Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A MÉTERES KALÁCSOK 2.

2017.03.20

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

MÉTERES KALÁCS 03.
Hozzávalók - A tésztához:
25 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 4 db tojás, 1,5 dl víz, 1,5 dl olaj, 1 csomag sütőpor, 4 evőkanál kakaó.
A krémhez:
25 dkg RAMA margarin, 20 dkg porcukor, 1 tasak puncs puding, 2 dl tej.
A csokimázhoz:
3 dkg RAMA margarin, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál víz.

Elkészítése:
A porcukrot a tojások sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a meleg vizet, az olajat, a liszttel előzőleg elkevert sütőport, a keményre felvert tojásfehérje habot és az egészet jól összekeverjük.
A masszát kettéosztjuk, egyik feléhez hozzákeverjük a kakaót, és őzgerinc formában mindkét tésztát megsütjük (180 °C, kb. 20-20 perc), majd ha kihűlt, megtöltjük.
A krémhez a RAMA margarint a porcukorral habosra keverjük. A tejjel elkészítjük a pudingot, és ha kihűlt, a kikevert margarinhoz adjuk. Az elkészült tésztát felszeleteljük, felváltva (egy világos, egy sötét) megkenjük a krémmel, és jó szorosan sorba rakjuk. A tészta tetejét csokimázzal vonjuk be, másnap, ferdén szeletelve tálaljuk. Díszíthetjük még gyümölcsvelővel, befőttel és tejszínhabbal.
A mázhoz a porcukrot a kakaóval és a vízzel sűrű péppé főzzük, majd ha kihűlt, hozzákeverjük a margarint.

MÉTERES KALÁCS 04.
Elkészítése:
5 tojás sárgáját kikeverjük 26 dkg porcukorral, 1 dl langyos vízzel és 1 dl étolajjal. Hozzáadunk 26 dkg lisztet, 1 cs. sütőport és az 5 tojás felvert habját. Kettévesszük, felébe kakaót teszünk, és 1-1 őzgerinc sütőformában megsütjük. A tészta-rudakat felszeleteljük, és felváltva rakjuk egymás mögé (egy világos, egy barna szelet).
Töltelék: 15 dkg cukrot, 4 kanál rumot, 20 dkg margarint 1 cs. vaníliás cukorral kikeverünk. 2,5 dl tejből és 3 kanál lisztből masszát főzünk. Ha kihűlt, összekeverjük, és a szeletek közé kenjük.
Tetejére:
olvasztott csokoládét teszünk.
Ferdére szeleteljük.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A MÉTERES KALÁCSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.