Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE B9

2016.07.21

MARHALEXIKON

Brassói rostélyos 01.
Hozzávalók:
1/2 kg nyaka karaj, 20 dkg disznómáj, 10 dkg füstölt oldalas, 1,5 dl olaj, 25 dkg gomba, 25 dkg hagyma, 2 dkg liszt, 1 dl bor, 5 dl paradicsomlé, 5 szál zöldpetrezselyem, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A húst feldaraboljuk egyszemélyes adagokra, kipotyoljuk (=klopfoljuk), megsózzuk, lisztben megforgatjuk, és zsírban pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. A májat és a füstölt oldalast apró kockákra vágjuk, a gombát megmossuk, megtisztítjuk, és szintén kockákra vágjuk.
Mindezt beletesszük a lábasba, feleresztjük a paradicsomlével és a borral, hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet.
Megsózzuk, és 10 percig főzzük.
Párolt újkrumplival tálaljuk.

Brassói rostélyos 02.
Elkészítése:
Két evőkanál olajon világosra pirítunk egy kis fej összevagdalt vöröshagymát, átsütünk rajta négy nagy, vékony szelet, alaposan kivert rostélyos. Felengedjük egy kevés vízzel, és sóval, törött borssal, két babérlevéllel ízesítve, puhára pároljuk. Levébe, tálalás előtt egy púpos evőkanál ribiszke- vagy málnazselét, egy evőkanálnyi mustárt, kis-kanálnyi oregánót (szurokfű) meg két deci tejfölt keverünk, és még egyszer összeforralva, ropogós burgonyafánk vagy sós vízben főtt spagetti kíséretében adjuk asztalra.

Brassói tekercs
Elkészítése:
Fél kiló marhafelsálból, 30 deka sertésfelsálból és 25 deka borjúcombból 2-2 szeletet vágatunk. Kiverjük őket vékonyra és megsózzuk. A felsálszeleteket megszórjuk 10-10 deka vagdalt füstölt hússal, rátesszük a sertéshússzeleteket, azt megszórjuk finomra vágott petrezselymes gombával, rátesszük a borjúszeletet, azt fél cm vastagon bekenjük elkapart sertésmájjal, amit ízlés szerinti sóval, borssal, majoránnával és darált füstölt szalonnával kevertünk össze. Az egészet összesodorjuk hosszában. A felsál szelet külső szélét bekenjük nyers tojás fehérjével, tiszta fonállal végigkötözzük és födött lábasban, egyenletes tűznél, zsíron puhára pároljuk, mindig egy kis víz vagy ha van füstölt hús levének az utántöltésével. Mikor a külső felsálszelet már egészen puha és a zsírjára lesült, kivesszük a húst, levéve róla a fonalat, keresztben ferde szeletekre vágva, tálra rakjuk. Ez alatt a zsírjában 2 deci tejfelt, késhegynyi paprikát forralunk fel és ráöntjük a húsra.
Rizst adunk hozzá körítésnek.

Brew Burgers (Párolt burger)
Hozzávalók:
30 dkg marhahús, 1 metélőhagyma, 1-1 kávéskanál só és őrölt bors, 4 szelet sajt, 4 db baguette, salátalevél
Az öntethez:
0,6 dl grillmártás, 0,6 dl világos sör

Elkészítése:
Kis lábosban keverje össze a grillmártást és a sört, és alacsony hőfokon addig főzze gyöngyözve, míg besűrűsödik, majd tegye félre. Közben a hagymát vágja karikára, szedje szét, és grillsütő rácsán pirítsa világosbarnára. Szedje tányérra. A vagdalt snidlinggel és a fűszerekkel ízesített húsból készített hosszúkás húspogácsákat tegye a rácsra. Ossza el rajtuk az elősütött hagymát. Süsse barnára. Lapátkanállal tegyen minden félbevágott baguettere egy-egy húst.
Öntözze meg a mártással, végül salátalevéllel letakarva tálalja.

Budan
Hozzávalók 5 személyre:
30 dkg marhahús, 10 dkg finomliszt, másfél fej vöröshagyma, 70 dkg burgonya, 1 dl tejföl, só - ízlés szerint

Elkészítése:
A húst megmossuk, két- két és fél dkg-os darabokra vágjuk, felöntjük hideg vízzel, és félig megfőzzük, azután hozzáadjuk a felszeletelt burgonyát és a fél karikákra vágott hagymát, és így készre főzzük. A levest behabarjuk a korábban kivett kis mennyiségű húslével felhígított liszttel és felforraljuk. A tejfölt közvetlenül tálaláskor adjuk hozzá. Régen a budant szárított és/vagy füstölt húsból készítették, ami az ételnek különleges ízt adott. A szárított húst a következőképpen készítették: a húst vékony rétegekre vágták, folyamatosan 2-3 percre sós lébe merítették, azután kivették és napos, jól szellőző helyen szárították.
A szárított húst mind levesek, mind második fogások készítéséhez is fel lehet használni.

Budapest rostélyos
Elkészítése:
A jól kivert, sóval, törött borssal és mustárral ízesített szeleteket - lehet bélszín, rostélyos vagy felsál is - kevés zsiradékon átsütjük. Közben füstölt szalonnakockákat zsírjára sütünk, és ebben kevés reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, majd kockára vágott zöldpaprikát, gombát és zöldborsót puhára párolunk. A végén kockára vágott szárnyas-májat adunk hozzá. Sóval, törött borssal ízesítjük.
Tálaláskor a ragut a húsra öntjük, és vegyes zöldségkörettel adjuk az asztalra.

Buenosi marhapörkölt (Argentína)
Hozzávalók:
1 kg tarja kockára vágva, 1 ek csípős pirospaprika, 25 dkg kockára vágott füstölt sonka, 35 dkg áztatott fehér szárazbab, 2 ek. zsír, 1 felkockázott nagy hagyma, 1 hámozott, kimagozott aprított paradicsom, 1 csésze főtt kukorica (só nem!).

Elkészítése:
A zsíron pirítsuk meg a húst és a hagymát (üvegesre). Tegyük hozzá a sonkát, pirospaprikát, babot. Annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, míg a bab megpuhul. Adjuk hozzá a kukoricát, paradicsomot.
Cserépfazékban, forró sütőben süssük, míg a teteje barnulni kezd.

Bugaci vegyes pörkölt
Hozzávalók:
60 dkg marhahús, 60 dkg sertéshús, 20 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 3 paradicsom, 3 zöldpaprika, 3 dl bor, 1 dl olaj, só.

Elkészítése:
Olajban a felaprított füstölt szalonnát félig kisütjük, majd ezen megpirítjuk a vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és öntünk rá 1 dl vizet. Ebben a zsiradékban megpirítjuk a feldarabolt marhahúst, és egy kevés vízzel félig puhára pároljuk.
Ekkor hozzátesszük a feldarabolt sertéshúst, a fele bort, a paradicsomot, fokhagymát, megsózzuk és pároljuk. Ha egy kissé elfőtte a levét, hozzáadjuk a bor másik felét is, amikor már majdnem puha, a felszeletelt zöldpaprikát is.

Bundás marhasült 01.
Elkészítése:
A lábast zsiradékkal helyezzük a parázs fölé. A húst tisztítsuk meg a hártyáitól, és mossuk meg. Sózzuk be, majd hempergessük meg lisztben, és tegyük a forró zsírba. Borítsunk az edényre előmelegített fedőt, rakjunk rá friss parazsat, s hagyjuk a húst sülni. Amikor megsült, vegyük ki az edényből, a levét habarjuk simára két evőkanál liszttel, majd adjunk hozzá vizet, sót és borsot.
Főzzünk belőle sűrű mártást.

Bundás marhasült 02.
Elkészítése:
Hasonlóképpen sütötték a marhaszeleteket, a híres cowboy-steaket is. Középvastagságú (kb. 1 cm-es), nagy szeleteket verjünk ki puhára, sózzuk meg, forgassuk lisztbe, majd tegyük fölforrósított zsiradékba (kb. két és fél cm magasan álljon a serpenyőben), és fedjük be.
Amikor kezdenek megpirulni, fordítsuk meg a szeleteket, és újra fedő alatt puhítsuk.

Bundázott marhaszelet 01.
Hozzávalók:
60 dkg marhahús, 1 csomó vegyes zöldség, 1 kiskanál feketebors, 2 babérlevél, só, olaj a sütéshez A bundázáshoz: 1 tojás, 1 dl tej, 1 evőkanál liszt, csipet őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál mustár
A tálaláshoz:
majonéz

Elkészítése:
A húst a megtisztított zöldségekkel és a fűszerekkel egyben főzze meg. Ha puha, vegye ki a húst, hagyja kihűlni, majd szeletelje fel. A szeleteket forgassa bele a csomómentesre kikevert tojásos panírba. Forró olajban süsse ki aranybarnára.
Majonézzel és párolt zöldségekkel tálalja.

Bundázott marhaszelet 02.
Hozzávalók:
90 dkg sovány marhaszegy
A bundázáshoz:
1,2 sötét szójaszósz, 2 evőkanál Worcestershire szósz, 1-1 teáskanál vörös- és fokhagymapor, negyed kávéskanál reszelt gyömbér, 2 mokkáskanál őrölt bors, 1 kávéskanál Tabasco szósz, fél teáskanál füstízű só

Elkészítése:
A rostjaira merőlegesen szeletelje fel 4-5 mm vastagságban a húst. Keverje ki a bundázáshoz való alkotórészeket. Alaposan merítse bele a húsokat, majd fektesse lapos tálba. Öntse rá a megmaradt mártást, és lefedve tegye egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Másnap melegítse fel a sütőt 50 fokra. Nagyobb tepsit béleljen ki sütőpapírral, és egy rétegben rendezze el rajta a bundázott szeleteket. A tetejét is takarja be fóliával. Valamilyen nehezékkel terhelje le, hogy szárítás közben a húsok ne pöndörödhessenek fel. Tolja a szárító meleg sütőbe 8-10 órára. Ez alatt a húsok megpuhulnak, és roppanós szárazra sülnek. Még melegen emelje a húsokat sütőzacskóba, szorosan zárja le, és szobahőmérsékleten hagyja kihűlni.
Szendvicsekhez, vagy italokhoz harapdálni kitűnő falatokat készíthet belőlük.

Bundázott sült bélszínszeletek
Hozzávalók:
4 db apróra vágott újhagyma, 1 csipet só, 1 ek száraz sherry, 1 db apróra vágott gyömbérgyökér, 1 ek. chiliszósz, 1 db chili magozott és apróra vágott, 50 dkg hátszín, olaj a sütéshez, citromszeletek.
A bunda elkészítéséhez:
4 ek sima liszt, 1 csipet só, 1 db tojás, 3-4 ek. víz

Elkészítése:
Tegyük az újhagymát, a sót, a sherryt, a gyömbért, a chiliszószt és a chilit egy lábosba és keverjük össze. Vágjuk a húst apró vékony szeletekre és forgassuk bele a keverékbe. Hagyjuk állni benne kb. 20-25 percig. Ez alatt készítsük el a bundát. Keverjük össze a lisztet és a sót egy fazékban, adjuk hozzá a tojást és verjük fel. Öntsünk hozzá vizet, amíg tésztaszerűvé nem válik. Melegítsünk olajat egy serpenyőben, helyezzük a hússzeleteket először a bundába, forgassuk meg benne jól, azután a forró olajban és süssük világosbarnára.
Itassuk le az olajat a húsról egy papírszalvétával.
Előmelegített tálalóedénybe helyezzük a húst, díszítsük citromszeletekkel.
Azonnal tálaljuk és helyezzünk mellé külön edényben szójaszószt.

Burgenlandi marharagu
Hozzávalók:
80 dkg marhafelsál, 10 dkg zsír, 10-10 dkg sárgarépa és gyökér, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek paradicsompüré, 1 dl vörösbor, 1 csokor petrezselyem, 1 szál zellerlevél, 3 dkg liszt, 5 dl húsleves, só, bors, babér, kakukkfű

Elkészítése:
A húst kis szeletkékre vágjuk, kevés forró zsírban mindkét oldalát átsütjük, sózzuk, borsozzuk és a serpenyőből kivéve, melegen tartjuk. Apróra vágjuk a hagymát és kockákra a zöldséget. A visszamaradt zsírban megpirítjuk őket, hozzáadjuk a paradicsompürét, tovább pirítjuk, majd hozzáöntjük a vörösbort. A húst visszatesszük a serpenyőbe, fűszerezzük sóval, borssal, babérral, és beletesszük a vágott petrezselymet és zellerlevelet. Ráöntjük a húslevest és lefedve, 1 órát pároljuk. Kevés zsírral és a liszttel piros rántást készítünk és besűrítjük a szaftot. Ha minden puha, a húst tálalóra tesszük, a mártást átpasszírozzuk, és a húsra öntjük.
Burgonyakrokettel tálaljuk.

Burger King® Big King
Hozzávalók:
70 dkg darált marhahús, só, bors, 4 nagy hamburger zsemle, 4 salátalevél, 8 szelet sajt, 8 szelet hagyma, 8 kapros savanyú uborka
Az öntethez:
0,6 dl majonéz, 2 teáskanál Francia-mártás, 2 teáskanál édes fűszerkeverék, 1 teáskanál ecet, fél teáskanál cukor, negyed teáskanál citromlé, késhegynyi őrölt paprika

Elkészítése:
Készítse el az öntetet, a hozzávalók kikeverésével egy kis tálkában. A felhasználásig tegye félre. Forrósítsa fel a grillsütőt. Ossza a húst nyolc egyenlő részre. Gyúrjon belőlük gombócokat, majd lapítsa zsemle méretűvé azokat. Grillezze a húskorongokat oldalanként 2-3 percig, közben sózza és borsozza meg. Ha a hús elkészült, pirítsa a zsemlék vágott felületét barnára. Vigyázzon ne égjenek meg! Állítsa össze a burgereket. Először egy kanálnyi mártás kerül a zsemlére, erre salátalevelet tegyen. Következik egy húskorong, majd sajt. Tegyen rá a szétválasztott hagymakarikákból, amire a második szelet hús és sajt jön. Végül zárja le a zsemle tetejével. Amennyiben forrón szereti, akkor mikrohullámú sütőben, egyenként 15-20 másodpercig melegítse.

Burger-tál
Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús, 75 dkg burgonya, 3 közepes fej lilahagyma, 3 dl barna sör, 10 dkg margarin, 1 babérlevél, só, bors.

Elkészítése:
A húst sóval, borssal ízesítjük, és nyolcfelé osztjuk. Jól összegyúrjuk, lapos pogácsákat formálunk belőle, és kevés margarinon mindkét oldalon pár percig sütjük. A meghámozott burgonyát és a lila hagymát karikára vágjuk, és margarinnal kikent tűzálló tálba rétegezzük. Minden réteget sózunk és borsozunk. Tetejére helyezzük a húspogácsákat. Leöntjük a sörrel, hozzáadunk egy babérlevelet is, és előmelegített sütőbe toljuk. Lefedve 20 percig pároljuk, majd fedő nélkül addig sütjük, míg szép szint nem kap. Fejes salátával kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK
Forrás:
MARHAHÚS RECEPTEK ABC RENDBE SZEDVE
Szerző:
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.