Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTTEK - A TÖLTÖTT HAGYMÁK 1.

2018.09.09

TÖLTÖTTEK

Elnevezései
A magyar tájnyelvi elnevezései közül a
- hajma, a
- vereshagyma, a
- zsidó-szalonna és a
- Mózes-pecsenye a legismertebbek.

Jellemzése
Hagymával áttelelő, fajtától függően kétéves vagy évelő növények. Levelei és tőkocsánya üregesek, a levelek hengeresek. Virágzata gömb alakú ernyő, melyet korai állapotban világoszöld színű fellevél takar.
A virágok 3 tagúak, leplesek. A termés tok, magjai feketék.

Gyógyhatása
Illóolajat, B-, és C-vitaminból 30 mg/100 g-ot (de a zöldhagyma még ennél is többet), pektint, guvertint is tartalmaz.
A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja.
Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.
Gyógyhatású szerként
- bélféregűzésre,
- vizelethajtásra,
- étvágygerjesztésre,
- megfázásos tünetek, és
- köhögés enyhítésére, illetve
- vércukor csökkentésére is használják.

Hagyma (nyers)
Tápanyagtartalom 100 g-ban

fertőzéses orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) tüneteit is csökkenti.
Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe.

Felhasználása
Tavasszal zöldhagymaként fogyasztjuk, ilyenkor feltöltögetjük.
A hagymahéj a hagyma külső levelei, amik az érés során elszáradnak, megbarnulnak, ezt a barna héjat vízben felforralva használják, elsősorban gyógyteaként.
Húsvétkor a húsvéti tojások festésére, miközben a tojások is keményre főnek. Egyes helyeken éles késsel mintázatokat kaparnak a tojásra, majd zsírral, szalonnabőrrel fényesítik azt. Más helyeken vékony írópálcával, viasszal rajzolják meg a díszítéseket, amelyet a főzés közben nem festi meg a hagymahéj főzete (tojáshéjszínű marad).

Tárolása
Kiszedése után utána szárítjuk, a gyökerektől, fellevelektől megszabadítjuk, felfűzve, vagy csak száraz szellős (padlástérben) hosszú ideig tárolható, így egész évben használhatjuk, de szeletelt szárítmányként akár évekig is eltartható.

Fajtái lásd a WIKIPÉDIA Vöröshagyma címszó alatt.
Nagyon sok fajtája van, de a nálunk és az egész világon is híres a makói vöröshagyma, amely kellemes aromája és kevésbé csípős íze miatt kedvelt.

A hagymalekvár a francia konyha egyik körete, egy sűrű, karamelles lekvár-állagú körítés, ami édeskés ízével kiváló sült húsokhoz.
Recept:
(így is lehet csinálni, és másképp is):
A lila hagymát összeaprítjuk, és felhevített vajon, vagy olajon, olívaolajon megfonnyasztjuk. Aztán mézet adunk hozzá; némi türelem után pedig balzsamecetet.
Megfűszerezzük például kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük vörösborral. Főzzük lassan, sokáig, kavargatjuk, szemmel tartjuk.
A hagymalekvár akkor van kész, amikor a lekvár állagú lesz.

Fontosabb kártevők és betegségek
- hagymalégy
- fuzáriumos betegség
- hagyma peronoszpóra
- hagyma botrítiszes betegsége

Jegyzetek
- Ugrás fel ↑ Balázs Sándor: Zöldségtermesztők kézikönyve (1989, 1994), Kempelen Farkas Digitális Tankönytár
- Ugrás fel ↑ Feltöltögetés: a növény körüli földből a növény töve köré emelt földkupac. Egyes növények (például hagyma, saláta, burgonya, földimogyoró) termesztésénél elhagyhatatlan művelési forma. Elhagyásával kevesebb, vagy egyáltalán nem szüretelhető, illetve rosszabb minőségű lesz a termés. Ugyanazt jelenti a halványítjuk, itt a halványítjuk szó a szakkifejezés, de ezt hajtatásnak is nevezik. Ez azt jelenti, hogy amikor már majdnem teljesen kifejlődött növény köré földet raknak, a további növekedés folyamán (a föld alatti rész) fehér színűvé válik. Így a felhasználás szempontjából megfelelőbb, kívánatosabb élvezeti érték érhető el, mert a hajtatással a nagyobb fehér rész elérése a cél.

További információk
- Hagymaleves
- Így kell elűzni a hagymaszagot: sírásmentes szeletelés
- Hagyma a házipatikában: mitől egészséges?
- Gyógynövények
- Fűszernövények
- Nemzetközi katalógusok
- GND: 4073850-4

Kategória:
- Növényfajok
- Hagymák
- Fűszerek
- Gyógynövények
- Zöldségek
- Festőnövények

 

wikipedia.org

BORBAN FŐTT TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók:
4 fej hagyma, só; a töltelékhez 20 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 1 tojássárgája, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 3 dl száraz fehérbor, csipetnyi cukor, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A hagymákat, külső héjuktól megfosztva, 10 percig enyhén sós vízben főzzük. Jól lecsepegtetjük, majd hűlni hagyjuk. Végül minden hagymáról levágunk egy kalapot, belsejüket pedig kiskanállal kikaparjuk. A töltelékhez kockára vágjuk a szalonnát, kiolvasztjuk, és zsírján a hagymák kivájt, felaprított belsejét megfuttatjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk, majd zsírjára sütjük. Összekeverjük a tojással, zsemlemorzsával meg az apróra vágott petrezselyemmel, és a kivájt hagymákba töltjük. Helyükre illesztjük a kalapokat, és fogvájóval megtűzzük, nehogy leessenek. A töltött hagymákat egy lábasban egymás mellé ültetjük, aláöntjük a bort meg két deci vizet, és lefedve 25 percig pároljuk. Ez után a hagymákat szűrőkanállal kiemeljük, és tálalásig melegen tartjuk. A párolólevet tejszínben elkevert liszttel sűrítjük. Sózzuk, borsozzuk, és a töltött hagymákat ezzel a mártással leöntve adjuk az asztalra.

GOMBÁS RIZZSEL TÖLTÖTT HAGYMA
Elkészítése:
Szép és nagyobb hagymákat választunk, meghámozzuk, tetejét levágjuk, és kis üreget kaparunk bele. Pohárnyi rizst vagy tarhonyát megpárolunk kis zsíron, locsolgatva puhára főzzük. Ugyancsak párolunk petrezselymes zsíron 10 dkg gombát, a tarhonyához vagy rizshez adjuk, megtöltjük vele a hagymákat. Készítünk kanál zsírból és lisztből világos rántást, feleresztjük vízzel, a hagymákat belerakjuk, hogy félig ellepje és egy citrom levét is belecsavarjuk. Mikor a hagyma puha, 2 dl tejfelt habarunk bele.

GOMBÁS SONKÁS TÖLTÖTT HAGYMA Hozzávalók:
4 fej hagyma, só
A töltelékhez
1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 10 dkg sonka, 1 nagy paradicsom, 1,5 dl tejszín, 1 tojássárgája, 3 evőkanál olaj, diónyi vaj, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A hagymákat, külső héjuktól megfosztva, 10 percig enyhén sós vízben főzzük. Jól lecsepegtetjük, majd hűlni hagyjuk. Végül minden hagymáról levágunk egy kalapot, belsejüket pedig kiskanállal kikaparjuk. A töltelékhez a kis fej hagymát apróra vágjuk, és két evőkanál olajon megfuttatjuk. Belekeverjük a megtisztított és vékonyan felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és pároljuk. Ha zsírjára sült, a kockákra vágott paradicsomot is beletesszük, néhány percig együtt sütjük, majd fél deci tejszínnel elkeverjük, és a kivájt hagymákba púpozzuk. A főtt hagymák kivájt belsejét meg a kalapját apróra vágjuk, és a maradék, forró olajon megpirítjuk. A kis kockákra vágott sonkát hozzáadjuk, és a felaprított petrezselyemmel megszórva, a tojássárgájával elkevert tejszínnel megkötjük. A vajat a tetejükre morzsoljuk, és előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Forrás:
TÖLTÖTTEK - A TÖLTÖTTHAGYMÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.