Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KÜRTÖSKALÁCSOK 4.

2017.04.23

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

KÜRTŐS KALÁCS 08.
Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg liszt, 18 dkg vaj, 10 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, 2 tojásfehérje, 10 dkg zsír, 10 dkg kristálycukor, 12 dkg mandula, só

Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, csipetnyi sót, a porcukrot és az előzőleg kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt. A tésztát jól kidolgozzuk, cipóvá formáljuk és letakarva, langyos helyre állítva kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, három részre osztjuk és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
A kürtöskalács dorongját (egy vastagabb nyújtófaszerű henger) vajas zsírral megkenve, parázs fölött jól átforrósítjuk. A tésztát egymástól 1 cm távolságra rácsavarjuk, elhabart tojásfehérjével megkenjük, majd durvára tört cukros mandulával vagy dióval behintjük és folyamatos forgatás közben vajas zsírral locsolgatva, pirosra sütjük.
Amikor megsült, a tésztát lecsúsztatjuk a dorongról, fahéjas vagy vaníliás cukorral meghintve kínáljuk.

KÜRTŐS KALÁCS 09.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 dkg élesztő, 4 evőkanál porcukor, 2 kanálnyi étkezési olaj, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja kell alapanyagként.

Elkészítése:
A tésztát jól ki kell dolgozni, majd egy órát keleszteni. Ezután nyújtófával jó laposra kell simítani. Tésztavágóval (rádlival) csigavonal alakban 3 cm széles csíkot alakítunk ki, majd a zsírral megkent fahengerre feltekerjük. Ezután következik a legfontosabb művelet "A kürtöskalács akkor finom, ha jól meg van "lebstüközve!" - Azaz festőecsettel jól megkenik olvasztott zsírral, majd meghengergetik kristálycukorban. Ezektől kapja fényes, ropogós héját a sütés során, miközben a nyeles fahengert folyamatosan forgatják a parázs felett. Mikor a kalács megsült, a fahengerről lehúzzák, és a belül üres kürtőt felállítva hűlni hagyják.

KÜRTŐS KALÁCS 10.
Tipikus erdélyi édesség. Kúpos sütőfán sütik, hogy a parázs felett forgatva ráolvadjon a cukor. Néhány helyen darált dióbelet is szórnak rá.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 tojás, 4 tojássárgája, 12 kanál porcukor, pici élesztő, csapott kávéskanál só, 1/2 dl tej, 12 kanál olvasztott vaj.

Elkészítése:
A liszthez hozzáadunk 2 egész tojást, 4 tojássárgáját, 12 kanál olvasztott vajat, 12 kanál porcukrot, 2 dkg cukorral feloldott élesztőt, 1 lecsapott kávéskanál sót, 1/2 l tejet. A tésztát jól kidolgozzuk, és kelni hagyjuk. Amikor félig megkelt, szeleteket vágunk, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk, és az előre elkészített sütőfára gömbölyűen rácsavarjuk.
A parázs felett forgatjuk, miközben porcukorral megszórjuk.

Fahéjas kürtös kalács
A szokásos hozzávalók + fahéjas porcukor.
A kalácsra fahéjas porcukrot szórok, és úgy sütöm meg.

Diós kürtös kalács
A szokásos hozzávalók + darált dió.
A kalácsra darált dióval elkevert porcukrot szórok, és úgy sütöm meg.

Sajtos kürtös kalács
A szokásos hozzávalók + reszelt sajt.
A kalácsra reszelt sajtot szórok, és úgy sütöm meg.

Köményes-sós kürtös kalács
A szokásos hozzávalók + köménymag és durva só.
A kalácsra sót, köménymagot szórok, és úgy sütöm meg.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KÜRTÖSKALÁCSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.