Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SERTÉS LEXIKON 58.

2018.09.02

SERTÉS LEXIKON

KELETI DISZNÓSÜLT (CS'A HSIAO)
Hozzávalók:
2 kávéskanál só, 2 dl szójamártás (helyette ételízesítőt is használhatunk), 1 dl citromlé, 10 dkg kristálycukor, 1 kis fej vöröshagyma szeletelve, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1,5 kg sertéslapocka csont nélkül

Elkészítése:
Egy nagy tálban összekeverjük a szójamártást, sót, citromlevet, cukrot, hagymát, gyömbért és fokhagymát, és ebbe a pácba helyezzük a húst zsíros felével fölfelé. Fedjük be, és állítsuk hűtőszekrénybe 1 napra.
A pácból kiemelve csavarjuk és kötözzük össze a húst, és tegyük sütőbe.
Kb. 3 óra hosszat süssük a páclével gyakran öntözve.
Ha a hús elkészült, vágjuk vékony szeletekre, és rizzsel tálaljuk.

KELKÁPOSZTA KARAJJAL ÉS KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta, 4 db borda, 2 db hagyma, 2 db borsos kolbász, só

Elkészítése:
A kelkáposztát megmossuk, hirtelen felfőzzük, lecsöpögtetjük, és felszeleteljük. A megtisztított hagymát kockára vágjuk, és a káposztával felváltva a vizezett római tálba rak¬juk. Minden réteget megsózunk!
Vízzel fölöntjük.
Egy óra sütés után rárakjuk a pácolt bordát, és a borsos kolbászt, kevés káposztával letakarjuk, ha szükséges vizet öntünk hozzá, és készre főzzük.

KELKÁPOSZTÁS PECSENYE
Elkészítése:
Teljesen lezsírozunk, kicsontozunk egykilós rövidkaraj darabot, és egy evőkanálnyi forró zsíron megforgatjuk. Mellédobunk egy-egy szem zöldpaprikát meg paradicsomot, két szem borókabogyót, egy késhegynyi kakukkfüvet, egy fej vöröshagymát, és enyhén megsózva kevés vízzel puhára pároljuk. Közben sós vízben 5 percig főzünk egy szép kilós kelt, és leveleire szedve, szitán lecsurgatjuk. Olyan hosszan, mint amekkora a hús. Két sor kellevelet leterítünk, erre fektetjük a levétől lecsurgatott húst, beborítjuk kellevelekkel, és úgy göngyöljük össze, hogy a húst köröskörül több rétegben kel borítsa. Zsineggel átkötjük, és kivajazott tűzállótálra fektetjük. Simára keverünk 2 deci tejfölt két deci száraz fehérborral, és ezzel öntjük le a kelbe burkolt pecsenyét.
Sütőben, időnként levével megöntözve, kb. 40 percig sütjük.
Végül a zsineget lebontjuk róla, a pecsenyét forró tálra tesszük.
Levét rövid lére forraljuk, és ezzel öntjük le a húst.
Kínáljunk hozzá párolt rizst, petrezselyemmel vagy curry porral ízesítve.

KELVIRÁG, CSŐBEN SÜTVE
Hozzávalók:
30 dkg sertéskaraj, 1 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 dl tej, 15 dkg trappista sajt, 2 dkg zsemlemorzsa, só, szerecsendió

Elkészítése:
Forrásban lévő sós vízben, melybe pici cukrot teszünk, a kelvirágokat ebben leforrázzuk, vigyázva, hogy ne főjön szét, ress maradjon. Az elősütött hússzeletekre tesszük egyenletesen feldarabolva és elosztva.
Mártás: Az olvasztott vajban a lisztet jól áthevítem, felengedem a forralt hideg tejjel, reszelt szerecsendióval ízesítve jól kiforralom, hogy ne maradjon liszt ízű. A tojássárgáját a tejszínnel kikeverve a fenti mártáshoz, sűrű kevergetés közepette hozzáadom a reszelt sajttal együtt, de ezután már nem szabad forralni, mert a tojássárgája kicsapódhat.
Ezzel a mártással bevonjuk a kelvirágos hússzeleteket, esetleg zsemlemorzsával is meghintem, ha mártásunk túl híg lenne.
Sütőben szép, ropogós aranysárgára sütjük.
Tálalótálon tálalom, friss zöldekkel díszíthető.

Forrás:
SERTÉS LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.