Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE B6

2016.06.01

MARHALEXIKON

Bolognai spagetti 01
. Hozzávalók:
40 dkg spagetti, 4 dkg parmezán sajt
A mártáshoz:
1 fej hagyma, 1 sárgarépa, kevés zeller zöldje, 1 húsleveskocka, 1 evőkanál olaj, 5 dkg húsos szalonna, 25 dkg darált marhahús, 7 dkg paradicsompüré, 1 babérlevél, só, bors, cukor

Elkészítése:
A hagymát, a sárgarépát felaprítjuk, a zeller zöldjét finomra vágjuk, a leveskockát feloldjuk három deci forró vízben.
Felhevítjük az olajat, aranysárgára pirítjuk benne a zöldséget, hozzáadjuk a paradicsompürét, a babérlevelet, a húslevest, a darált marhahúst, megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk csipetnyi cukorral, és időnként megkeverve 30-40 percig pároljuk.

 

A spagettit megfőzzük, leszűrjük. Mindenkinek külön tálaljuk, a tányérba tegyünk spagettit, majd rá a húsos mártást, végül szórjuk meg reszelt sajttal.

Bolognai spagetti 02.
Hozzávalók:
spagetti vagy orsótészta, 25 dkg darált marhahús, sűrített paradicsom (kis konzerv), 1 hagyma, 1 sárgarépa, 1 zellerszár, só, bors, babérlevél, kapor, bazsalikom, szurokfű, fahéj, olaj, reszelt sajt

Elkészítése:
Olajban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, tegyük hozzá a feldarabolt sárgarépát, a karikázott zellerszárat, aztán a húst, majd a paradicsomot, fűszerezzük, és főzzük kis lángon kb. 1/2 órát.
A tésztát főzzük meg, ha megfőtt, tálaljuk a tésztát, rá a mártást, és szórjuk meg reszelt sajttal.

Bolognai tésztás hús
Hozzávalók:
50 dkg marhahús, 1 húsleves kocka, 25 dkg spagetti, 1 evőkanál vaj, 2 db paradicsom, 10 dkg sajt, 2 dl tejföl, só, bors

Elkészítése:
Vajon kifehéredésig forgassuk át a vékony csíkokra vágott húst. Kevés vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk. Felöntjük egy liternyi forró, kockából készült levessel, és beledobjuk a rövidre tört spagettit. Ha megfőtt a tészta, az egészet jénaiba tesszük át.

Betakarjuk paradicsom szeletekkel, rásimítjuk a tejfölt, és reszelt sajttal szórjuk meg. Sütőben pirosra sütjük.

Bolognai töltött kifli
Hozzávalók:
4 db kifli, 12 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 2 gerezd fokhagyma, 3 g törött bors, 2 g kakukkfű, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 20 dkg főtt marhahús, 3 dkg paradicsompüré, 8 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát az olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldségeket, sóval, zúzott fokhagymával, törött borssal, kakukkfűvel és vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Fedővel letakarva a zöldségeket puhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a ledarált főtt marhahúst és a paradicsompürét. Nem erős tűzön jól összeforraljuk. A kifliket lapjával kettévágjuk, és az elkészített raguval megtöltjük.

Tetejét meghintjük reszelt sajttal, és a sütőben megpirítjuk.

Borban párolt marharagu (svájci - Aargauer Suure Mocke )
Hozzávalók:
1 kg marhafartő, 7 dl édes vörösbor, 3 teáskanál vörös borecet, 1 db vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szelet zellergyökér, 1 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál morzsolt zsálya, 1 dl olívaolaj, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 teáskanál liszt, só, 10 dkg aszalt szilva

Elkészítése:
A húst és a zellert felkockázva, a vöröshagymát és a sárgarépát felkarikázva, a fokhagymát préselve forgassa egybe egy tűzálló tálban. Öntse rá az aszalt szilva kivételével a többi hozzávaló keverékét, és tegye lefedve 24 órára hűtőszekrénybe. Másnap szűrje le a ragut, dobja ki a babérlevelet, és a felforrósított olajon pirítsa barnára. Habverővel keverje el a páclében a lisztet, majd öntse a ragura. Az egészet tolja 40 percre közepesen meleg sütőbe.

Főtt spagettivel tálalja, a vagdalt aszalt szilvával díszítve az ételt.

Borfalat (Wineburgers)
Hozzávalók:
45 dkg darál marhahús, ízlés szerint só, őrölt bors, majoránna és oregánó, 2 dl testes vörösbor, 8 szelet ementáli sajt, 4 db puffancs

Elkészítése:
A darált húst kézzel alaposan dolgozza össze a fűszerekkel. Formázzon belőle 8 egyforma gombócot, s azokat kissé lelapítva tegye a grillsütő rácsára. Mindkét oldalukat süsse 3-4 percig a forró, előmelegített sütőben. Vegye ki a húspogácsákat és locsolja meg a vörösborral. Közben a zsemlék vágott felületét pirítsa meg. Tegyen rájuk egy-egy szelet sajtot, arra a húst, majd újabb 4-5 perc alatt melegítse át a szendvicseket.

Friss zöldséggel, melegen kínálja.

Boros bogrács
Hozzávalók:
1,5 kg marhalábszár, 15 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál zsír, 50 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2-2 db paradicsom és paprika, 1 kávéskanál só, 1-1 mokkáskanál őrölt bors, majoránna, köménymag és rozmaring, 1 db csípős paprika, 2 dl vörösbor
A tálaláshoz:
tejföl

Elkészítése:
A kizsírozott bogrács aljába terítse le a vékonyan felszelt szalonnát. Rétegezze bele a vékonyra karikázott vöröshagymát, a pörköltnél megszokott méretre felkockázott húst, a karikákra vágott paradicsomot és paprikákat. Az egyes rétegeket a fűszerekkel hintse meg. Ha elfogytak a hozzávalók, akkor öntse fel a vörösborral és annyi vízzel, ami éppen ellepi. Gyöngyözve főzze 1-1,5 óra alatt puhára. Főzés közben csupán rázogassa a bográcsot, ne keverje. A rövid lére főtt ragut friss kenyérrel, salátával kínálja.

Tálaláskor adhat mellé kinek-kinek kedve szerint tejfölt.

Boros marhaszelet 01.
Hozzávalók:
1 kg szeletelt marhahús, 1,2 dl édes vörösbor, 6 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése:
A szeleteket a fokhagymával spékelje, sózza meg, és legalább egy éjszakára tegye hűvös helyre. Sütés előtt tegye negyed órára a borba a húst, közben melegítsen fel kevés olajat. Magas hőfokon süsse a húsokat, miközben többször megfordítja a szeletek, és időnként meglocsolja a visszamaradt borral.

A pecsenyelével megöntözve, melegen tálalja sült krumplival, és marinált zöldségfélékkel.

Boros marhaszelet 02. (Casserole of Beef with Wine)
Hozzávalók:
1,5 kg sovány marhahús, 4 dl fehérbor, 0,6 dl konyak, 2 evőkanál olívaolaj, fél-fél teáskanál só, őrölt babér és bors, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 fej gyalult vöröshagyma, 1 szál gyalult sárgarépa

Elkészítése:
Forrósítsa fel füstölésig a serpenyőt. Tegye bele az ujjnyi vastagra szeletelt, megsózott húsokat. Hagyja megkapatni, de azonnal a másik oldalon is pirítsa le, és öntse fel a borral. Fűszerezze ízlés szerint, adja hozzá a fokhagymát és a nagyon vékonyra vágott hagymát. Locsolja meg a konyakkal. Gyújtsa meg, de szinte azonnal oltsa is el a lángot. Tegye rá a sárgarépát, takarja be, majd fedő alatt, lassú melegen párolja készre.

Ha a hús megpuhult, tegyen rá két-háromkanálnyi vörösbort, majd tálalja a finom párolt marhaszeletet.

Borsos-hagymás marhaszelet
Hozzávalók:
1 kg marhafelsál, 4-5 ek liszt, 2 ek zsír, 4 közepes fej vöröshagyma, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, késhegynyi pirospaprika

Elkészítés:
A húst szép szeletekre vágjuk, és egy kissé kiverjük. A szeleteket egyenként lisztbe forgatjuk, és egy lábosban forró zsírban mindkét oldalukat hirtelen megpirítjuk. Ezután kiemeljük, lecsöpögtetjük és félretesszük. A megtisztított hagymákat karikára vágjuk, és a felét annak a lábosnak az aljára terítjük, amiben a húst sütöttük. A hússzeleteket ráfektetjük, megsózzuk, megborsozzuk, és reszelt szerecsendióval megszórjuk. A maradék hagymakarikával betakarjuk, pirospaprikával meghintjük, és annyi meleg vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi.

 

Fedő alatt pároljuk, amíg megpuhul. Ha közben a levét elfőné, apránként egy kevés vízzel pótoljuk, a végén pedig beforraljuk.

Borsópüré leves
Hozzávalók:
500 gr feles borsó, 100 gr ököruszály, vagy marhacsont, 100 gr borjú darált hús, 4 l víz, só, bors, babérlevél, 300 gr póréhagyma, 100 gr zellergyökér és levél

Elkészítése:
Egy nagy edényben feltesszük a vizet, sót, szemes borsót, babérlevelet és a marhacsontot főni (csülökkel is kitűnő, de készítettem már füstölt pulykahússal is, ilyenkor a főzési idő rövidebb), Két óra múlva beletesszük a sárga vagy zöld feles (téli) borsót. Figyelem, rendszeresen kell keverni, esetleg vizet önteni hozzá, különben leég. Három óra múlva hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, és amikor újra felforrt, a darált húsból készült gombóckákat is. Még negyedóráig főzzük együtt.

Barna vagy fekete kenyérrel tálaljuk a sűrű tartalmas levest.

A hollandok egytálételként fogyasztják.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK
Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.