olajjal megkent alufóliába csomagoljuk, hűtőszekrényben 2-3 napig így érleljük. Ezután 4 egyforma szeletre vágjuk, ahogyan a karajt is, és kiverjük. Széleit egy-két helyen bevágjuk. A maradék borsot, a sót, az ételízesítő port, a fele pirospaprikát meg a köményt összekeverjük, a húsba dörzsöljük. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisebb lábasban a maradék olajon kiolvasztjuk. A megtisztított, finomra aprított hagymát megfonnyasztjuk rajta, majd belerakjuk a húsokat is. Oldalanként 3-3 percig sütjük, majd a kis cikkekre vágott gombát és a felszeletelt kolbászt is hozzáadjuk. A maradék pirospaprikával és a cseresznyepaprikával ízesítjük, 6-8 percig együtt pirítjuk. Végül a lábasban asztalra tesszük, a meglangyosított pálinkával leöntjük, és meggyújtjuk. Tepsis burgonya illik hozzá köretnek.

BÉBIBURGER
Hozzávalók:
45 dkg darált marhahús, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, 0,6 dl forró víz, 10 dkg marhahúsos bébiétel, 1,8 dl húsleves
A szendvicshez:
hamburgerzsemle, karikára vágott vöröshagyma, vagdalt kapor, majonéz, ketchup

Elkészítése:
A forró vízben gyöngyözve főzze a reszelt hagymát 5 percen át. Keverje hozzá a többi anyagot, és folyamatos keverés mellett párolja sűrű, formázható masszává. Hagyja kihűlni, majd formázzon belőle ujjnyi vastag, zsemleméretű korongokat. Kiolajozott serpenyőben, vagy sütőlapon mindkét oldalukat süsse 5-5 perc alatt pirosra. Közben az elfelezett zsemlék vágott felületét pirítsa világosbarnára. Az alsó sütött felületet majonézzel, a felsőt ketchuppal locsolja meg. Tegyen a majonézre egy sült húskorongot, és hintse meg vagdalt kaporral. Erre karikára vágott, dinsztelt hagymát, majd a ketchupös felsőrészt helyezze. Azonnal tálalja.

BÉCSI TÁNYÉRHÚS 01.
Elkészítése:
A legfontosabb a megfelelő hús kiválasztása, amelynek marha lapos-hátszínnek kell lennie -, a főzési mód és idő. A zöldséges lében legalább 3-4 órát kell főnie a húsnak úgy, hogy csak egészen lassan, gyöngyözve forrjon.

Az alapzöldségek: sárgarépa, gyökér, zeller, hagyma, fokhagyma, de kerülhet bele karfiolrózsa, spárgafej, zsenge karalábé is. Először a zöldséget tesszük fel főni, s amikor forr, adjuk bele a húst, és főzzük csendesen tovább. A jól megfőtt húst a léből kivéve felszeleteljük, s tányérra tesszük, hozzáadva a hússal főtt zöldségeket, és a többi körítést.
A tányérhús Ferenc József egyik kedvenc étele volt, és a császári asztalra a zöldség mellé került a tormával ízesített tejfölös almamártás, az ugyancsak tejfölös snidlingmártás, a zöldbabfőzelék és a zsírban sült, borsos krumplilángos. Ennyiféle körítéssel ma már kevés helyen adják, de ami - a vele főtt zöldségen kívül - semmiképpen nem maradhat el a hús mellől, az apróra vágott metélőhagyma.

BÉCSI TÁNYÉRHÚS 02.
Hozzávalók - A tányérhúshoz:
100 g sárgarépa, 80 g szárzeller, 80 g póréhagyma, 60 g hagyma, só, 1 kg kicsontozott hátszín, 1 babérlevél, 5 szem durvára tört bors, 3 petrezselyemszár
A snidlingmártáshoz:
100 g hámozott fehér kenyér, 2,5 dl tej, 2 kemény tojássárgája. 2 nyers tojássárgája, só, frissen őrölt fehér bors, 1 kk. fehérborecet, 1 késhegynyi tárkonyos mustár, pici cukor, 4 dl olaj, 2 ek finomra vágott snidling
Az almás tormához:
2 savanykás alma (összesen 350 g), 2 púpos ek frissen reszelt torma, só, citromlé, 1/2 csokor snidling

Elkészítése:
A sárgarépát, a szárzellert és a póréhagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra aprítjuk. A hámozatlan hagymát kettévágjuk, vágott felére fordítva a tűzhelylapon vagy egy serpenyőben, zsiradék nélkül sötétbarnára pirítjuk. Egy fazékban 1 kk. sóval felforralunk két és fél liter vizet. Beletesszük a húst, a fűszereket, a petrezselymet és a pirított fél hagymákat. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, szelíd gyöngyöztetéssel másfél-két órán át, főzzük, a tetején keletkező habot folyamatosan leszedjük. 30 perccel a főzési idő lejárta előtt beletesszük a zöldségeket, és puhára főzzük. Közben elkészítjük a snidlingmártást: a fehér kenyeret beáztatjuk a tejbe, kinyomkodjuk, és a kemény tojássárgákkal együtt áttörjük. Hozzáadjuk a nyers tojássárgákat és a fűszereket, péppé turmixoljuk. Először cseppenként, majd vékony sugárban bele keverjük turmixoljuk az olajat, és addig keverjük, amíg sűrű, krémes állaga nem lesz. A snidlinget közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá. Az almás tormához meghámozzuk az almákat, elnegyedeljük, magházukat eltávolítjuk. Egy edénykében, pici vízzel puhára pároljuk, és finom péppé turmixoljuk.
Hozzákeverjük a tormát, ízlés szerint sót és citromlét. Miután a hús megfőtt, a zöldségekkel együtt kiemeljük a levesből. Rövid ideig pihentetjük, majd felszeleteljük. Előmelegített tányérokra rendezzük, leöntjük egy kevés levessel, és a vele főtt zöldségekkel, és vágott snidlinggel megszórva tálaljuk. A kétféle mártást külön tálkákban kínáljuk mellé. Húslevesben főtt burgonya illik hozzá.

BÉCSI TÁNYÉRHÚS 03.
Ez az étel kicsit hosszadalmasan készül, de mindenképp megéri a fáradtságot, mert nagyon laktató, és önmagában is elég, nem kell hozzá még második féle is. Olyankor fogjatok bele, amikor huzamosabb ideig otthon vagytok, akár hétvége, vagy egy délelőtt. Ha pedig nagyobb adagot készítenétek belőle, jó az másnap is, és akkor már nincs is a főzéssel semmi dolog, csak a mosogatás.
Hozzávalók:
1 kg marhafartő, 50 dkg marhacsont, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, kis zeller, kis karalábé, kis kelkáposzta, kis kelbimbó, kis karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1-2 szál zellerlevél, 8-10 szem bors, só

Elkészítése:
A megmosott húst és csontot kb. 2 liter sós, hideg vízbe teszem fel főni. Amikor felforrt, leszedem a habját, és kb. 1 óráig lassú, gyöngyöző forralással tovább főzöm. Ezután beleteszem a megtisztított zöldségeket, fűszereket, és lassan tovább főzöm még kb. 1 óráig. (A puha zöldséget, mint a karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, később tedd bele!)
A megpuhult húst kiveszem, a levest leszűröm. A megfőtt vegyes zöldséget metéltre vágom.
Tálaláskor a szépen felszeletelt főtt húst körberakom a főtt zöldségekkel, és annyi húslevest öntök rá, amennyi ellepi. Főtt krumplit és külön csészében kapormártást adok melléje.

BÉCSI TÁNYÉRHÚS 04.
Hozzávalók:
1 kg marhafartő, 50 dkg marhacsont, só, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 6 dkg zellergumó, 6 dkg karalábé, 6 dkg kelkáposzta, 6 dkg kelbimbó, 6 dkg karfiol, 1 nagy fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 zellerlevél, 8-10 szem bors

Elkészítése:
A megmosott húst és csontot kb. 2 liter sós, hideg vízben teszem fel főni. Amikor felforrt, leszedem a habját, és kb. 1 óráig lassú, gyöngyöző forralással tovább főzöm. Ezután beleteszem a megtisztított zöldségeket, a fűszereket, és lassan tovább főzöm (a hús minőségétől függően), kb. még 1 óráig. A megpuhult húst kiveszem, a levest leszűröm. A megfőtt vegyes zöldséget metéltre vágom.
Tálaláskor a szépen felszeletelt főtt húst körberakom a főtt zöldségekkel, és annyi húslevest öntök rá, amennyi ellepi. Főtt krumplit és külön csészében kapormártást adok melléje.

BELGA GÖNGYÖLT FELSÁL
Hozzávalók:
4 nagy szelet felsál, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 zeller, 1 kis fej kel, 1 fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 kanál reszelt hagyma, só, zsír, 1 dl tejföl

Elkészítése:
A zöldségeket a hagymával együtt megreszeljük, hozzáadjuk a finomra vágott szalonnát és sót. A hússzeleteket kiverjük, és minden szeletet megkenünk ezzel a zöldséges keverékkel. Majd egy kemény tojást teszünk a közepébe, és így göngyöljük össze a húst. Cérnával rögzítjük a tekercseket, majd egy kevés zsírban, egy kis reszelt hagymával és egy kevés vízzel puhára pároljuk. Tálalás előtt a cérnát eltávolítjuk, és a húst gazdagon megtejfölözve rizzsel tálaljuk.

BELGA ROLÁD
Elkészítése:
Szép felsálszeleteket vékonyra verünk. Minden szeletet megkenünk a következő krémmel: sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kalarábét, zellert, kelkáposztát, vöröshagymát karikára vágva, darált füstölt szalonnával, sóval egészen puhára párolunk, azután szitán áttörjük. Rákenjük a sózott felsálszeletekre, kissé borsozzuk és minden bekent felsálszeletbe egy keményre főtt egész tojást csavarunk bele. A göngyölet végeit behajtjuk, az egészet tiszta fonállal átkötjük, és zsírban puhára pároljuk. Az utolsó negyed órában 2 deci tejfelt adunk hozzá három részletben, 5-5 percenként. A fonalat lefejtve róla, tálra rakjuk és a szép rozsdavörös levét ráöntjük.

BELGA SÖRÖS MARHASÜLT
Hozzávalók:
50 dkg rostélyos, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl sör, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál mustár, 1 babérlevél, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió Köretnek: 40 dkg vegyes zöldség, 3 dkg vaj, só

Elkészítése:
A megtisztított, apróra vagdalt hagymát az olajban üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a mustárral megkent hússzeleteket, és néhány percig sütjük. Ezután megszórjuk a liszttel, meg a zúzott fokhagymával, sóval, őrölt borssal, meg egy csipet szerecsendióval fűszerezzük és beletesszük a babérlevelet. Végül felengedjük a sörrel, meg egy deci vízzel és az egészet egy tepsibe helyezzük. Tetejét befedjük alufóliával és közepes lánggal égő sütőbe tolva puhára pároljuk.
A sörös marhasültet vajban párolt zöldségkörettel tálaljuk..

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK

 

Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.