Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉDES FŐÉTELEK - ÉDES RIZSEK - A FŐÉTELEK 1

2018.09.13

ÉDES FŐÉTELEK - ÉDES RIZSEK

AJÓKÁS TÚRÓFELFÚJT
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 15 dkg reszelt parmezán sajt, másfél dl tejföl, 1 doboz ringli, 6 evőkanál búzadara, 3 dkg vaj, 4 tojás, 1 púpozott mokkáskanál sütőpor, ugyanannyi só, búzadara a tál behintéséhez

Elkészítése:
A tehéntúrót villával áttörjük, a főtt füstölt sonkát apróra vágjuk. Egy mélyebb tűzálló tálat 1 dkg vajjal kikenünk, és búzadarával beszórunk. A tojás sárgákat habosra keverjük a ringli leszűrt olajával, hozzáadjuk a sütőport, a sót, az apróra vagdalt ringlit, a sonkát, a reszelt sajtot, a búzadarát, az áttört túrót, végül óvatosan belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot. A masszát beleöntjük a kikent tálba. Előmelegített forró, vízgőzös sütőbe tesszük, erős lángon 30 percig sütjük, majd a tüzet mérsékelve addig sütjük tovább, amíg a beleszúrt hurkapálca már teljesen száraz marad. A sütőből kivéve meleg tálra borítjuk, a maradék olvasztott vajjal lelocsoljuk, és cikkekre vágva kínáljuk.
A tetejére még tehetünk reszelt sajtot.
(Akkor lesz vízgőzös a sütő, ha az aljába vízzel telt kicsi, tűzálló tálat rakunk, ami a sütés ideje alatt a magas hőtől gőzölög.)

ALMAFELFÚJT 01.
Hozzávalók:
1 kg savanykás alma, fél citrom héja, 1 liter tej, 5 dkg cukor3 db tojás, 6 dkg zsemlemorzsa, 1 dkg vaj, 1 citrom leve

Elkészítése:
A tejet, morzsát. Cukrot, a citromhéjat, és kicsavart levét, továbbá a hámozott és legyalult almát, a tojások sárgáját összekeverjük, majd könnyedén elegyítjük a keményre felvert tojáshabbal. A masszát betöltjük a vajjal kikent tűzálló edénybe, és közepes lángon, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a beleszúrt kötőtűt tisztán tudjuk kihúzni belőle.

ALMAFELFÚJT 02.
Hozzávalók:
8 alma, 1 evőkanál cukor, citromhéj, barackíz, 6 dkg vaj, 6 dkg liszt, 4 dl tej, 4 tojás, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál rum

Elkészítése:
Az egész almákat meghámozzuk, magházukat kivesszük, majd az almát 1 evőkanál cukorral, citromhéjjal félpuhára főzzük. Kivajazott, mély tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, az almák közepét megtöltjük barackízzel. A vajból, tejből, lisztből sűrű besamelt főzünk, a tűzről levéve belekeverjük a porcukrot, reszelt citromhéjat, majd amikor kihűlt beledolgozzuk a tojások sárgáját, a rumot, meg a kemény habot. Ezt a masszát az almákra öntjük.
A sütőben a tűzálló tálat vízzel megtöltött tepsibe állítjuk, 45 percig sütjük. Ha hirtelen barnulna a teteje, fedjük le fóliával.

Forrás:
ÉDES FŐÉTELEK - FELFÚJTAK, SZUFLÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.