Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE B5.

2016.05.22

MARHALEXIKON

Bigos (lengyel nemzeti étel)
Ez a lengyel egytálétel tulajdonképpen nem ismer szabályokat. Olyan és annyiféle húsból - maradékokból is készítik, amilyen éppen van otthon. Van, ahol a húsrétegekre szeletelt almát tesznek, másutt a káposztát aszalt szilvával együtt főzik. Akár így készül, akár úgy, az a lényeg, hogy forrón kerüljön az asztalra.
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg savanyú káposzta, 20 dkg marhafelsál, 20 dkg sertéslapocka, 20 dkg füstölt oldalas, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 pohár vörösbor, só, bors, olaj.

Elkészítése:
A savanyú káposztát kevés vízben félpuhára fűzzük. Olajon üvegesre pároljuk a kockákra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kockákra vágott marhahúst. Pár perc múlva beletesszük a füstölt oldalast, felöntjük a borral, és lefedve 1 órát fűzzük. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott sertéslapockát. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, az elpárolgott levet húslevessel vagy borral pótoljuk, és további fél órát főzzük. Végül hozzáadjuk a káposztát is, majd összefűzzük. Ízlés szerint füstölt kolbászt is főzhetünk bele. Mint minden káposztaétel, ez is jobb másnap.

Bikafarok-ragu (Rabo de toro)
Hozzávalók:
1 kg bika- vagy ökörfarok, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 50 dkg sárgarépa, 25 dkg gomba, 3 dl húsleves (készülhet leveskockából is) vagy víz, 2 zellerág levelekkel, 2 gerezd fokhagyma, egy kevés só, törött bors.

A húst feldaraboljuk, és lisztben megforgatjuk. Serpenyőben, megmelegített zsírban a farkdarabokat néha megkeverve megbarnítjuk, majd nagyon gyenge tűzön pároljuk lefödve.
Elkészítése:
Cseréplábasban megmelegítjük az olajat, és üvegesre sütjük a vékony karikákra vágott vöröshagymát. Beletesszük a húst, az 5 cm-es darabokra vágott sárgarépát, a zellerágat és a hámozatlan fokhagymát (ezt majd tálalás előtt kidobjuk a mártásból). Felöntjük a húslevessel vagy a vízzel. Összeforgatjuk és megsózzuk. Lefödve, nagyon kis lángon kb. 3 órán át, főzzük. Elkészülése előtt 15 perccel tegyük bele a megtisztított és felszeletelt gombát.
Ellenőrizzük néha, nehogy a hús leégjen, és ha a levét elpárologná, pótoljuk húslevessel vagy vízzel, de ne hígítsuk fel. Pirított kenyérkockával és vörösborral tálaljuk.
Főleg Andalúziában tenyésztik a bikaviadalokhoz szükséges bikákat. Ugyanebben a tartományban zajlanak le a leghíresebb bikaviadalok. A viadal másnapján olcsón kiárusítják a megölt állatok húsát, és hagyomány itt ilyenkor a bikafarok-ragu elkészítése, mert megvéd a gonosztól.

Blue Cheesburger (Kék-sajtos sajtburger)
Hozzávalók:
15 dkg kék-sajt, 70 dkg marhacomb, 1 csokor snidling, negyed teáskanálnyi csípős paprikakrém (Erős Pista), 1 teáskanál Worcestershire szósz, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1,5 mokkáskanál só, 1 teáskanál mustár, 12 hamburger zsemle

Elkészítése:
Morzsolja a sajtot keverőtálba. Részletekben adja és keverje bele a többi hozzávalót. Alaposan dolgozza össze. (Legjobb, ha villával keveri.) Letakarva tegye két órára hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az ízek. Készítse 12 ellapított pogácsát a masszából, majd előmelegített grillsütő rácsán mindkét oldalukon süsse barnára. A félbevágott zsemlékben kínálja.

Friss zöldségféléket adjon mellé.
Blue Cheese-stuffed Hamburgers (Kék sajtos vagdalt)
Hozzávalók:
40 dkg marhatarja, 2 gerezd fokhagyma, fél-fél teáskanál só és őrölt bors, 10 dkg rokfort sajt, 4 db puffancs, 8 szelet bacon szalonna, 2 db paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 4 salátalevél, 2 evőkanál mustár

Elkészítése:
A kétszer darált húst, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot jól keverje ki. Nyolc húspogácsát formázzon vizes kézzel a keverékből. A sajtot vágja négy szeletre. Négy húspogácsára fektessen egy-egy sajtot. Ezeket takarja le a maradék hússal, majd nyomkodja laposra a vagdaltakat. Újheggyel a széleket dolgozza össze. A közepes hőfokra előmelegített sütőben, oldalanként 4-5 perc alatt süsse át a húspogácsákat. Az elfelezett puffancsok vágott felületét is enyhén pirítsa meg. A zsemlék aljára fektessen salátalevelet, majd erre a megsütött húsokat fektesse. Locsolja meg mustárral, és borítsa be a vékonyan felszeletelt hagymával és paradicsommal. A puffancsok tetejével letakarva tegye az asztalra.

Bolgár gyuvecs 01.
Hozzávalók:
3 adag marhapörkölt, 40 dkg héjában főtt burgonya, 20 dkg zöldbab, 1 padlizsán, 4 zöldpaprika, 2 szál sárgarépa, 1 kis doboz vörösbab-konzerv, 10 dkg párolt rizs, 2 tojás, 4 dl joghurt, só, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg margarin; a tepsihez 1 dkg margarin, 1 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése:
Közepes tepsit bekenek margarinnal, és morzsával beszórom. A főtt burgonyát vékonyan felkarikázom, a zöldbabot feldarabolom, a padlizsánt felszeletelem, és mindkét oldalán besózom (így kiengedi keserű levét). A zöldpaprikát kicsumázom, karikákra vágom, a répát feldarabolom.
A babkonzerv levét leszűröm, és a pörkölthöz keverem. A tojást gyengén felverem, és a joghurttal meg a sóval összekeverem. A hagymát tisztítás után finomra vágom, és a margarinon megfuttatom, ezután az összes zöldséget egyszerre megforgatom rajta. A kikent tepsi aljára terítek egy sor burgonyát, amire kevés pörköltet teszek, majd a hagymás zöldséggel rétegezem. A tojásos joghurttal meglocsolom, és a rétegezést kezdem elölről, amíg a nyersanyag tart. Előmelegített, közepesen forró sütőbe tolom, és legalább 30 percig közepes lángon sütöm.

Bolgár gyuvecs 02.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg marha vagy sertéscomb, 1 kis padlizsán, 15 dkg zöldhüvelyű bab, 2 zöldpaprika, 4 paradicsom, 15 dkg konzerv fehér bab, 2 nagyobb burgonya, 1 szál sárgarépa, 10 dkg rizs, 2 tojás, 2 dl joghurt, olaj, só, pirospaprika.

Elkészítése:
Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott húst, és fehéredésig sütjük. Megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt és zöldpaprikát, a felkarikázott sárgarépát és a széttördelt zöldbabot. Megsózzuk, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Hozzáadjuk a cikkelyekre vágott paradicsomot, a kockára vágott burgonyát, a konzerv babot, a rizst és felöntjük annyi vízzel vagy csontlével, amennyi ellepi. Kis lángon, kevergetés nélkül megpároljuk. Végül leöntjük a tojással elkevert joghurttal, és addig főzzük, amíg a tojás megszilárdul. Római tálban, sütőben is készíthető.

Bolognai húsos mártás
Hozzávalók:
10 dkg darált marha-vagy sertés hús, 1/2 dl olaj, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, egy darabka zeller, 1-2 zellerlevél, 5 púpozott evőkanálnyi paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 1 púpozott mokkáskanálnyi babérlevélpor, 1 ágacska friss vagy 1 kiskanál szárított rozmaring

Elkészítése:
A reszelt vöröshagymát az olajon megpirítjuk. A mikor sárgulni kezd, a sárgarépát, a gyökeret és a zellert belereszeljük. Erős lángon kevergetve 2-3 percig pirítjuk, majd a húst beletéve még néhány percig sütjük. A paradicsompürét belekeverjük, vízzel duplájára felengedjük, és a fűszereket belerakva fedő alatt gyenge tűzön 2 órát pároljuk. Ha a levét elfőné, egy kevés vízzel mindig pótoljuk. Olaszországban előre jó nagy adagot főznek ebből a mártásból. (Hűtőben, csavaros tetejű üvegben egy hétig is eláll!) Szinte minden nap ezzel a mártással ízesített tészta kerül az asztalukra, de pecsenyére, sült halra is öntik.

Bolognai mártás
Hozzávalók:
10 dkg darált marha-vagy sertés hús, 1/2 dl olaj, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, egy darabka zeller, 1-2 zellerlevél, 5 púpozott evőkanálnyi paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 1 púpozott mokkáskanálnyi babérlevélpor, 1 ágacska friss vagy 1 kiskanál szárított rozmaring

Elkészítése:
A reszelt vöröshagymát az olajon megpirítjuk. A mikor sárgulni kezd, a sárgarépát, a gyökeret és a zellert belereszeljük. Erős lángon kevergetve 2-3 percig pirítjuk, majd a húst beletéve még néhány percig sütjük. A paradicsompürét belekeverjük, vízzel duplájára felengedjük, és a fűszereket belerakva fedő alatt gyenge tűzön 2 órát pároljuk. Ha a levét elfőné, egy kevés vízzel mindig pótoljuk. Olaszországban előre jó nagy adagot főznek ebből a mártásból. (Hűtőben, csavaros tetejű üvegben egy hétig is eláll)

Bolognai pizzarátét
Elkészítése:
Kevés szalonnát kis kockákra vágunk és megpirítjuk. Egy kis fej finomra vágott hagymát adunk hozzá, megpároljuk, rádobjuk a paradicsompürét és a fokhagymát, jól lepirítjuk. 25 dkg darált marhahúst adunk hozzá, és megpároljuk. Amikor félig elkészült, apró kockákra vágott vegyes zöldséget adunk hozzá. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.

Bolognai rakott palacsinta
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 2 ek olaj, 1 apróra vágott hagyma, reszelve 1-1 szál sárgarépa, petrezselyemgyökér, 1 darab zeller, 10 dkg darált marhahús, 1 kisdoboz paradicsompüré, 1,5 dl vörösbor, só, 2 csipet bors, késhegynyi őrölt babér, 2 csipetnyi rozmaring, 20 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:
Az olajon megpirítjuk a hagymát, zöldségeket. Hozzáadjuk a húst, és 2 percig élénk tűzön pirítjuk, majd hozzákeverjük a paradicsompürét. Felengedjük a borral, hozzátesszük a fűszereket, sót és lassú tűzön, fedő alatt 30 percig főzzük. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk.
Megkenjük a mártással a palacsintákat, megszórjuk sajttal, és egymásra rakjuk. Tetejére üres palacsinta kerüljön, ezt sajttal szórjuk be.
Sütőben átmelegítjük. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.