Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A MÉTERES KALÁCSOK 1.

2017.02.27

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

KARÁCSONYI MÉTERES KALÁCS
A méteres kalács kakaós és citromos-vaníliás piskótából készül.
Elkészítése:
A tésztát a szokásos módon készítjük. A citromos-vaníliáshoz 5 tojás sárgáját 5 evőkanál cukorral és két csomag vaníliás cukorral jól kikeverünk, majd hozzáadunk 5 evőkanál lisztet, és egy közepes nagyságú citrom héját lereszelve. Az 5 tojásfehérjét jól felverjük, és óvatosan, de gyorsan hozzákeverjük a tésztához.
A kakaós piskótához ugyanezzel az aránnyal dolgozunk, de a citromhéj és a vaníliás cukor helyett egy evőkanál kakaót keverünk bele.
A tojásfehérjéket ugyanúgy felverjük, és hozzáadjuk a kakaós tésztához.
A sütőt eddigre 200 fokra melegítettük fel, így a tésztát már forró sütőbe toljuk.
Két őzgerinc sütőformát előzőleg kivajazunk (amit előtte betettünk a már melegedő sütőbe), és a vajazott formát meghintjük liszttel. Mindkettőbe beleöntjük a tésztát, majd egyszerre betesszük a felforrósított sütőbe, a középső sütőrácsra. Ezen a hőfokon kb. 10 percig sütjük, majd kissé lejjebb vesszük a hőfokot (180 fokra), és sütjük tovább még 15-20 percig. Fontos, hogy addig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, amíg meg nem sült a tészta, és utána is várjunk kicsit, mert összeeshet! A sült tésztát kifordítjuk a formákból, és hagyjuk hűlni. Addig elkészítjük a pudingokat. Az almapudinghoz fél kg almát megtisztítunk, kimagozunk és lereszelünk. Puhára pároljuk. 10 dkg cukrot (ez 5 púpozott evőkanál) 8 dkg vajjal jól kikeverünk, hozzáadunk 5 tojássárgáját, 4 evőkanál lisztet, egy kevés fahéjat és kevés reszelt citromhéjat, és az 5 tojásfehérjét, amit jól felvertünk. Ezt a masszát egy vajjal kikent, liszttel vagy morzsával megszórt tálban, gőz felett kb. háromnegyed órán át, főzzük. A diópudinghoz kb. 7 dkg vajat felolvasztunk, beleteszünk 4 evőkanál lisztet, hozzáadunk 2,5 dl meleg tejet, ezt tűzön habosra keverjük, és kihűlésig tovább keverjük. Hozzáadunk 5 tojássárgáját, 5 púpozott evőkanál cukrot, 5 dkg darált diót, és az 5 keményre vert tojásfehérjét. Jól összekeverjük, és vajjal, liszttel kikent formában, gőz felett szintén kb. háromnegyed órán keresztül főzzük. A piskótákat felszeleteljük, egy őzgerincből 18-20 szelet jön ki. Ezeket felváltva megkenjük a pudingokkal, majd egy hosszú tálcára helyezzük a krémes szeleteket.
Végül hagyományos módon elkészített csokimázzal leöntjük.
A süteményt 45 fokos szögben szeleteljük.

MÉTERES KALÁCS 01.
Elkészítése:
26 dkg porcukrot, 6 tojássárgájával habosra keverni, másfél dl langyos étolaj, másfél dl langyos víz, 6 tojás habja, 28 dkg lisztbe kevés sütőpor. Kettévesszük, felébe kakaót keverünk, és 2 egyforma őzgerincsütőben sütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük és egy sárgát, és egy barnát összeragasztjuk sorba.
Krém:
bármi, pl. gesztenye.
Máz:
20 dkg porcukor, 4 kanál kakaó, 4 kanál tej, 10 dkg vaj, felfőzni, hűlésig keverni, ezzel bevonni a tésztát.

MÉTERES KALÁCS 02.
Elkészítése:
6 tojás sárgáját 30 dkg cukorral jól kikeverünk, 1 dl vizet, 1 dl olajat, 30 dkg lisztet, 1 sütőport, végül a 6 tojás keménnyé felvert habját adjuk hozzá.
Két részre osztjuk a tésztát, feléhez kakaót keverünk, a másik felét hagyjuk sárgán. két őzgerincformát kizsírozunk és kilisztezünk. Az egyikbe a sárga, a másikba a barna tésztát öntjük, és lassú tűznél megsütjük. Kihűlés után felszeleteljük a tésztákat a gerincformának megfelelően.
Krém: 2 puncspudingot 1/2 l tejben sűrűre főzünk. 20 dkg vajat 20 dkg cukorral és egy kis rummal jól kikeverünk, és a kihűlt pudinghoz keverjük. A kihűlt tésztákat töltjük: sárga tészta - krém - barna tészta - krém.
Csokimázzal bevonjuk.
Ferdén szeleteljük.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A MÉTERES KALÁCSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.