Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A MÉTERES KALÁCSOK 3.

2017.06.10

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

MÉTERES KALÁCS BAZSARÓZSA MÓDRA
Hozzávalók:
5 tojás, 25 dkg cukor, 1 dl étolaj, 1 dl meleg víz, 25 dkg liszt, 3/4 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó. Krémhez:
25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál rum, 1 puncs vagy eper puding.

Elkészítés:
Az 5 tojás sárgáját 25 dkg cukorral kikeverjük, fokozatosan hozzáadjuk az étolajat és a meleg vizet. Nagyon jól kikeverjük. Hozzáadjuk az 5 tojás habját és a sütőporral elkevert lisztet. A tészta felét sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük, a másik felében elkeverjük a 2 evőkanál kakaót. És ugyanígy őzgerincformában sütjük meg (külön-külön). A megsült tésztát kihűlés után 1 cm-esre felszeleteljük, krémmel összeragasztjuk váltakozva, (1 sárga, 1 barna) amíg az anyagokból tart.
A tetejét csokimázzal vonjuk be, rézsútosan szeleteljük. Krém elkészítése:
A pudingport 3 dl tejjel megfőzzük és kihűtjük. A margarint porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a rumot és a kihűlt pudingot. Jól kikeverjük. Csokoládémáz:
3 evőkanál cukor, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál víz. Összefőzzük, míg melegen 10 dkg rámát belekeverünk.

MÉTERES KALÁCS ÉVA MÓDRA
4 tojássárgáját 25 dkg porcukorral kikeverünk.
Hozzáadunk 1,5 dl olajat, 1,5 dl meleg vizet, 25 dkg lisztet, 3/4 sütőport és a 4 tojás felvert habját.
Kétfelé vesszük a masszát, az egyik felébe 4 evőkanál kakaót teszünk, és őzgerinc formában kisütjük.
Krém: 25 dkg vajat, 15 dkg porcukrot, 4 evőkanál rumot habosra keverünk. 1 csomag puncs pudingot a szokásos módon megfőzünk, s ha kihűlt a masszához keverjük.
Ha a tészta kihűlt, felszeleteljük, és állítva egyenként megkenjük a kihűlt krémmel. 1 szelet sárga tészta, krém, 1 szelet barna tészta, krém. Felváltva, míg el nem fogy.
Végül az egész tésztát csokimázzal bevonjuk.
Másnap ferdén vágunk fel belőle, csak annyit, amennyi szükséges.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A MÉTERES KALÁCSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.