Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BUKTÁK 4.

2017.06.17

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA


ÍZES BUKTA 02.
A tésztához:
600 g liszt, 25 g élesztő, 3.5 dl tej, 2 db tojássárgája, 80 g vaj, 50 g porcukor, só
A tészta nyújtásához:
100 g liszt
A sütőforma kenéséhez:
olaj
A töltéshez és a tálaláshoz:
300 g gyümölcsíz
A tészta kenéséhez:
1 db tojás
A tetejére: 20 g porcukor

Elkészítése:
A gyümölcsízt felmelegítjük, a sütőformát vékonyan megkenjük olajjal. A gyúrt élesztős tésztáknál leírt módon elkészítjük a kelt tésztát, majd kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Éles késsel 8-10 cm-es négyzeteket (vagy, tetszés szerinti méretet) vágunk a kinyújtott tésztából. A felmelegített gyümölcsízből a felvágott tészta szélétől 2 cm-re vékony csíkot spriccelünk, majd a tésztát egyenként feltekerjük, egyik oldalát megkenjük olajjal, és kb. 1cm-re egymástól az előkészített sütő-formába helyezzük. A formába helyezéskor figyeljünk arra, hogy a hajtott szélek alulra kerüljenek. Tetejét megkenjük felvert egész tojással, figyelve arra, hogy az oldalára ne folyjon le. A lemezre helyezett buktákat 15-20 percig utó- kelesztjük, majd 180 -200 fokos sütőben megsütjük.
Amikor megsült, pihentetjük, majd kiszedjük, tálra rendezzük, és porcukorral megszórjuk.

ÍZES BUKTA 03.
Hozzávalók:
3 dl tej, 3 tojássárgája, 6 dkg margarin, 5 dkg cukor, pici só, 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt

Elkészítése:
A hozzávalókból kelt tésztát csinálunk. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára öntjük, jól meglisztezzük és 1 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepüket gyümölcsízzel megkenjük, majd összegöngyöljük. Kizsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, a tetejüket olvasztott margarinnal megkenjük, és 30 percig kelesztjük. Közepesen forró sütőben sütjük.
Ha 20-25 dkg főtt, áttört burgonyát teszünk ehhez az adaghoz, a bukta másnap is friss marad.
Készíthetjük túrótöltelékkel is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BUKTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.