Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"HAVAS" SÜTEMÉNYEK

2016.01.16

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

HAVAS HÁZTETŐ 01.
7 tojásból piskótát sütünk. Három csíkra vágjuk.
Krém:
25 dkg margarint 20 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és 1/2 dl rummal habosra verünk. Kb. egyharmad rész krémmel megkenjük a kihűlt piskótát. A maradék krémet összekeverjük 15 dkg darált dióval, 20 dkg darált keksszel és 2 evőkanál kakaóval. A kekszet előtte langyos tejjel áztatjuk. A diós krémet rákenjük a piskótára. A két maradék lappal háromszögformára alakítjuk. A maradék krémmel bekenjük.
Tetejére:
Kókuszreszeléket szórunk.

 


HAVAS HÁZTETŐ 02.
Hozzávalók a piskótához:
6 db tojás, 12 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg darált keksz, 15 dkg darált dió, 4 dkg porcukor, 1,5 dl meggylé, 10 dkg magozott meggy, 3 dkg mosott mazsola, 1 dl rum + a krém egyharmada
Hozzávalók a krémhez:
3 dl tej, 4 dkg vaníliás pudingpor, 30 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg kókuszreszelék a szóráshoz, 10 db félbevágott, kandírozott meggy

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét a cukorral felverjük, majd a sárgájához előbb egy keveset rakunk hozzá, végül a maradékot és a lisztet is hozzáadjuk. Egyenletesen elkenjük a tepsin, (35 x 35-ös tepsi az ideális), és 180 fokon megsütjük. A töltelékhez a kekszet, diót, porcukrot, a meggylét, a mazsolát és rumot elkeverjük, ezzel egy képlékeny tölteléket kapunk.
A krémhez közben pudingot főzünk, a margarint a porcukorral kihabosítjuk, ha kihűlt, az áttört pudinggal elkeverjük. A kisült piskótát három egyenlő vastag csíkra vágjuk. A csíkokat megkenjük vékonyan a krémmel, a középsőre felhalmozzuk a tölteléket, lehetőleg háromszög, azaz felfelé csúcsosodó alakban, a másik két piskóta csíkot a krémmel megkent oldalukkal befelé a töltelékre nyomjuk. Egyenletes háromszög alakját megadjuk, a maradék krémmel bekenjük, és kókuszreszelékkel beszórjuk a felületét. Szeletenként félbevágott, kandírozott meggyel díszítjük.

HAVAS HÁZTETŐ 03.
Hozzávalók:
4 tojásból piskótát készítünk, hosszanti irányban három részre vágjuk. (4 tojás sárgáját 25 dkg porcukorral kikeverünk, 4 ek vízzel, 20 dkg liszttel, fél cs. sütőporral, majd hozzáadjuk a 4 tojás habját.)
Krém:
ha a piskóta kihűlt megkenjük a következő krémmel! 15 dkg Rama margarint kikeverünk 10 dkg cukorral, ehhez fél vaníliapudingból krémet főzünk, ha kihűlt hozzáadjuk a vajas krémhez. A három lapot egymás mellé tesszük, a középsőre ráhalmozzuk a tölteléket, amit 25 dkg darált háztartási kekszből, 15 dkg darált dióból, 15 dkg cukorból, 1 dl rumból és 1 ek. kakaóból és egy kis tejből gyúrunk össze. A másik két lapot úgy tesszük rá, hogy háztetőt formázzon. A tetejére csokimázat és kókuszreszeléket teszünk. Másnap szeletelhetjük.

 

HAVAS HÁZTETŐ 04.
6 tojásból piskótát sütünk. 15 dkg vaj és 15 dkg porcukor keverékéből készült krémmel megkenjük a piskóta egyik oldalát, és 3 hosszú csíkra vágjuk.
Krém:
10 dkg cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg dió, 15 dkg darált keksz, 1 kanál kakaó, rum, ízlés szerint.

Ezzel a krémmel a középső lapot megtöltjük, a két szélét ráborítjuk. Hosszúkás háromszöget kapunk, mint egy házikó teteje. Csokimázzal kenjük meg, és kókusszal megszórjuk, vagy a tészta külsejét megkenjük a maradék vajas krémmel, és kókusszal jól megszórjuk.

 

HAVAS HÁZTETŐ 05.
Hozzávalók:
25 dkg porcukor, 5 dkg zsír, 5 evőkanál tej, 3 evőkanál méz, 2 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna - Jól kikavarni, hozzá 60 dkg liszt és összegyúrjuk. A tésztát 4 részre osztjuk, az egyik negyed részbe kakaót teszünk. a másik háromból egy-egy lapot sütünk. A kakaós tésztából 9 db rudacskát sodrunk, kb. olyan hosszút, mint a lapok, ezeket is megsütjük.

Krém:
3 csomag vaníliapudingot megfőzni 6 db tejben, 25 dkg margarint és 25 dkg porcukrot összekeverünk, és a kihűlt pudinghoz adjuk, ízlés szerint rummal ízesíthetjük.
Összeállítása: 1 lapot három egyenlő részre vágunk. Egy az alja, erre krém kerül, majd 2 db barna rudacska, ismét krém, egy barna rudacska, krém, utána a másik két lappal háztetőszerűen bezárjuk. (Ugyanezt még kétszer, a maradék lapokkal és rudacskákkal).
Tetejére csokoládémáz kerül és megszórjuk kókuszreszelékkel.

 

HAVAS HÁZTETŐ 06.
Elkészítés:
4 tojásból piskótát sütünk (lehet 7 tojásból is, ebből vastagabb a tészta). Ha kisült 3 részre vágjuk, egy szélesebbre és két keskenyebbre.
Barna krém:
15 dkg keksz, 15 dkg darált dió, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg vaj, 1 dl rum, 2 evőkanál baracklekvár, ízlés szerint cukor. Jól összedolgozzuk, s a szélesebb szelet tésztára kúp alakúra felrakjuk.
Fehér krém:
10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor. Ezt jól kikeverjük, majd rákenjük a másik két lapra, amit ráborítunk a kúpra. A tetejét leöntjük csokoládémázzal. Mielőtt a máz meg nem köt, kókuszreszeléket szórunk rá.

 

HAVAS HÁZTETŐ 07.
Hozzávalók, elkészítés:
6 tojásból sütött vékony piskótalap vagy 1 csomag készen kapható mézes tortalap
A közepéhez:
25 dkg darált háztartási keksz 4 evőkanál Koronás sütőcukor 2 evőkanál rum 2 evőkanál keserű kakaópor 5-6 dkg Rama sütőmargarin 2,5 dl tej
A vaníliás krémhez:
5 dl tej 4 evőkanál Koronás sütőcukor 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag főzni való vanília ízű pudingpor 15 dkg Rama sütőmargarin
A csokoládémázhoz:
10 dkg vaj 2 evőkanál keserű kakaópor 20 dkg Koronás porcukor 4 evőkanál víz
A tetejére:
10 dkg kókuszreszelék

A piskótát hosszában 3 részre vágjuk, ha mézes lapot használunk, az már fel van csíkozva. Egyet tálra teszünk belőle. A közepére valókat összegyúrjuk, és a tésztára, hosszában fél-henger alakban ráfektetjük. A krémhez valókból, a margarin kivételével, kevergetve sűrű krémet főzünk. Amikor már csak langyos, a margarint is belekeverjük. Ezt a krémet nedves késsel, háromszöget alakítva a tésztára kenjük, és a másik két tésztalappal oldalról megtámasztjuk. Így lesz olyan a formája, mint a háztető. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. A mázhoz valókat kevergetve simára főzzük, a tészta tetejét ezzel bevonjuk, és mielőtt teljesen megszilárdulna kókuszreszelékkel is meghintjük. Miután megdermedt, forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

 

HAVAS HÁZTETŐ 08.
Hozzávalók:
4 tojás, 8 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál rétesliszt, szódabikarbóna, 1 csomag pudingpor, 0,5 dl tej, 20 dkg porcukor, 15 dkg margarint, 15 dkg darált dió, 5 dkg kakaó, citromlé, tejszínhab, 15 dkg darált keksz, 0,5 dkg víz
Tésztalap:
4 tojást szétválasztunk, a fehérjét felverjük és utána adjuk hozzá a cukrot kanalanként (4 evőkanál), amellyel még tovább keverjük, amíg fényes, és jó kemény lesz. Most hozzáadjuk egyenként a tojás sárgákat, amivel még szintén keverjük, 4-5 percig, majd lassan adagolva hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert 4 evőkanál lisztet, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén, fakanállal elkeverjük. Egyenletes középhőmérsékletű tűznél sütjük (a tepsi aljára célszerű alufóliát tenni!). A piskóta jó nagy tepsibe kb. 1 cm vastag legyen. 3 részre vágjuk.
Krém:
1 csomag pudingport cukor nélkül 4 dl tejben megfőzünk. 10 dkg porcukrot, 15 dkg margarint kikeverünk, és hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz. Ezt a lapok közé kenjük.
Rudacska:
A kekszet, a diót, 10 dkg porcukrot, kis citromlét, kevés tejet, 2 evőkanál kakaót összedolgozunk, és olyan hosszú rudat formálunk belőle, mint az alsó lap.
Csoki öntet:
A vizet, 4 evőkanál cukrot, 2 dkg kakaót, és egy kis vajat felfőzünk. Tetejére tejszínhab. (én sima ét tortabevonót szoktam olvasztani, nem olyan macera).

 

HAVAS HÁZTETŐ 09.
6 tojásból piskótát sütünk
Krém:
25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliapuding, 5 dl tej, 15 dkg darált dió, 2 evőkanál kakaó.

Elkészítés:
25 dkg margarint, 20 dkg porcukorral kikeverünk, 2 csomag vaníliapudingot 5dl tejjel felfőzünk, ha kihűlt a margarinnal összekeverjük. A piskótát kettévágjuk. A krém felét a piskótára kenjük, a másik felébe 15 dkg darált diót, 2 evőkanál rumot /aroma is lehet/, 2 evőkanál kakaót teszünk, és a tésztára kenjük, kókuszreszelékkel meghintjük.

 

HAVAS HÁZTETŐ 10.
Hozzávalók:
7 tojás, 34 dkg cukor, 1 evőkanál citromlé, késhegynyi sütőpor, 1 dl tej, 1/2 dl rum, 5 dkg kókuszreszelék, 25 dkg margarin, 15 dkg darált dió, 20 dkg keksz, 1 csomag vaníliás cukor.
Krém:
25 dkg margarint 20 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral, fél dl rummal habosra keverünk.

Elkészítés:
7 tojásból piskótát sütünk. Zsírpapírral bélelt tepsiben, közepes tűznél sütjük. Kb. 1/3 rész krémmel megkenjük a kihűlt piskótát. A maradék krémet összevegyítjük 15 dkg darált dióval és 20 dkg darált keksszel. A kekszet előzőleg langyos tejben be kell áztatni. Az így kapott masszát kanállal egyenletesen szétrakjuk a tésztán, késsel elsimítjuk s a tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk

 

HAVASI HIMALÁJA
Hozzávalók:
20 dkg darált keksz, 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 3 ek rum, 1 ek kakaó, 2 egész tojás

Elkészítése: Az alapanyagból golyókat formálunk, és porcukorban átforgatjuk. A formázóba tesszük, közepébe lyukat szúrunk, és ízlés szerint teszünk bele rumba áztatott meggyet, vagy mazsolát és utána krémmel megtöltjük.
Krém:
10 dkg vajat 15 dkg porcukorral kikavarunk, és ízlés szerint ízesítjük rummal vagy citromlével. Majd befedjük keksszel, és tálcára tesszük.
Fontos, hogy a megszokottnál keményebbre gyúrjuk a tésztát, hogy szép piramisformát kapjunk.

 

HAVASI GYOPÁR
Recept Eddéről
Elkészítése:
Tíz tojásból piskótát sütünk Bogdán Hajnalka receptje szerint: a tíz tojás sárgáját 10 evőkanál cukorral simára keverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, s kis adagonként a tojássárgájához keverjük, ezután 10 evőkanál lisztet elkeverünk egy egész sütőporral, s kanalanként a masszához adagoljuk. Lisztezett, zsírozott tepsiben kis lángon 30 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet. Egy liter tejből 2 csomag vanília-pudingporból pudingot főzünk. Egyik felébe egy margarint, 25 deka cukrot teszünk, és simára keverjük. 25 deka darált kekszet 2 deci tejjel leforrázunk, s összedolgozzuk a puding másik felével, egy deci rummal, egy marék dióval. Összeállítása: piskótalap, vajas pudingkrém, a tetejére kekszes. diós krém, végül megszórjuk kókuszreszelékkel. Hűtőben tárolva egy óra után fogyasztható.

 

HIMALÁJA HAVA
Egzotikus finomság fagyival, fahéjjal, kókusszal. Tényleg, mint a hó a világ legmagasabb hegyén.
Hozzávalók
1 adaghoz: egy filter Pickwick Gyümölcsvarázs Vaníliás Erdei gyümölcs-ízű tea, csipetnyi fahéj, egy darabka vanília, kókuszreszelék, 1 gombóc vanília-, illetve egy gombóc málnafagylalt

Elkészítése:
A filtert leforrázzuk 1 dl forró vízzel. Hozzáadjuk a fahéjat és a vaníliarúd kikapart közepét, és állni hagyjuk 5-6 percig. A fűszereket eltávolítjuk. Egy nagyméretű csészébe adagoljunk egy gombóc vanília-, és egy gombóc málnafagylaltot. A teát kissé lehűtjük, és ráöntjük a fagylaltra. A tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk.

 

HÓ-BUNKER
Hozzávalók:
8 tojásból piskóta, 20 dkg darált keksz, 1 dl feketekávé, 1 dl rum, 1 vanillincukor, 5 dkg mazsola, 2 ek cukor, 1 ek lekvár, 10 dkg vaj

Elkészítése:
Ezeket jól összedolgozzuk.
Az elvágott piskótát vékonyan megkenjük (belső felét) a kikevert vajjal, ami megmaradt a vajból, azt hozzá tesszük a kekszes töltelékhez.
Megtöltjük vele a tésztát.
Csokoládémázat teszünk a tetejére, és kókuszreszeléket szórunk rá.
Hogy még szebb legyen, háromszög alakban kell összerakni.

 

 

HÓEMBER
Elkészítése:
25 dkg túrót, 15 dkg porcukrot 1 cs. vaníliás cukorral elkeverve állni hagyunk. 20 dkg kókuszreszelékből 2 evőkanálnyit félreteszünk. Ha a cukros túró levet enged, hozzákeverve a többi kókuszreszeléket, újra pihentetjük. A hóember teste 2 félökölnyi túrógömbből készül. Meghempergetve őket a félretett kókuszreszelékben, fogvájóval összeillesztjük. Kisebb túrógömb lesz a feje, amit ugyancsak kókuszreszelékbe forgatva, fogvájóval rögzítünk a testre.
Mogyoróval, színes cukorkákkal, tortadarával, marcipánnal tudjuk felöltöztetni.
(Forrás: Szabókiné Jung Andrea: Andi szakácskönyve I.)

 

HÓGOLYÓ
Hozzávalók:
8 tojás, 40 dkg porcukor, 8 kanálnyi forró víz, 25 dkg liszt, sütőpor

Elkészítése:
Két adagban sütjük, pogácsaszaggatóval szaggatjuk.
Töltelék:
4 dl tejben megfőzünk 1,5 csomag vanília pudingot, 15 dkg porcukrot 25 dkg rámával és 1 csomag vaníliával kikavarunk
A kettőt összekeverjük és megkenjük vele a kerek lapok oldalát és tetejét, majd összeragasztjuk őket szintén krémmel. Az oldalaikat utána kókuszba hempergetjük, a tetejére pedig csokit cseppentünk.

 

HÓKENYÉR
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 3-3 evőkanál liszt és kókuszreszelék, 1 tojás, 20 dkg háztartási keksz, mazsola, kevés tej

Elkészítése:
A margarint felolvasztjuk, majd a porcukrot, a lisztet, a kókuszt és a felvert tojást hozzáadjuk. Kevergetve összefőzzük, majd a tűzről levéve a már előzőleg eltördelt és kevés tejjel meglocsolt kekszet, a mazsolát (lehet rumba áztatva) hozzáadjuk. Egy őzgerincformát alufóliával kibélelünk, a masszát beleöntjük (lehet felébe kakaót keverni és rétegezni). Legalább fél napra hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a formából kiborítjuk, lehúzzuk róla az alufóliát, és kókuszreszelékkel megszórjuk.
(Forrás: Szabókiné Jung Andrea: WEB CUKRÁSZDA)

 

HÓKIFLI 01.
Elkészítése:
1 tejfölös pohár házi zsírból, 1 pohár jó minőségű tejfölből csipet sóval, 3 dkg élesztővel, amit pici tejben, pici cukorral felfuttatunk; és annyi finomliszttel, amennyit bevesz, jó ruganyos tésztát készítünk. Késfok vagy annál vékonyabbra próbáljuk nyújtani. Kis kávéscsészével kiszúrjuk (akinek van ilyen kisebb formája, az is jó).
Tölthetjük: dióval, mákkal, fejtett meggyel, reszelt almával (ezt alaposan ki kell csavarni, az sem baj, ha teszünk bele kevés durvára vágott diót, hogy az alma levét felszívja), keményebb lekvárral. Feltekerjük kifli alakúra, sütőlemezen sütjük közepes tűzön. Még melegen megforgatjuk porcukorban (fél kg porcukorhoz kb. 2-3 vaníliáscukrot tegyünk, de készíthetünk otthon is, a porcukorba jó előre vanília rudat teszünk
Nagyon sokáig eláll akár alufóliába csomagolva.
(Forrás: DPG Recepttár 3. Édességek sütemények A-tól Z-ig 1998-99.)

 

HÓKIFLI 02.
Hozzávalók: - A tésztához:
50 dkg rétesliszt, 20 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál porcukor, csipetnyi só.
A töltelékhez kemény gyümölcsíz, vagy 1 dl cukros tejben főtt 20 dkg darált dió
A tetejére vaníliás porcukor

Elkészítése:
15 percig keverjük a puha margarint (elektromos habverővel gyorsabb), majd belemorzsoljuk az élesztőt. A liszttel, a tejföllel, a cukorral, csipetnyi sóval összedolgozzuk, és egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap késfok vastagságúra nyújtva, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, és kemény gyümölcsízzel, vagy édes tejben főtt darált dióval megtöltve, félbehajtjuk.
Sütőlemezre egymás mellé fektetjük, és előmelegített sütőben, erős lánggal aranysárgára sütjük. Azonnal, forrón porcukorba forgatjuk. Sokáig frissen eláll.
(Forrás: F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve)

 

HÓKIFLI 03.
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 25 dkg zsír vagy margarin, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, 1 pohár tejföl, 15 dkg porcukor
Töltelékhez:
30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 3-4 evőkanál tej

Elkészítése:
A langyos cukros tejben az élesztőt elkeverjük. A megszitált lisztet gyúródeszkára tesszük. Zsírral vagy margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Fél centi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és a kis lapocskákat tízesével összerakjuk. A leesett darabokat újra összegyúrjuk, később kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A kiszaggatott lapokat egy csomóba felvesszük és megfordítjuk, hogy a legalsó lap legyen felül, és egyenként kissé megnyújtjuk. Ismét rakjuk össze tízesével. Elkészítjük a tölteléket: a 3-4 kanál tejet felforraljuk, a cukrot, a diót, a citromhéjat a tejbe tesszük, jól összekeverjük és kihűtjük. A tésztalapocskákat úgy vesszük föl, hogy megfordítjuk, és ami legalul volt, kezdjük el tölteni. A lapocska közepébe kis dióhalmot teszünk. A tészta egyik felét ráhajtjuk, kicsit megsodorjuk, meghajlítjuk, és gyengén zsírozott tepsibe tesszük. Mire a töltéssel végzünk, az első tepsit már süthetjük is. A sütő ne legyen nagyon forró, hogy a kiflik a sütés után is fehérek maradjanak. Porcukorban meghempergetjük, és hidegen tálaljuk. Nagyon kiadós tészta, és sokáig eláll. A kifliket tölthetjük gesztenyével is, úgy talán még finomabb.
(Forrás: Vasi, zalai parasztételek)

 

HÓKIFLI 04.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 15 dkg zsír vagy 20 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, só, 1 tojás, 1 pohár tejfel (2 dl), 3 dl tej
Tölteléknek:
baracklekvár

Elkészítése:
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, egy kis kanál cukrot téve a tejbe. Az átszitált lisztben elmorzsoljuk a zsírt vagy vajat. Hozzá adjuk a többi cukrot, tejfölt, sót, élesztőt a tejjel és jól összedolgozzuk a tésztát. Ruhával letakarva kelesztjük meleg helyen. Kinyújtjuk, felvágjuk kis négyszögekre. Közepükbe gyümölcslekvárt teszünk, feltekerjük kifli formára.(Lehetőleg házi lekvárt, a bolti kifolyhat) Kivajazott tepsire felrakjuk a kifliket nem túl szorosan, és meleg sütőben világos színűre sütjük. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk őket.
Attól "Hókifli", hogy fehér lesz. Lehet dió töltelékkel is megtölteni.

 

HÓKIFLI 05
Elkészítése:
Fél kg liszt, fél kg zsír. 2 dl tejben 3 dkg élesztőt megfutatunk és az egészet összekeverve, a tésztát kinyújtjuk, és kis kockákra vágjuk, majd baracklekvárból vagy házi szilvalekvárból kis halmokat teszünk a közepére, és az egyik sarkától kifli formára feltekerjük. 180 fokos sütőben megsütjük.
(Forrás: Hegedűs János: Süteményes receptek régről, és mostanról)

 

HÓKIFLI 06.
Elkészítése:
2 dl tejfölhöz tegyél 2 dl olvasztott zsírt (nagyon langyos legyen), egy csipetnyi sót és annyi nullás liszttel keverd össze, amennyit felvesz. Jól dolgozd ki, könnyen nyújtható legyen. Késfok vékonyságúra nyújtsd, négyzetekre vágd fel. Bármivel töltheted, a fontos, hogy a töltelék ne legyen híg. Formázd kifli alakra és süsd meg. Még forrón forgasd vaníliás porcukorba.

 

HÓKIFLI 07.
Hozzávalók:
25 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, só, porcukor Töltelék:
dió, cukor, tej, vaníliás cukor

Elkészítése:
A kikevert zsírhoz adjuk az alkotórészeket, kidolgozzuk, majd egy éjszakán át, pihentetjük. Másnap igen vékonyra kinyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk, közepére téve a megfőzött diót, kifli formát készítünk. Mikor kisül, még forrón, vaníliás cukorban megforgatjuk.

 

HÓKIFLI 08.
Hozzávalók:
25 dkg (sertés) zsír, mixerrel kb. 3 percig habosra keverve, kb. 40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2-3 dkg élesztő, csipetnyi só

Elkészítése:
Az összegyúrás után legjobb egy éjszakát a hűtőben tartani, másnap késfok vastagságúra kinyújtani (én látom alatta a gyúródeszka erezetét). Pohárral, nagyméretű fánkszaggatóval vagy az erre a célra gyártott eszközzel köröket vágni, cukrozott-tejes dióval, cukrozott-tejes mákkal, gesztenyével, lekvárral megtölteni, összezárni a széleket és sütni. Nagyon hamar kész, úgyhogy figyelni kell, hogy meg ne égjen. Még forrón vaníliás porcukorban megforgatni. Én (ha nem akarok pepecselni) csíkokra vágom, és egyszerűen feltekerem. A tészta akár tömbben, akár teljesen sütésre előkészítve nagyon jól fagyasztható. Egyébként sok helyen púderes macskának is nevezik.

 

HÓKIFLI 09.
Hozzávalók:
42 dkg liszt, 20 dkg zsír, tejből annyit hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk

Elkészítése:
2 órát pihentetni kell. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Tetszés szerinti töltelékkel: dió, mák, lekvár, gesztenye, megtöltjük, és kifli formára hajtjuk, majd forró sütőben megsütjük (hirtelen sül)
Amikor elkészült vaníliás porcukorban meghempergetjük.

 

HÓKIFLI 10.
Hozzávalók:
14 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg darált mandula vagy mogyoró és 4 dkg vaníliás cukor. A lisztet és a vajat összemorzsoljuk, azután hozzákeverjük a darált mogyorót vagy mandulát és a vaníliás cukrot. Kidolgozzuk, és kifliket formázunk belőle. Közepesen meleg sütőben, vajazott, lisztezett sütőlapon kisütjük. Forrón vaníliás cukorba forgatjuk. (Magyar Hírlap Szakácskönyve 1937-ből)

 

HÓKIFLI 11.
Elkészítése: A következő anyagokat gyúrd össze annyi tejföllel, mennyit felvesz: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 14 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, csipet só. Ha alaposan kidolgoztad, mint a nudlinál, sodord kisujjnyi vastagságúra, vágd kb. 8 cm-es darabokra, hajlítsd kifli formára. Ha megsült, forgasd vaníliás porcukorba.

 

HÓKIFLI 12.
Recept Jákóból
Kezdő háziasszonyok is bátran elkészíthetik a hókiflit, mert nem igényel különösebb ügyességet, s a vendégeknek biztosan ízlik.
Hozzávalók: f
él kiló liszt, egy margarin, egy pohár tejföl, csipetnyi só

Elkészítése:
A felsoroltakat este összegyúrjuk, reggelig pihentetjük a tésztát, majd dió nagyságú gombócokat formálunk, és vékonyra elsodorjuk. Mákkal vagy lekvárral becsavarjuk, s kifliket formázunk belőle. Tepsibe rakjuk, és kisütjük. A csokoládés kekszhez 20 deka vaj, ugyanennyi cukor, egy tojás, 2 evőkanál kakaópor, 2 kiskanál sütőpor és vanillin cukor kell. A vajat a cukorral habosra keverjük, beledolgozzuk a tojást és a többi hozzávalót. 6 részre osztjuk, egyenként ujjnyi vastag rúddá sodorjuk, s kibélelt tepsiben megsütjük, előtte fölvert tojással megkenjük.

 

HÓKIFLI 13.
Tészta:
2 csésze liszt, 20 dkg Ráma, 4 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 3 kiskanál porcukor, só
Töltelék:
20 dkg darált dió, 1 csésze cukor, 4 tojás habja

Elkészítése:
Jól kidolgozzuk, hólyagosra. A kinyújtott tésztát olvasztott vajjal megkenjük, felsodorjuk, és csiga-vonalban összehajtogatjuk. Pihentetjük 15- 20 percig. 1/2 cm vékonyra kinyújtjuk és kiszaggatjuk.

 

GESZTENYÉS - HAVAS HÁZTETŐ.
Hozzávalók: - Tészta:
4 tojás, 4 kanál cukor, 4 kanál liszt, 4 kanál víz, 1 vaníliás cukor, 1 kávéskanál sütőpor
Krémhez:
60 dkg gesztenyemassza, 7-8 kanál cukor, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, 20 dkg margarin, rum
És még:
baracklekvár, magozott meggy, kakaómassza, kókuszreszelék

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat egy vaníliás cukorral és a kristálycukorral kikeverjük, 4 kanál lisztet, egy kávéskanál sütőport és 4 kanál vizet keverünk mellé. A fehérjét egy csipet sóval felverjük, majd kézi habverővel óvatosan, hogy a fehérje ne törjön össze és levegős maradjon, a tésztához adjuk, és egyenletesre keverjük. Lapos tepsit kivajazunk, meglisztezünk, és előmelegített sütőben megsütjük a piskótát.
Közben a cukrot a tojással gőz felett sűrű krémmé főzzük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a vaníliás cukorral habosra kevert vajat, majd a rumos, áttört gesztenyemasszát.
A piskótát három csíkra vágjuk, mindegyiket megkenjük baracklekvárral vékonyan, az egyikre ráhalmozzuk a töltelék nagy részét, és háromszögletűre formázzuk. A másik két lapot ráfektetjük (úgy fog kinézni, mint egy háztető). A külsejét megkenjük a maradék gesztenyemasszával, a *gerincre* kimagozott meggyet sorakoztatunk. Ízlés szerint készített kakaómasszával fedjük be, végül kókuszreszelékkel hintjük meg.

 

PETTYES-HAVAS HÁZTETŐ .
Hozzávalók:
25 dkg cukor, 8 dkg margarin, 3 evőkanál méz, 4 evőkanál tej, 2 tojás. Ezeket habosra keverjük. Hozzáadunk 60 dkg lisztet, 1 teáskanál szódabikarbónát és jól kidolgozzuk. A tésztából 3 cipót formálunk. Kettőből 1-1 lapot sütünk, a harmadik cipóhoz 2 evőkanál kakaót és 1 evőkanál tejet keverünk, jól beledolgozzuk. Ebből a tésztából 12 rudat készítünk, és megsütjük. Az előzőleg megsütött két lapot 3-3 egyenlő részre vágjuk hosszában. Az egyik csík lesz a házikó alja, a másik kettő a teteje. Összesen két rúd süteményt kapunk.
Krém: 4 csomag vanília pudingport megfőzünk 1 liter tejjel és 2 csomag vaníliás cukorral. 30 dkg margarint, 30 dkg porcukrot habosra kavarunk, majd a kihűlt pudinghoz keverjük.
Megtöltjük a süteményeket úgy, hogy az alsó lapra a krémből halmozunk, a csíkokat elosztjuk benne, majd befedjük háromszög alakban a másik két lappal. A tetejét megkenjük csokimázzal, és kókuszreszelékkel jól meghintjük. Hűtőben hagyjuk egy kicsit dermedni. Ha szeleteljük, pettyes házikóval kínálhatjuk a vendégeket.

 

 

 

Forrás:
Sütemények - Havas sütemények
Szerző:

DRP
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.