Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT BKARFIOLOK 3.

2018.08.28

RAKOTTAK LEXIKONJA

Sajttal rakott karfiol
Hozzávalók:
60 dkg karfiol, 3 evőkanál extrudált szójapehely, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg margarin, 2 dl tejföl.

Elkészítése:
A karfiolt forró sós vízben, csutkájával fölfelé fordítva megfőzzük, szűrőre tesszük. Tűzálló tál alját margarinnal kikenjük, a karfiolt rózsájával felfelé, óvatosan belecsúsztatjuk, megszórjuk a sajttal összekevert szójapehellyel, leöntjük a tejföllel, rádaraboljuk a maradék margarint, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Rakott karfiol 01.
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg karfiol, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 2 evőkanál finomliszt, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 2 dkg vaj, késhegynyi tört borókabogyó, 1 csokor petrezselyemzöld. Elkészítése:
A karfiolt gondosan megtisztítjuk, és rózsáira szedjük. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi szűken ellepi. Félpuhára főzzük. Közben a vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd a forró tejet ráöntve, állandó kevergetés közben sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva belekeverjük a megtisztított, reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot és a borókabogyót, és pár percig hűlni hagyjuk. Ezután a reszelt sajttal és a tejföllel simára keverjük. A karfiolt leszűrjük, és tűzálló tálba vagy tepsibe terítjük. A sajtos mártáshoz adjuk a megmosott és apróra metélt petrezselyemzöldet, végül összekeverjük a habosra felvert tojásokkal. A karfiolra öntjük a tojásos-petrezselymes mártást, és az előmelegített forró sütőben addig pirítjuk, amíg szép színes lesz a teteje. Vigyázat, a sajt miatt nagyon hamar barnulhat! Kockákra vágva tesszük a tányérokra. Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Rakott karfiol 02.
Hozzávalók:
1,2 kg karfiol, 28 dkg sertéshús, 2 dl kefir, 2 db tojás, 8 dkg vöröshagyma, 1 ek étolaj, só, bors

Elkészítése:
A karfiolt sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Közben az olajon apróra vágott vöröshagymát párolunk, rátesszük a darált húst, ízesítjük sóval, borssal. Egy tűzálló tálban szépen elrendezzük a karfiol felét, rátesszük a húst, és befedjük a karfiol másik felével.
Sütés előtt meglocsoljuk tojással elkevert kefirrel.

Rakott karfiol 03.
Hozzávalók:
60 dkg karfiol tisztán mérve, 5 dkg hántolt köles, 2 tojás, 3 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál zsemlemorzsa, késhegynyi tört borókabogyó, só és törött fehér bors, ízlés szerint.

Elkészítése:
A hántolt kölest megmosom, lecsöpögtetem, és 1 evőkanál olajon világosra pirítva, térfogatához képest négyszeres mennyiségű vízzel leöntöm, és addig főzöm, amíg az összes vizet felszívja. Közben a karfiolt kis rózsáira szedem, alaposan megmosom, lecsöpögtetem, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe teszem. Az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Ezután leszűröm. Egy közepes méretű tepsit vagy tűzálló tálat 1 evőkanál olajjal kikenek, és a zsemlemorzsát beleszórom. A karfiol felét elterítem benne. A megmaradt olajon megfonnyasztom a megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát. A tejfölbe belekeverem a nyers felvert tojást, a fűszerekkel és az apróra vágott petrezselyemzölddel együtt. Hozzáadom a hagymás olajhoz. Ezt az öntetet kettéosztom. Az egyik felébe belekeverem a főtt kölest. Ezt ráöntöm a fele karfiolra, majd betakarom a megmaradt karfiollal.
Végül lelocsolom a megmaradt öntettel.
Előmelegített, forró sütőben szép pirosra sütöm a tetejét.

Rakott karfiol 04.
Hozzávalók:
70 dkg-nyi karfiol (tisztán mérve), 10 dkg főtt, füstölt tarja vagy sonka, 10 dkg reszelt sajt (minél többféle, annál jobb, maradék is lehet), 2 dkg vaj vagy margarin, 2 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, késhegynyi tört borókabogyó.

Elkészítése:
A megtisztított karfiolt kis rózsáira szedem, és alaposan megmosom, majd lecsöpögtetem. A grillsütő cseppfogó tálcáján egyenletesen elrendezem. Megsózom és aláöntök három evőkanál vizet. A tálcát lehetőleg légmentesen lezárom alufóliával, majd az előmelegített forró grillsütőben körülbelül húsz percig párolom. Közben a vajat habzásig hevítem a liszttel, ráöntöm a melegített tejet és állandó keverés közben addig főzöm, amíg sűrű nem lesz. Ekkor beleszórom a fűszereket és a tejfölt ráöntve, éppen csak egyet forralok rajta. A megpuhult karfiolra ráöntöm a fehér mártást, rászórom a nagyon apróra vágott sonkát és meghintem a reszelt sajttal.
Annyi időre teszem csak vissza a forró sütőbe, amíg a sajt ráolvad a tetejére.
Vigyázat, nagyon hamar megbarnul, és keserűvé válhat!

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT KARFIOLOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.