Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE B8

2016.07.09

MARHALEXIKON

Borsos marhaszelet 01.
Hozzávalók:
60 dkg marhacomb, 1 evőkanál fekete-, fehér-, zöld- és vörös-bors keverék, 1 kávéskanál só, fél dl olívaolaj

Elkészítése:
Éles késsel szelje négy egyenlő szeletre a húst, majd óvatosan veregesse ki mindegyiket. Dörzsölje be mindkét oldalukat sóval és a frissen őrölt színes borsok keverékével. Tegye félre a szeleteket 40-50 percre hűtőszekrénybe. Vegye elő a húsokat, és csuklója tövével óvatosan ütögesse át, hogy a durvára őrölt borsdarabok minél mélyebbre kerülhessenek. Közvetlenül fogyasztás előtt süsse 5-6 perc alatt át a filéket grillsütőben, vagy teflon serpenyőben. Amikor megsültek, minden szeletre tegyen körömnyi vajat. Ha elolvadt, akkor tálalja.
Párolt rizzsel és paradicsomsalátával adja asztalra.

Borsos marhaszelet 02. Peberboef
Hozzávalók 4 személyre:
4 db, egyenként kb. 20 dkg-os marhaszelet, 4 evőkanálnyi madagaszkári bors, 3 dkg vaj, 0,5 -1 dl konyak, 1dl sűrű húsleves, 3 dl tejszín, só

Elkészítése:
Őröld meg a borsszemeket, és szórd a húsra. Olvaszd fel a vajat a serpenyőben, s abban pirítsd a szeletek egy-egy oldalát 1-2 percig. Majd öntsd a konyakot a húsra és gyújtsd meg. Amíg ég, rázogasd a serpenyőt, majd amikor a láng kialudt, a húsokat helyezd előmelegített tányérokra és sózd meg. A húslevest és a tejszínt öntsd a serpenyőbe, forrald össze a maradék zsiradékkal, majd ezt a mártást locsold a hússzeletekre.
Sült hasábburgonyával és zöldsalátával tálald.

Borsos marhaszelet 03 Steak With Black Pepper
Hozzávalók:
45 dkg csont nélküli marhaszelet, só, őrölt bors, 1 evőkanál vaj

Elkészítése:
Sózza, borsozza a szeletek mindkét oldalát. Forrósítson fel egy evőkanál olajat, süsse a szeletek mindkét oldalát egy-egy percet, majd vegye a hőmérsékletet közepesre. Süsse tovább, oldalanként 2-3 percet, amíg szép barnára sül a hús. Tegye rá a vajat, s ha elolvad, vegye ki a húsokat.
Pároljon a serpenyőben gombát és zöldborsót, s ezzel körítve tálalja az ételt.

Borsos pecsenye
Hozzávalók:
75 dkg hátszín, 1 dl olaj, ízlés szerint só, piros paprika és őrölt bors, 1 citrom, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál mustár

Elkészítése:
Az enyhén kiklopfolt hússzeleteket ecsetelje be olajjal. Sózza és borsozza ízlése szerint. Letakarva tegye pár órára hűtőszekrénybe. A zúzott fokhagymát keverje össze a mustárral és a paprikával. Ezzel kenje meg a pácolt hússzeleteket, majd roston süsse 6-7 perc alatt mindkét oldalukat pirosra.
A forró sültekre csepegtessen citromlevet, majd azonnal kínálja frissen sült burgonyával.

Borsos pörkölt kuktában
Hozzávalók:
350 g marhahús, 350 g sertéshús, 500 g vöröshagyma, 1 citrom, 40 g zsír, só, durvára tört fekete bors, 1 teáskanál szegfűbors, 2 babérlevél, 1 l húsalaplé vagy víz, 1 evőkanál reszelt kétszersült, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1-2 evőkanál kapribogyó, ízlés szerint

Elkészítése:
Ezt a vesztfáliai specialitást sós burgonyával, ecetes uborkával vagy céklával kínáljuk.
A marha- és sertéshúst 2,5 -3 cm nagyságú kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, először félbe, majd vékony szeletekre vágjuk. A citrom egyik felét karikákra vágjuk, a másikat kifacsarjuk. A zsírt kuktában felforrósítjuk, a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a húst, majd rövid ideig pirítjuk, de nem barnítjuk meg. Ízlés szerint sót tört borsot, szegfűborsot, babérlevelet és citromszeleteket adunk hozzá. Ráöntjük a húsalaplét, majd lezárjuk az edényt. 25 percig főzzük.
A kukta kinyitása után kidobjuk a babérleveleket és a citromszeleteket, majd beletesszük a kétszersültet és a zsemlemorzsát.
Fedő nélkül 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a kapribogyót, és sóval, borssal, szegfűborssal és citromlével ízesítjük.

Borsos sült (Peppered Steak Sandwiches)
Hozzávalók:
60 dkg marhahús, 1 mokkáskanál őrölt bors, só, 1 francia kenyér, 2 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 15 dkg rokfort sajt, 1 fej vöröshagyma, 2 szál friss rozmaring

Elkészítése:
Az egyben hagyott húst alaposan dörzsölje meg körben az őrölt borssal. Tegye félre pár órára. A kenyeret hosszában vágja félbe, majd azt rövidebb darabokra. Pirítsa világos barnára a szeleteket. Dörzsölje be a fokhagymával, és permetezze meg kevés olívaolajjal. Fektesse a húst felforrósított serpenyőbe, és hirtelen kapassa barnára minden oldaláról. Sózza meg, majd fedő alatt, saját levében párolja puhára. Hagyja félig kihűlni, majd szeletelje fel. Fektesse a szeleteket az előkészített kenyérre.
Szórja meg a durvára reszelt rokforttal, és így tálalja.

Borsos sült konyakos krémszósszal
Hozzávalók 4 személyre:
1 db marhafartő - (3-4 cm vastag, kb. 65 dkg), 4 evőkanál őrölt fekete bors, 2 evőkanál telítetlen olaj
Szószhoz:
fél bögre marhahúsleves, 3 evőkanál száraz fehérbor, 2 evőkanál brandy, 2 evőkanál tejszín

Elkészítése:
Távolítsuk el a húsról a zsíros részeket, majd a husi mindkét oldalát belenyomkodjuk a borsba. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, ebben a husi mindkét oldalát barnára sütjük. Ezután 200 fokos sütőbe téve 30-35 percig sütjük. Majd a húst alufóliába téve tálalásig kb. 5 percet várunk. A szószt is elkészítjük: Összekeverjük egy edényben a marhahúslevest a borral és a brandyvel, majd közepes lángon2-3 percig kevergetve melegítjük. A lángról levéve habverővel belekeverjük a tejszint
A húst felszeletelve, szósszal leöntve tálaljuk.

 

Borsos szelet (Steak au Poivre)
Hozzávalók:
2 evőkanál vegyes bors, 1,1 kg marhahús, só, 1 csokor újhagyma, 1,5 dl marhahús leves, fél dl konyak, 3 evőkanál vaj

Elkészítése:
Szórja a színes egész borsokat egy nagyobb tál aljára. Durvára törje össze, majd forgassa bele a felszeletelt marhahúsokat. Kézzel alaposan nyomja bele a fűszerbe a szeleteket, sózza meg, végül letakarva tegye félre 1,5 - 2 órára. Szűrőkanállal, lecsepegtetve szedje felforrósított vajra. Minden oldalukat süsse pirosra. Szedje tálra, és a visszamaradt zsiradékban, a nagyon finomra vágott, vagy lereszelt újhagymát párolja üvegesre. Öntse fel a levessel. Amikor felforrt, tegye vissza a húsokat. Locsolja rájuk a konyakot, azonnal gyújtsa meg, majd amikor elaludt a láng, takarja le az edényt. Fedő alatt pihentesse 20 percet.
Sült krumplival tálalja.

Borsos tokány
Elkészítése:
1/2 marhafelsált megtisztítunk, megmosunk, és apró darabokra vágjuk. 1 jó nagy kanál zsírt lábasba teszünk, 2-3 hagymát felszeletelve megpárolunk benne. A húst beletesszük, megsózzuk, 1 késhegynyi törött borsot teszünk bele, befedjük, és gyakran kevés meleg vizet öntünk rá mindaddig, míg puha nem lesz.

Borsos velő (Irán)
Elkészítése:
A megtisztított marhavelőt rózsáira szedjük. Néhány percig babérlevéllel ízesített vízben főzzük. Leszűrjük, majd sózzuk és borsozzuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk, és bő, forró olajban kisütjük.
Fekete borsmártással tálaljuk.

Borsos-zöldfűszeres marharostélyos, bográcsban
Hozzávalók:
80 dkg marharostélyos, 3 nagy fej vöröshagyma, 2 dl száraz minőségi fehérbor, 2 dl tejföl, étolaj (a sütéshez), őrölt fekete bors, majoránna, bazsalikom, petrezselyem, borsikafű, só (ízlés szerint).

Elkészítése:
A marharostélyost megmossuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A húst sóval és borssal megszórjuk, majd legalább 15-20 percig állni hagyjuk.
Elkészítése:
Amíg a marhahús pácolódik, előkészítjük a további hozzávalókat. A vöröshagymát megtisztítjuk, és felkarikázzuk. A majoránnát, a bazsalikomot és a többi zöld-fűszert megmossuk, és bárddal vagy éles késsel finomra vágjuk.
Az étolajat a bográcsba öntjük, és felhevítjük. Beleszórjuk a karikára vágott vöröshagymát, és szalmasárgára pirítjuk. Ha a hagyma már üvegessé vált, rászórjuk a húst is, és összekeverjük vele. A húst saját levében pároljuk szapora kevergetés mellett. 10-15 perc után ráöntjük a fehérbort, és puhára pároljuk a húst. Ha a fehérbor java már elpárolgott, majoránnával, bazsalikommal, petrezselyemmel és borsikafűvel ízesítjük az ételt, őrölt fekete borsot és sót adunk hozzá. Zsírjára lesütjük a húst, majd ráborítjuk a tejfölt, alaposan elkeverjük, és forrón tálaljuk.
A marhasült mellé adhatunk pirított burgonyát, vagy zöldborsóval gazdagított párolt rizst, mindkét körettel nagyon finom. Megjegyzés:
Az ételhez felhasználandó száraz fehérbor kiválasztását illetően érdemes kipróbálni a cserszegi fűszerest, kiválóan illeszkedik az étel karakteréhez.

Bosnyák csupor
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg birka eleje, 30 dkg marhalábszár, 40 dkg burgonya, 25 dkg kelkáposzta, 1 csomó leveszöldség, 2 fej hagyma, 2-2 db mirelit zöldpaprika és paradicsom, 2 dl száraz fehérbor, só, ételízesítő.

Elkészítése:
A kétféle húst nagyobb kockákra, a megtisztított hagymát vastagabb karikákra vágjuk. A leveszöldséget megtisztítjuk és feldaraboljuk, a kelt nagyobb cikkelyekre vágjuk. A fagyasztott zöldpaprikát félbevágjuk, a paradicsomot felszeleteljük. Nagyobb fazék aljára lefektetjük a hagymakarikákat és ráhalmozzuk a leveszöldséget. Beterítjük a marhahússal, erre a burgonya fele következik. A következő réteg a kelkáposzta, majd a zöldpaprika és a paradicsom legyen. Erre helyezzük a birkahúst, amit burgonyával fedünk el. Annyi, sóval és vegetával ízesített vízzel öntjük fel, amennyi majdnem ellepi.
Fedő alatt 1 órát főzzük, majd felöntjük a borral, és puhára pároljuk.

Bosnyák rakottas
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 25 dkg sárgarépa, 3 paradicsom, 3 zöldpaprika, 80 dkg marhaszegy, 25 dkg hagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 babérlevél, 5 szem bors, 3 szegfűszeg, frissen tört bors, 4 dl bor, 3 ek paradicsompüré

Elkészítés:
Fogunk egy római tálat, melyet bevizezünk. Felkockázzuk a húst és a zöldségféléket. A tál aljára tesszük a répát, a hagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a burgonyát, és erre a húst. Így rászórjuk a fűszereket, majd újból elkezdjük a rétegezést, egészen addig, amíg minden hozzávaló el nem fogy. Végül a paradicsompürét összekeverjük a borral, és kevés vízzel, és ezzel a szósszal felöntjük a tálat. 2-3 órán át sütjük alacsony fokozaton.
Ezt az ételt kb. 60 perc alatt készítheted el.

Bouillon
Elkészítése:
Egy kiló marhafartőből vagy hátszínből, egy kiló ritka marhacsontból, egy csomó csirkelábból és nyakból, 6 petrezselyemgyökérből, 4 közép vastagságú sárgarépából, 2 zellerből, 1 kis fej, egészben hagyott vöröshagymából, 2 szelet kelkáposztából, 1 kis fej karfiolból vagy karalábéból, néhány szem borssal, megfelelő sóval rendes húslevest főzünk. A zöldségféléket csak akkor tesszük bele, mikor a hús már fél órája lassan fő. Összesen kb. 4 óráig kell főni a levesnek. Egy másik fazékban összekeverünk 40 deka megdarált marhahúst, 4-5 tojásfehérjét, 1 evőkanál sűrű paradicsomot és fél liter hideg vizet. Ehhez lassan hozzáöntjük a már kész, le-szűrt húslevest és folytonosan keverve, fölforraljuk. Most aztán a tűzhely szélén, nagyon lassan még egy óra hosszat forraljuk. Tiszta vászonruhán esetleg sűrű szitán átszűrjük, és kis idő múlva leszedjük róla a tetején összegyűlt zsírt. Csészében szolgáljuk fel, s beletehetünk személyenként egy-két vékony szeletke zsemlét vagy gombát, esetleg mind a kettőt.
Hidegen is felszolgálhatjuk.

Bourbon szelet
Hozzávalók:
1,2 dl csípős mártás, 0,6 dl Bourbon whisky, 1 evőkanál méz, 2 teáskanál mustár, 4 vastag szelet marha tarja, vagy borda

Elkészítése:
Keverje össze a mártást, a mézet, a whiskyt és a mustárt. Forgassa bele a hússzeleteket, és letakarva tegye legalább két órára hűtőszekrénybe. Melegítse be a grillsütőt. Közepes hőfokon süsse 12-15 perc alatt puhára a szeleteket, közben megfordítva azokat.

Börög
Hozzávalók 5 személyre:
38 dkg finomliszt, 1 db tojás, 90 dkg hús, 2,5 dkg háj vagy szalonna, 27 dkg vöröshagyma, 8 dkg teavaj, só, bors - ízlés szerint

Elkészítése - A töltelék:
A birka- vagy marhahúst (színhúst), a hájat vagy szalonnát, és a vöröshagymát darabokra vágjuk, húsdarálón ledaráljuk, hozzáadunk sót, borsot és jól összekeverjük.
A tészta:
A tésztához vesszük a finomlisztet, tojást, sót, vizet és összeállítjuk a tésztát. A kész tésztából kerek lepénykéket nyújtunk, amelyek közepére helyezzük a húsos tölteléket és a tészta széleit összecsippentjük.
A kész börögöket kifőzzük és vajon tálaljuk. .

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK
Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.