Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KALÁCSOK 2.

2018.09.05

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA 

Athéni diós kalács
Hozzávalók:
40 dkg cukor, 4 tojás, 6 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 mk fahéj, 35-40 dkg liszt, 1 mk sütőpor.
Szirup:
18 dkg cukor, 1/4 l víz, 1 kis pohár konyak. Az eldarabolt dióból 2 kanálnyit félreteszünk a szóráshoz.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Simára keverjük a cukrot, vajat, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgáját és a fahéjat. Apránként adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a diót. Óvatosan hozzáadjuk a habot is. Kikent tepsibe öntjük, megszórjuk a dióval és közepesen meleg sütőben 30-40 percig sütjük (tűpróba). A sütőt kikapcsoljuk, de a kalácsot bennhagyjuk.
A cukrot a vízben sűrűsödésig főzzük.
Beleöntjük a konyakot.
Amikor a kalács már majdnem meghűlt a sütőben, ráöntjük a forró szirupot.
Megvárjuk, míg kihűl, ekkor kockára vagy rombuszra vágjuk.

Bába-kalács
Elkészítés:
Tegyünk egy mély tálba fél liter igen finomlisztet és egy félliternyi forró tejet, lassanként öntsük a lisztbe; eközben fakanállal folyvást kavargassuk; továbbá ugyancsak lassanként öntsünk a forrázott lisztbe jó félliternyi tojást, a melynek legalább fele tiszta tojássárgája legyen. Hat deka finom élesztőt olvasszunk fel egy kevés langyos tejben, és azt is öntsük a tojásos forrázott lisztbe. E tészta vegyülékbe igen kevés sót, egy negyedkilónyi cukorport és negyed liter friss olvasztott vajat is keverjünk. Mindezeket kavarjuk el jól, habzásig, a mi jó fél órába kerül. Akkor tegyük langyos meleg helyre. A tál feneke forró helyre semmi esetre se kerüljön, mert akkor elég a tészta alja és vége lenne a bába-kalácsnak, nem sikerülne. Ha a tálban egészen színig kelt a tészta, vegyük el a meleg helyről, és újra keverjünk bele annyi finomlisztet, hogy jó puha, kanállal könnyen keverhető tészta legyen belőle. Keverjük ismét egy negyedóráig, és mikor legjobban hólyagzik, kenjünk ki két, cikkes rézformát vajjal, hintsük be a formákat zsemlyemorzsával, és félig-félig öntsük e híg kalács tésztával, azután tegyük kissé meleg helyre.
Mikor a forma telekelt, süssük meg forró sütőben a lehető legegyenlőbb tűznél, hogysem hirtelen sem lassan ne süljön, mert ha gyorsan sül, a belsője sületlen marad; ha pedig lassan sül, összeesik és "szalonnás" lesz.
Amikor meg van sülve, borítsuk ki deszkára. Hagyjuk kissé kihűlni, s csak aztán vágjuk fel egyenlő szeletekbe.
Ennél az erdélyi örmény kalácsnál alig van jobb ozsonna sütemény.

Banános kalács
Hozzávalók:
6 dkg vaj, 1 dl tej, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 ek citromlé, 6 dkg cukor, 2 nagyobb banán, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 kk őrölt fahéj, 5 dkg durvára vágott dió Elkészítés:
A vajat a tejjel, a tojásokkal, a vaníliás cukorral, a citromlével és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport meg a fahéjat, és alaposan kidolgozzuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a kockára vágott banánt és diót.
A masszát sütőpapírral bélelt, hosszúkás formába töltjük, tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 percig sütjük.
A formából rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
Felszeletelve, porcukorral meghintve, vagy olvadt vajjal, mézzel kínáljuk.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KALÁCSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.