Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT KRUMPLIK 9.

2018.09.10

RAKOTTAK LEXIKONJA

Hurkás rakott burgonya
Főtt burgonya - a bőréből kiszedett hurka felkarikázva - tejföl - burgonya stb. Májas és véres hurka is jó hozzá. Ha a hurka nem tökéletesen az ízlésünk szerint való, fűszerezéssel segíthetünk rajta.

Húsos rakott burgonya 01.
Hozzávalók (6 személyre):
1 kg héjában főtt burgonya, 25 dkg darált sertésdagadó, 4 evőkanál árpapehely, 4 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.

Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, majd megpirítom. Ha a pörc már egészen ropogós, illetve az összes zsírja kisült, ráteszem a darált húst, és folytonosan kevergetve fehéredésig pirítom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a paradicsompürét, valamint egy evőkanál vizet. A tűzre visszatéve néhány percig tovább pirítom, ezután hozzáadom a megtisztított és összezúzott fokhagymát. Beleszórom az árpapelyhet, ráöntök 2 dl vizet, és befedve 10 percig párolom. Közben megsózom, borssal meghintem, és a felvert tojással elhabart tejföl felét is belekeverem, de már nem forralom. A meghámozott burgonyát vékony karikákra vágva egy sorban terítem bele egy tepsibe. Megsózom, kevés reszelt sajtot hintek rá, és betakarom a megtisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymával. Erre rákenem az árpapelyhes darált húst, amit a megmaradt reszelt sajttal és a tojásos tejföllel rétegezek.
A tepsit fedő nélkül tolom be az előmelegített, forró sütőbe.
30 percig sütöm közepes lángon, a tetejét szép pirosra pirítom.
Kockákra vágva, salátával tálalom.


Húsos rakott burgonya 02.
Hozzávalók személyenként:
2 szelet karaj vagy tarja, 1-1,5 kg burgonya, 3-4 közepes vöröshagyma, 2-4 dl tejföl, só, bors, pirospaprika, zsiradék

Elkészítés:
A kb. 1 cm vastag hússzeleteket kézzel, vagy esetleg húsklopfolóval kissé megütögetjük, majd sóval, borssal és pirospaprikával beszórjuk a szeletek mindkét oldalát. A húst félretesszük, a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és 4-5 milliméteres karikákra vágjuk.
A kizsírozott tepsibe behelyezzük a hússzeleteket, a tetejére karikázzuk a vöröshagymát, majd befedjük burgonyakarikákkal.
Kb. két sor burgonya után (soronként sózzuk a burgonyát!), ráöntjük a tejföl felét, majd folytatjuk a burgonyarétegek rakását.
Az utolsó sorra ráöntjük a maradék tejfölt.
Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben 200-250 fokon, kb. 1-1,5 órát sütjük.
Ha a hús és a burgonya megsült, fólia nélkül egy kicsit pirítjuk a rakott burgonya tetejét.

 

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A KRUMPLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.