Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE B7

2016.07.01

MARHALEXIKON

Borsópürés ragu
Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér és ccilipor, 50 dkg marhacomb, 15 dkg sárga feles borsó, 3 szelet zeller, 2,5 dl marhahúsleves, só, őrölt bors, 1 kávéskanál szezámmag, 1 babérlevél

Elkészítése:
Előző este áztassa be a borsót. Másnap szűrőkanálban öblítse le. A felmelegített olajon párolja üvegesre a szálasra vagdalt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Adja hozzá a fűszereket és a felkockázott zellert. Pár pillanat múlva keverje hozzá a kockákra darabolt húst, és kevergetve fehéredésig párolja. Öntse rá a húslevesben elkevert borsót.
Fedő alatt gyöngyözve párolja puhára.

Borsos marhasült
Elkészítése:
Személyenként 3 dkg hagymát apróra vágunk, és forró zsírban megfonnyasztjuk. Marhafartőt vagy felsál szélét egy darabban a hagymás zsíron addig sütjük, amíg nyers színét elveszti. Megsózzuk, törött borssal meghintjük, a zsírba teszünk egy kanálka mustárt, és meleg vízzel felöntve puhára pároljuk. Ha már a hús megpuhult, kivesszük a lábasból és felszeleteljük. Levéhez 2 dl tejfölt vegyítünk. Visszarakjuk a felszeletelt húst, és sütőben még 10-15 percig pároljuk.
Rizst vagy pirított burgonyát adunk hozzá.

Borsos marhaszelet 01.
Hozzávalók:
60 dkg marhacomb, 1 evőkanál fekete-, fehér-, zöld- és vörös-bors keverék, 1 kávéskanál só, fél dl olívaolaj

Elkészítése:
Éles késsel szelje négy egyenlő szeletre a húst, majd óvatosan veregesse ki mindegyiket. Dörzsölje be mindkét oldalukat sóval és a frissen őrölt színes borsok keverékével. Tegye félre a szeleteket 40-50 percre hűtőszekrénybe. Vegye elő a húsokat, és csuklója tövével óvatosan ütögesse át, hogy a durvára őrölt borsdarabok minél mélyebbre kerülhessenek. Közvetlenül fogyasztás előtt süsse 5-6 perc alatt át a filéket grillsütőben, vagy teflon serpenyőben. Amikor megsültek, minden szeletre tegyen körömnyi vajat. Ha elolvadt, akkor tálalja.
Párolt rizzsel és paradicsomsalátával adja asztalra.

Borsos marhaszelet 02. - Peberboef
Hozzávalók 4 személyre:
4 db, egyenként kb. 20 dkg-os marhaszelet, 4 evőkanálnyi madagaszkári bors, 3 dkg vaj, 0,5 -1 dl konyak, 1dl sűrű húsleves, 3 dl tejszín, só

Elkészítése:
Őröld meg a borsszemeket, és szórd a húsra. Olvaszd fel a vajat a serpenyőben, s abban pirítsd a szeletek egy-egy oldalát 1-2 percig. Majd öntsd a konyakot a húsra és gyújtsd meg. Amíg ég, rázogasd a serpenyőt, majd amikor a láng kialudt, a húsokat helyezd előmelegített tányérokra és sózd meg.
A húslevest és a tejszínt öntsd a serpenyőbe, forrald össze a maradék zsiradékkal, majd ezt a mártást locsold a hússzeletekre. (Sült hasábburgonyával és zöldsalátával tálald.)

Borsos marhaszelet 03. - Steak With Black Pepper
Hozzávalók:
45 dkg csont nélküli marhaszelet, só, őrölt bors, 1 evőkanál vaj

Elkészítése:
Sózza, borsozza a szeletek mindkét oldalát. Forrósítson fel egy evőkanál olajat, süsse a szeletek mindkét oldalát egy-egy percet, majd vegye a hőmérsékletet közepesre. Süsse tovább, oldalanként 2-3 percet, amíg szép barnára sül a hús. Tegye rá a vajat, s ha elolvad, vegye ki a húsokat.
Pároljon a serpenyőben gombát és zöldborsót, s ezzel körítve tálalja az ételt.

Borsos pecsenye
Hozzávalók:
75 dkg hátszín, 1 dl olaj, ízlés szerint só, piros paprika és őrölt bors, 1 citrom, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál mustár

Elkészítése:
Az enyhén kiklopfolt hússzeleteket ecsetelje be olajjal. Sózza és borsozza ízlése szerint. Letakarva tegye pár órára hűtőszekrénybe. A zúzott fokhagymát keverje össze a mustárral és a paprikával. Ezzel kenje meg a pácolt hússzeleteket, majd roston süsse 6-7 perc alatt mindkét oldalukat pirosra.
A forró sültekre csepegtessen citromlevet, majd azonnal kínálja frissen sült burgonyával.

Borsos pörkölt kuktában
Hozzávalók:
350 g marhahús, 350 g sertéshús, 500 g vöröshagyma, 1 citrom, 40 g zsír, só, durvára tört fekete bors, 1 teáskanál szegfűbors, 2 babérlevél, 1 l húsalaplé vagy víz, 1 evőkanál reszelt kétszersült, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1-2 evőkanál kapribogyó, ízlés szerint

Ezt a vesztfáliai specialitást sós burgonyával, ecetes uborkával vagy céklával kínáljuk.

Elkészítése:
A marha- és sertéshúst 2,5 -3 cm nagyságú kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, először félbe, majd vékony szeletekre vágjuk. A citrom egyik felét karikákra vágjuk, a másikat kifacsarjuk.
A zsírt kuktában felforrósítjuk, a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a húst, majd rövid ideig pirítjuk, de nem barnítjuk meg. Ízlés szerint sót tört borsot, szegfűborsot, babérlevelet és citromszeleteket adunk hozzá. Ráöntjük a húsalaplét, majd lezárjuk az edényt. 25 percig főzzük.

A kukta kinyitása után kidobjuk a babérleveleket és a citromszeleteket, majd beletesszük a kétszersültet és a zsemlemorzsát. Fedő nélkül 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a kapribogyót, és sóval, borssal, szegfűborssal és citromlével ízesítjük.

Borsos sült (Peppered Steak Sandwiches)
Hozzávalók:
60 dkg marhahús, 1 mokkáskanál őrölt bors, só, 1 francia kenyér, 2 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 15 dkg rokfort sajt, 1 fej vöröshagyma, 2 szál friss rozmaring

Elkészítése:
Az egyben hagyott húst alaposan dörzsölje meg körben az őrölt borssal. Tegye félre pár órára. A kenyeret hosszában vágja félbe, majd azt rövidebb darabokra. Pirítsa világos barnára a szeleteket. Dörzsölje be a fokhagymával, és permetezze meg kevés olívaolajjal. Fektesse a húst felforrósított serpenyőbe, és hirtelen kapassa barnára minden oldaláról. Sózza meg, majd fedő alatt, saját levében párolja puhára. Hagyja félig kihűlni, majd szeletelje fel. Fektesse a szeleteket az előkészített kenyérre. Szórja meg a durvára reszelt rokforttal, és így tálalja.

Borsos sült konyakos krémszósszal
Hozzávalók 4 személyre:
1 db marhafartő - (3-4 cm vastag, kb. 65 dkg), 4 evőkanál őrölt fekete bors, 2 evőkanál telítetlen olaj
Szószhoz:
fél bögre marhahúsleves, 3 evőkanál száraz fehérbor, 2 evőkanál brandy, 2 evőkanál tejszín

Elkészítése:
Távolítsuk el a húsról a zsíros részeket, majd a husi mindkét oldalát belenyomkodjuk a borsba. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, ebben a husi mindkét oldalát barnára sütjük. Ezután 200 fokos sütőbe téve 30-35 percig sütjük. Majd a húst alufóliába téve tálalásig kb. 5 percet várunk. A szószt is elkészítjük: Összekeverjük egy edényben a marhahúslevest a borral és a brandyvel, majd közepes lángon2-3 percig kevergetve melegítjük. A lángról levéve habverővel belekeverjük a tejszint
A húst felszeletelve, szósszal leöntve tálaljuk.

Borsos szelet (Steak au Poivre)
Hozzávalók:
2 evőkanál vegyes bors, 1,1 kg marhahús, só, 1 csokor újhagyma, 1,5 dl marhahús leves, fél dl konyak, 3 evőkanál vaj

Elkészítése:
Szórja a színes egész borsokat egy nagyobb tál aljára. Durvára törje össze, majd forgassa bele a felszeletelt marhahúsokat. Kézzel alaposan nyomja bele a fűszerbe a szeleteket, sózza meg, végül letakarva tegye félre 1,5 - 2 órára. Szűrőkanállal, lecsepegtetve szedje felforrósított vajra. Minden oldalukat süsse pirosra. Szedje tálra, és a visszamaradt zsiradékban, a nagyon finomra vágott, vagy lereszelt újhagymát párolja üvegesre. Öntse fel a levessel. Amikor felforrt, tegye vissza a húsokat. Locsolja rájuk a konyakot, azonnal gyújtsa meg, majd amikor elaludt a láng, takarja le az edényt. Fedő alatt pihentesse 20 percet.
Sült krumplival tálalja.

Borsos tokány
Elkészítése:
1/2 marhafelsált megtisztítunk, megmosunk, és apró darabokra vágjuk. 1 jó nagy kanál zsírt lábasba teszünk, 2-3 hagymát felszeletelve megpárolunk benne.

A húst beletesszük, megsózzuk, 1 késhegynyi törött borsot teszünk bele, befedjük, és gyakran kevés meleg vizet öntünk rá mindaddig, míg puha nem lesz.

Borsos velő (Irán)
Elkészítése:
A megtisztított marhavelőt rózsáira szedjük. Néhány percig babérlevéllel ízesített vízben főzzük. Leszűrjük, majd sózzuk és borsozzuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk, és bő, forró olajban kisütjük.
Fekete borsmártással tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK
Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.