Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KÜRTÖS KALÁCSOK 2.

2017.02.26

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

KÜRTÖS KALÁCS 02.
Elkészítése:
1 kiló lisztből, 15 deka olvasztott vajból, 5 deka, 1/2 liter tejben felolvasztott élesztőből, 6 tojássárgájából és kevés sóból tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és annyi cipóra osztjuk, ahány kalácsot készítünk, letakarva kelni hagyjuk, majd hosszú szalagformákra nyújtjuk. A vajjal megkent kürtöskalácsformákra rátekerjük a tésztát, újjunkkal laposra nyomhatjuk, tojásfehérjével vagy olvasztott vajjal megkenjük, és cukros, apróra, vágott mandulával meghintjük és parázs fölött (vagy sütőben) forgatva szép pirosra megsütjük.

KÜRTÖS KALÁCS 03.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 tojássárgája, 1 dkg élesztő, 14 dkg porcukor, 20 dkg dió, 2 dl tej, só, citrom, rum.

Elkészítése:
A lisztet gyúródeszkán elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a langyos tejben feloldott élesztőt, 4 dkg cukrot, egy csepp sót, a reszelt citromhéjat, a rumot, és a szükséges mennyiségű langyos tejjel jól kidolgozzuk. Cipóba formáljuk, és ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük. Ha a tészta kétszeresére meg-kelt, egy fél cm vastagra nyújtjuk, 2 cm széles szalagokat vágunk belőle, ezután a dorongot parázs felett átmelegítjük, vajjal vagy zsírral megkenjük, a tésztát 1 cm távolságban rácsavarjuk, bekenjük tojásfehérjével, és meghintjük gorombára vágott, cukorral összekevert dióval. A dorongot izzó faszénparázson vagy sütőben folytonosan forgatjuk, és a tésztát pirosra sütjük. Időnként olvasztott vajba vagy zsírba mártott kenőtollal megkenjük. Ha megsült, a dorong végét (keskenyebbiket) gyúródeszkához ütjük, hogy a tészta lecsússzon róla.
Vaníliás porcukorral meghintjük, és jó melegen tálaljuk. Hígított, meleg, pálinkás barackízt vagy borsodót adhatunk hozzá.

KÜRTÖS KALÁCS 04.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, pici só

Elkészítése:
Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot, tojás sárgáját és a lisztet. Puha tésztát készítünk, majd félóráig kelni hagyjuk. Kinyújtjuk ujjnyi (1-1 1/2 cm) vastag csíkokra sodorjuk. A sütőfát alaposan megolajozzuk (megzsírozzuk) és rácsavarjuk a tésztát. Olajos kézzel összenyomjuk gyengéden. Amikor majdnem kész, kevés vízzel bekenjük, és cukorral beszórjuk. Így sütjük készre parázs fölött forgatva. (Süthető olajban is, de úgy nem olyan ízletes.)
Ha elkészült, a sütőfa keskenyebbik véget a deszkához ütögetjük, és lecsúsztatjuk róla a kész kürtöt.
A forró süteményt diós cukorba forgatjuk.
Állítva pihentetjük, és így is tálaljuk.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KÜRTÖSKALÁCSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.