Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZSUZSANNA SÜTEMÉNYES ROVATA - AZ ISLER

2017.12.17

ZSUZSA SÜTÖDE

Az isler (vagy ischler) egy csokoládékrémmel bevont, töltött, omlós tésztapárból készült kerek sütemény. Számos változata létezik:
- van, amely kizárólag csokoládéval készül, de
- lekváros és habos változatai is vannak.

Története
A közhiedelem szerint először I. Ferenc József tiszteletére készítették az akkori Osztrák–Magyar Monarchia területén fekvő Bad Ischl fürdővárosban a ma is működő Zauner Cukrászdában (Zauner Konditorei) 1849-ben.
A süteményt valóban itt találták fel, de több mint 100 évvel később: egy Richard Kurth nevű cukrász alkotta meg az 1950-es években.

 

A Zauner Cukrászda logója
A Zauner Cukrászda (Bad Ischl, Ausztria)


Változatai
Eredetileg rumos csokoládékrémmel készült.
Manapság is nagy keletje van a ribizli- vagy baracklekvárral megtöltött süteménynek.
A Zauner Cukrászdában napjainkban kétféleképpen készítik az islert:
- csokoládéval leöntve és töltve vagy
- lekvárral töltve és kávés krémmel leöntve.

Az islert Hegedűs László szolnoki cukrász készítette el elsőként tojáshabbal.

Isler

Hivatkozások
A K.und K Ischler
 
Ilyen, ha beleharapunk
 
A szolnoki Habos Isler
Kategória:
- Sütemények

AZ ISLER


Hozzávalók:
- 40 dkg margarin
- 50 dkg liszt
- 20 dkg dió
- 20dkg porcukor
- 4 tojássárgája
- 1 cs sütőpor
- 2 csomag vaniliáscukor
- 2 ek. kakaópor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 30 percre hűtőben pihentetjük, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és szaggatjuk  és kis lángon sütjük, szilikonos sütőpapiros tepsiben. sütőtől függően 8-10 perc.

 


A krém hozzávalói:
- 25 dkg cukor
- 4 db tojás
- 25 dkg margarin
- 2 ek cukrozatlan kakaópor

Elkészítése:
A krém készítésénél az egész tojásokat kikeverjük a cukorral és a kakaóporral,majd vízgőz felett sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. a hideg krémet a margarinnal habosra keverjük

 


A megsült korongok felét málna lekvárral megkenjük, a másik felét, pedig a krémmel , mégpedig úgy, hogy a krémes korongoknak azt a felét ,amelyik a tepsi felől volt süléskor , két korongot , egy málnást, és egy krémeset össze fordítjuk.

 


100 gramm torta csokoládét felolvasztunk vízgőz felett pár csepp étolajjal, és a tésztára kenjük. Ízlés szerint díszítjük

 

 

 

Forrás:
ZSUZSA SÜTÖDE
Szerző:
Marai Lászlóné - Zsuzsa>
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.