Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG - AMERIKAI GASZTROANZIX 1.

2017.06.11

ILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

Észak-amerikai konyha és étkezési szokásai
Észak-Amerika nagy kiterjedésű földrész, országaiban sokféle kultúrájú és hagyományokkal rendelkező nép él. Nyilván nem beszélhetünk egységes, tipikus amerikai konyháról, hiszen a különböző helyekről bevándorolt népek - különösen, ha kolóniában élnek - megőrzik magukkal hozott hagyományaikat.

A magas színvonalon álló tartósító- és élelmiszeripar termékeinek köszönhető, hogy friss nyersanyagot szinte alig használnak fel.

A húsokat főleg roston vagy grillen sütve fogyasztják, sokféle salátát, sült burgonyát esznek.
Szívesen készítenek csirkét, kacsát, de legkedveltebb az érlelt rostélyosszelet átsütve vagy félangolosan.
A húsokat szívesen fogyasztják párolt gyümölccsel.

Általában elmondhatjuk, hogy sok gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyasztanak, salátáik utolérhetetlenek /jellegükben leginkább a Károlyi-, a Gundel salátákhoz hasonlíthatjuk/, a vitamindús étkezés jellemzi konyhájukat.

Villásreggelivel kezdik a napot, melynek a főfogása valamilyen tojás-, hal- vagy húsétel.
Délben rostonsültet vagy szendvicset, hot dogot, hamburgert esznek.
A vacsora kiadósabb, levessel kezdik, valamilyen hideg vagy meleg előételt is fogyasztanak. Ezután halétel vagy mártásban párolt hús következik.
Az édességek közül a gyümölcsös tésztákat, a fagylaltokat, a pudingokat, a krémeket szeretik legjobban.
Kávéjuk a nálunk készült feketénél lényegesen hígabb és világosabb színű.
Egyes vidékeken a bort is kedvelik, de általában sört és égetett szeszes italokat fogyasztanak.

mek.oszk

HIDEGSÉG A FORRÓ BURGONYÁN(BANGERS ON WARM POTATO)
Hozzávalók:
4 szál Debreceni, 8 db burgonya, 1 vöröshagyma, 25 dkg bacon szalonna, 4 db zöldpaprika, 1 csomó snidling, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár

Elkészítése:
Hámozza meg és negyedelje el a burgonyát. A hagymát vékonyan szeletelje fel. Az apróra vágott bacont süsse zsírjára. Az előkészített krumplit mikróban nyolc perc alatt főzze készre. Közben keverje össze a majonézt és a mustárt. Adja hozzá a hagymát, a ropogósra kisült bacont, a zöldpaprikát, végül fűszerezze ízlése szerint. Tegye pár percre a hűtőbe. Rendezze a felkarikázott debrecenit és a burgonyát tűzálló tálra.
Locsolja meg a bacon zsírjával, és tegye sütőbe, míg a kolbász kissé összetöpörödik.
Ha kész borítsa rá a majonézes keveréket, és azonnal tálalja. Különleges előétel a forró burgonyás kolbász és a hideg mártás.

SÜLT CSIRKESZÁRNY
Hozzávalók:
90 dkg csirkeszárny vagy alsó comb, 2 tojás, 2,5 dl tej, 20 dkg prézli, 20 dkg darált sós keksz, 1 kk só, 1 kk fűszerkeverék, 1 ek olaj

Elkészítése:
A szárnyvégeket vágja le. Tálban keverje a tejet, tojást és sót, forgassa bele a csirkét. Másik tálban keverje a prézlit a kekszmorzsákkal, forgassa bele a csirkét. Előmelegített sütőben, olajjal vékonyan kent üvegtálban, közepes hőn (180 C°) süsse a csirkét ropogós aranybarnára.
Előételként ajánlott.

CSIRKERAGU-LEVES
Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma, 2 db csirkemell-filé, 1 babérlevél, 1 teáskanál só, 1 kisebb cukkini, negyed teáskanál őrölt bors, 30 dkg sütőtök, 3 evőkanál olívaolaj, 10 dkg csigatészta, 1 l csirkeleves, 1 kis doboz paradicsompüré

Elkészítése:
A megpucolt vöröshagymát apró, a bőr nélküli csirkemellet két centis kockákra vagdalja. A húst sózza és borsozza meg. Nagyobb tűzálló tálba tegyen két evőkanál olívaolajat. Öt perc alatt pirítsa a húsdarabokat fehérre benne, majd szűrőkanállal emelje tányérra. A visszamaradt olajhoz tegye hozzá a maradék olívát, és párolja rajta üvegesre a vöröshagymát. Öntse fel a csirkelevessel. Keverje el benne a paradicsompürét. Ízesítse a babérlevéllel. Fedő nélkül, közepes hőfokon forralja 20 percen át. Közben a cukkinit és a tököt hámozza meg, majd darabolja kisebb kockákra.
Egyszerre tegye a levesbe a zöldségféléket, a húst és a tésztát.
Fedő alatt, gyöngyözve főzze 15 percig.
Végül dobja ki babért, és leveses csészében, forrón tálalja.

LIBALEVES MACESZGOMBÓCCAL(GOOSE SOUP WITH JEWISH DUMPLING)
Hozzávalók:
1 libafarhát, 2-2 szál sárga- és fehérrépa, 1-1 szelet zellergumó és karalábé, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 ujjnyi gyömbérgumó, 1 mokkáskanál egész bors, só
A gombóchoz:
10 dkg macesz, 1 evőkanál libazsír, 2 tojás, késhegynyi őrölt bors, csipetnyi őrölt gyömbér, 1 csokor petrezselyem, só

Elkészítése:
A megmosott, szétbontott fahátból a feldarabolt zöldségekből, az egészben hagyott hagymákkal, ízlése szerint fűszerezve főzzön húslevest. Nagy lángon forralja fel, majd csökkentse a lángot, és fedő alatt gyöngyözve főzze 3-4 órát. (Közben a keletkező habot szedje le a tetejéről.) Ekkor húzza félre a fazekat, és hagyja néhány percet állni. Szűrje át a levest. Közben a macesz felét tegye hideg vízbe, hogy jól megszívhassa magát, majd nyomkodja ki. A macesz másik felét tördelje keverőtálba. Adja hozzá a libazsírt, a tojások sárgáját, a sót és az őrölt borsot, gyömbért és az apróra vágott petrezselymet. Gyúrja egyenletes állagúra, majd dolgozza össze az áztatott pászkával. Adja hozzá a habbá felvert tojásfehérjéket.
Lisztezett kézzel készítsen diónyi gombócokat.
A levesből kivett, lobogóra forralt lében főzze ki ezeket.
Forrón tálalja a levest a gombócokkal.
Díszítse petrezselyem ágakkal.

TENNESSEE HÚSLEVES
Hozzávalók:
40 dkg marhahús, 20 dkg csirkehús, 1 kávéskanál só, 2 db burgonya, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg főtt rizs, 20 dkg szemes kukorica, 3 db paradicsom, fél-fél kávéskanál őrölt bors és pirospaprika, kis csokor zellerlevél

Elkészítése:
A húsokat vagdalja egyenlő méretű kockákra. Teflonos edényben pirítsa fehérre. Öntse fel 1,5 l vízzel. Amikor felforr, ízesítse a fűszerekkel. Tegye hozzá a megmosott, egész hagymát héjastul, és a hámozott felkockázott krumplit. Fedő alatt gyöngyözve főzze 10 percen át. Dobja ki a hagymát, majd szórja bele a kukoricát és a vékonyan felszeletelt, meghámozott paradicsomokat. Az újraforrást követően hintse meg a finomra vagdalt zellerrel, és még 5-6 percig főzze.
Forrón adja asztalra.

CSICSERIBORSÓ LEVES (CHICKPEA SOUP)
Hozzávalók:
45 dkg szárított csicseriborsó, 6 gerezd fokhagyma, 2 szál friss és 1 kávéskanál morzsolt rozmaring, só, őrölt bors, 0,8 dl olívaolaj, 1 evőkanál szardella paszta, 60 dkg paradicsom, késhegynyi erős paprikakrém, 4 szelet pirított kenyér

Elkészítése:
A csicseriborsót hideg vízben áztassa fél napon keresztül, majd öblítse és szűrje le. Tegye fel hideg vízben a friss rozmaringgal és két gerezd fokhagymával fedő alatt, gyöngyözve főni. Közben sózza, borsozza. Amikor a borsó megfőtt, dobja ki belőle a rozmaringot. Közben az olívaolajon az apróra vagdosott maradék fokhagymát barnára pirítsa meg. Húzza le a melegről, keverje hozzá a szardella pasztát és a paprikakrémet. Sózza, borsozza, majd folyamatosan keverve 5 percet párolja. Levével együtt öntse hozzá a megfőtt borsót.
Forralja össze.
A leves egyharmadát tegye félre, a többi mixerrel pürésítse, majd adja vissza hozzá a többi levest.
Pirított kenyérkockákkal tálalja.

AMERIKAI RÁNTOTT CSIRKE
Elkészítése:
8 db felső combot lebőrözünk, kicsontozunk. A csont helyére kisujjnyi sonkát vagy sajtot (esetleg mindkettőt) göngyölünk. A szokásos módon panírozzuk, és a hajtott felével lefelé, kivajazott tűzálló tálba egymás mellé tesszük. A tetejét olvasztott vajjal megkenjük, fedő nélkül 200 fokos sütőben 30 percig sütjük.
Ekkor a hús alatt összegyűlt zsiradékkal megkenjük, és a sütőbe visszatolva ropogósra sütjük.

TÖLTÖTT KACSA KALIFORNIAI MÓDRA
Elkészítése:
Három deka vajban vagy Ráma margarinban sóval, törött borssal addig párolunk 15 deka apróra vágott gombát, míg a leve elfő. Ekkor elkeverjük egy csokor finomra vágott zöldpetrezselyemmel meg a kacsa elkapart májával, és pár percig pirítjuk. A tűzről levéve hozzáadunk egy evőkanál sűrű tejfölt, egy evőkanál paradicsompürét, fél deci vörös bort, egy tejben áztatott, kicsavart és összemorzsolt zsemlét meg egy nyers tojást. Ízlés szerint sózzuk, és egy sovány kacsa bőre alá töltjük. (A bőrt ujjunkkal a csontig fellazítjuk, majd töltés után fogpiszkálóval vagy hústűvel ráerősítjük a húsra.)
A kacsa hasát kevés majoránnával bedörzsöljük, és beleteszünk egy meghámozott borízű almát egészben, ami elveszi a mellékízét. Kívülről a szárnyast megsózzuk, és ujjnyi vizet aláöntve, a sütőben, fedő alatt puhára pároljuk. Végül ropogósra sütjük, és a pecsenyét kivéve, felszeleteljük, az almát kidobjuk.
Visszamaradt zsírjából a feleslegeset egy tálkába leöntjük (kitűnő hidegen kenyérre kenve), a többit fél deci borral meg egy deci tejföllel felforraljuk, úgy öntjük a tálra rakott kacsaszeletekre.

GESZTENYÉVEL PÁROLT LIBA(OIE BRAISE AUX MARRONS)
Hozzávalók:
40 dkg gesztenye, 2 babérlevél, 1 dl rum, 80 dkg savanyú káposzta, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt bors, 2,5 kg-os liba, petrezselyem, só, morzsolt majoránna, 5 dkg vaj, 1 dl fehérbor

Elkészítése:
A megmosott gesztenyéket éles késsel vágja be, majd babérleveles, sós vízben 30 perc alatt főzze puhára. Még melegen tisztítsa meg, a belső hártyát is lehúzva. Tegye a gesztenyéket tűzálló tálba, locsolja rá a rumot, és gyorsan gyújtsa is meg. Amikor elaludt a láng, tegye félre. A vajon pirítsa világosbarnára a cukrot. Tegye rá a rövidre vagdalt, szükség esetén előzetesen kiöblített savanyú káposztát, és lassú tűzön, fedő alatt párolja puhára. Időnként keverje meg, és ízesítse őrölt borssal. A kihűlt gesztenyét krumplinyomón nyomja keresztül, majd keverje össze a káposztával. Adja hozzá a majoránnát és a vagdalt petrezselymet. Jól dolgozza össze, végül töltse a kívülről sóval bedörzsölt liba hasüregébe. A nyílást varrja, vagy tűzze össze, és tegye a szárnyast nagyméretű tepsibe. Locsolja meg kevés olvasztott vajjal, öntsön alá 3 evőkanál száraz fehérbort, és alufóliával letakarva tegye 200 fokos sütőbe.
60 perc után vegye le a fóliát, és gyakran meglocsolgatva süsse pirosra.
Feldarabolva tálalja.
Mazsolás rizzsel körítse.

PULYKASÜLT - KOLBÁSZOS-GESZTENYÉS TÖLTELÉKKEL (ROAST TURKEY WITH CHESTNUT-SAUGE DRESSING)
Hozzávalók:
4-6 kg-os pulyka, só, 10 dkg vaj
Töltelék:
0,5 kg héjas gesztenye, 10 dkg nem friss fehér kenyér kockára vágva, 3 dl tej, 1 aprított hagyma, 4-6 zellerszár aprítva, 2 dkg vaj, 40 dkg sertéskolbász

Elkészítése:
A kívül-belül jól megsózott pulykát megtöltjük. Külsejét olvasztott vajjal megkenjük, alufóliába csomagoljuk. Hátára fektetve tesszük tepsibe. 4-5 órát sütjük közepesen meleg sütőben, majd fólia nélkül 30 perc alatt pirosra sütjük.
A töltelékhez a gesztenyéket bevagdossuk, és vagy sütőben sütjük 15 percig, vagy forró vízben főzzük szintén 15 percig. Lehámozzuk, megdaráljuk.
Ledaráljuk a kolbászt. A kenyérdarabokat tejben megáztatjuk, a kolbász után ledaráljuk. A hagymát, zellerszárat vajban üvegesre megpároljuk, hozzáadjuk a kolbászt, kissé megsütjük. Hozzákeverjük a gesztenyét, a kenyeret. A tölteléket beletöltjük a pulykába, cérnával bevarrjuk, vagy hústűvel rögzítjük a bőrt.
A hústűnél vigyázzunk, hogy a fóliát ne szúrja ki.

LASSAN PÁROLT BÁRÁNYLÁBSZÁR ANANÁSZSZÓSZBAN (LAMB SHANKS WITH PINEAPPLE SAUCE)
A bárányhoz:
1 narancs reszelt héja, 1 ek só, 1 kk csípős paprika, 1 kk őrölt fahéj, 4 db bárány lábszár, 4 db ananász karika,
A mártáshoz:
4 db szárított chili paprika, 20 dkg-os ananász konzerv, 4 gerezd fokhagyma, 1 tk köménymag, 8 db szegfűszeg, 2 mk őrölt fahéj, 1 narancs leve, 6 ek olívaolaj, 1 ek almaecet, 2 mk cukor

Elkészítése:
A mártáshoz a chili paprikákat hasítsa félbe, és a magokat kaparja ki belőlük. Mintegy fél perc alatt, közepes hőfokon pirítsa barnára, miközben folyamatosan kevergeti. Tegye a paprikákat kis lábosba, és öntsön rájuk annyi hideg vizet, ami éppen ellepi. Húsz percig hagyja állni, majd forralja fel. Ez után öntse ki keverőtálba, hogy teljesen kihűljön. Ha hideg, akkor adja hozzá a felkockázott ananászt, a fokhagymát és a többi hozzávalót, majd turmixgéppel pépesítse. Közepes hőfokra melegítse fel serpenyőben az olívaolajat. Öntse rá az ananászos keveréket, és folyamatosan keverve fél óra alatt főzze sűrű mártássá.
Fedő alatt tegye félre.
A húshoz keverje össze a reszelt narancshéjat a fűszerekkel. A megmosott, és megfelelően előkészített lábszárakat ezzel a keverékkel alaposan dörzsölje be, és tegye félre hűtőszekrénybe, legalább negyedórára. Vegyen elő egy nagy tepsit, amibe elférnek a húsok. Tegyen bele egy rácsot, és annyi vizet öntsön alája, ami épp eléri alulról. Fektesse a lábszárakat a rácsra. Helyezzen mindegyikre egy-egy karika ananászt, majd alu-, vagy sütőfóliával szorosan zárja le az edényt. Csúsztassa a tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe, és körülbelül 3 órát párolja.
Ekkor vegye le a fóliát.
Locsolja meg saját levével, és pirítsa pirosra a tetejüket.
A forró sült mellé hidegen adja a mártást.

AROMÁS MARHASÜLT
Hozzávalók:
2,5 tk majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 7,5 dkg bacon, 1 kg marhacomb, 1 kis fej hagyma, 1 közepes sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 1 csokor petrezselyem, 0,8 dl olívaolaj, só, bors, 2,5 dl száraz vörösbor, fél tk szerecsendió, 4 paradicsom, 4 db szegfűszeg

Elkészítése:
Az elmorzsolt majoránnát keverje össze 1 gerezd zúzott fokhagymával. A keveréket kenje rá a bacon szeletekre. A szeletekkel csomagolja be a marhacombot. Helyenként fogpiszkálóval tűzze meg. Ugyancsak szúrja a húsba a szegfűszegeket. Egy fedeles tűzálló tálban melegítse fel az olívaolajat. Tegye bele a vékonyan felszeletelt hagymát, répát, zellert, és gyakran megkeverve 20 perc alatt pirítsa világosbarnára. Helyezze rá az előkészített húst. Tegye köré a meghámozott és cikkekre vágott paradicsomokat, öntse rá a bort és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezze.
A tálat lefedve, 150 fokon süsse két órán keresztül.
Az utolsó 15 percre vegye le a fedőt és szórja meg a finomra vágott petrezselyemmel.

ALASZKA-FALAT (ALASKA MORSELS)
Hozzávalók:
45 dkg lazacfilé, 1 db közepes uborka, 1 db zöldpaprika, 1 kis fej vöröshagyma, 1 pohár joghurt, 0,8 dl majonéz, 1 kk citromlé, 1 kis csokor kapor, 10 szem koriander, néhány szál petrezselyem, 6 db zsemle

Elkészítése:
A lazacfilét a sóval, a vagdalt petrezselyemmel és borssal ízesített, lobogó vízben 4-5 percig főzze. Ekkor szűrőkanállal emelje tálra a húsokat és hagyja teljesen kihűlni. Közben a meghámozott uborkát gyalulja bele egy keverőtálba. Tegye hozzá a finomra vagdalt paprikát és a reszelt hagymát.
Forgassa bele a hidegen felkockázott halfilét. Tegye hűtőszekrénybe 15 percre. Eközben a joghurtot, a majonézt, a finomra vagdalt kaprot és a durvára tört koriandert keverje ki. Ezzel locsolja meg a halas keveréket.
A halkrémmel kenje meg a félbevágott stanglikat, vagy francia-kenyérszeleteket.
Azonnal kínálja.

GRILLEZETT SERTÉSBORDA (GRILLED PORK CHOPS)
Hozzávalók:
60 dkg sertésborda, 1 ek olaj, só és őrölt bors
Az mártáshoz: 5 dkg mazsola, 1 alma, 1 narancs, 2 ek barna cukor, 1 kk gyümölcs ecet, 1 mk menta

Elkészítése:
Áztassa meleg vízben 10 percig a mazsolát. Csepegtesse le, majd keverje össze az apróra vagdalt almával, naranccsal, cukorral, ecettel és a mentalevéllel. A húst kenje be az olajjal, sózza, borsozza. Előmelegített grillsütőben mindegyik oldalán süsse 5 percen át.
Akkor sült meg, amikor a kést beleszúrva nem nedvezik már a borda.
Szeletelje fel, és a gyümölcssalátával tálalja.

GARNÉLARÁK KREOL MÓDRA
Hozzávalók 1 személyre:
1 db 25 cm-es francia-kenyér, 1 ek vaj, 115 g tisztított garnélarák, 1 csipet só, 1 csipet Cayenne bors, 1 csipet paprika, 1 csipet kakukkfű, 1 csipet fokhagymapor, 1 csipet szurokfű, 1 csipet bors, 1/4 pohár kemény, reszelt sajt. 1/2 pohár csíkokra vágott saláta

Elkészítése:
Kettévágjuk hosszában a kenyeret. Felmelegítjük serpenyőben a vajat. Megpirítjuk benne rózsaszínűre a garnélarák húst. Megszórjuk a fűszerekkel. A keveréket a kenyér alsó felére tesszük. Megszórjuk sajttal. 2 percen keresztül sütjük.
A tetejére salátát teszünk.
Beborítjuk a kenyér felső felével.

SZALONKA ROSTON, AMERIKAI MÓDON
Hozzávalók 6 személyre:
2,5 kg szalonka, 20 dkg vaj, 20 dkg morzsa, só, bors, mustár

Elkészítése:
A megtisztított szalonkákat hátán hosszában kettévágjuk, széjjelfeszítjük, és bárd lapjával kissé meglapítjuk. (A szalonkát is csak mellcsontja tartja össze.) Mindkét oldalán besózzuk, belső felét bekenjük mustárral, olvasztott vajba mártjuk, morzsába forgatjuk, és roston megsütjük. Rost hiányában tepsibe vagy serpenyőbe tesszük, vajdarabokat téve a tetejére, sütőben szép pirosra sütjük.
Tálaláskor roston sült angolszalonna szeleteket teszünk a tetejére, roston sült egész paradicsomokkal körítjük, és barna vajjal leöntjük.

TÖLTÖTT BACON (STUFFED BACONS)
Hozzávalók:
4 szelet barna kenyér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk mustár, ízlés szerint só és őrölt bors, 3 pár debreceni, 6 szelet bacon szalonna

Elkészítése:
Az apróbb darabokra tördelt kenyeret, a lereszelt vöröshagymát, a finomra vagdalt petrezselymet, a zúzott fokhagymát és a mustárt tegye keverőtálba. Fűszerezze ízlése szerint, majd szükség szerint kevés vízzel alaposan gyúrja egyneművé. Hosszában vágja végig a kolbászokat az egyik oldalukon. Az így kinyitott debrecenikbe ossza el a tölteléket, majd mindegyiket csavarja bele a bacon szalonnába.
Tűzze össze fogpiszkálóval, végül 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsse készre.

MEXIKÓI LASKA (MEXICAN LASAGNA)
Hozzávalók:
6 tojás, 2 ek víz, fél mk erős paprika, negyed mk őrölt kömény, 2 dkg vaj, 25 dkg laskatészta, 40 dkg konzerv zöldbab, 20 dkg füstölt sajt, 1 doboz paradicsompüré, 1 kisebb cukkíni, csipet őrölt koriander

Elkészítése:
A tésztát pár perc alatt főzze roppanósra, szűrje és öblítse le, majd tegye félre. Keverőtálba üsse bele a tojásokat, és alaposan keverje el a vízzel. Ízesítse a paprikával és a köménnyel. Közepes serpenyőben melegítse fel a vajat, öntse rá a tojásos keveréket, és alacsony hőfokon 8-9 perc alatt süsse készre. Húszcentis tűzálló tálat enyhén olajozzon ki. Az alját borítsa be a laskatészta negyedével. Takarja be a bab felével. Erre ismét tészta kerüljön, majd a vékonyan szeletelt cukkíni. Újabb laska rétegre a maradék bab kerüljön, végül az egészet takarja le tésztával. Legfölülre csúsztassa a tojáslepényt. Öntse rá a kevés vízzel felhígított paradicsompürét.
Tegye 180 fokra előmelegített sütőbe.
20 perc után vegye ki, szórja meg a reszelt sajttal.
Tegye vissza annyi időre, míg a sajt ráolvad és aranybarna lesz.

BROKKOLI GYÖMBÉRES SZÓJAMÁRTÁSBAN (BROCCOLI IN GINGER SOY SAUCE)
Hozzávalók:
1 ek olaj, 1 fej brokkoli
Az öntethez:
1 ek szójaszósz, 1 ek reszelt gyömbér, 2 tk keményítő, 1,2 dl szűrt zöldségleves, őrölt bors

Elkészítése:
Közepes hőfokra melegítse fel az olajat. Két percig pirítsa kevergetve a megmosott, rózsáira szedett brokkolit. Közben keverje ki az öntetet, majd öntse a zöldségre. Két-három percig párolja tovább.
Ízlése szerint borsozza.

CSIRKEMELL ZSIDÓ KRUMPLIVAL (CHICKEN BREAST WITH JEWISH POTATOES)
Hozzávalók:
2 db csirkemell-filé, 2 tojás, fél dl tej, 2 ek liszt, 50 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 10 dkg ementáli, só

Elkészítése:
A csirkemelleket vágja ketté, kissé veregesse ki, és sózza be. A tejjel felvert tojással keverje a lisztet sűrű, csomómentes tésztává. Ebben alaposan forgassa meg a csirkemelleket, hogy mindenütt befogja a tészta, majd bő, forró olajban süsse aranybarnára. Ha megsült a hús, itassa le a felesleges zsiradékot, és még forrón kenje meg a szeleteket tejföllel, és hintse meg reszelt sajttal. A húsokat tegye sütőlapra, és pár percre tolja forró, de lekapcsolt sütőbe, hogy a sajt kissé ráolvadjon. Amíg a hús készül, addig a meghámozott és gerezdekre vágott burgonyát félig főzze meg sós vízben.
Szűrje és csepegtesse le.
Ha a hús már a sütőben van, akkor a sütőolajban süsse ropogósra a burgonyát a fél-karikákra vágott hagymával együtt.
Forrón tálalja az ételt.

GOMBÁS-MÁJAS VAGDALT TEPSIBEN
Hozzávalók:
3 zsömle, 20 dkg csirkemáj, 1 fej hagyma, 25 dkg gomba, 3 kk libazsír, 1 csokor petrezselyem, 2 tojás, késhegynyi paprika, 1 kk őrölt feketebors, só, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A zsemléket nagyobb darabokra vágva áztassa be langyos vízbe, majd jól csavarja ki. Az apróra vágott hagymát kevés zsíron párolja üvegesre. Erre tegye a felaprított gombát. Fűszerezés után, fedő alatt, közepes hőfokon 20 percig párolja. Az áztatott zsemléket keverje össze a gombával, az elkapart csirkemájjal, a felvert - és sóval, borssal, egy kanál libazsírral, petrezselyemmel elkevert tojással. A tepsit zsírozza ki, hintse meg a zsemlemorzsával, majd simítsa bele a masszát.
A tetejét libazsírral ecsetelve, forró sütőben szép pirosra süsse. Kockázza fel, és főtt burgonyával tálalja.

PÁROLT KELBIMBÓ (BLANCHED BRUSSELS SPROUT)
Hozzávalók:
1 kg kelbimbó, 1,5 tk só, 1,5 ek vaj, só, bors, 1 dl száraz fehérbor, 1 csokor kapor, 1 dl tejszín

Elkészítése:
A kelbimbót tisztítsa, és folyóvízben mossa meg. Egy tűzálló tálat kenjen ki vajjal. Tegye bele a kelbimbókat, sózza, és enyhén borsozza meg. Öntse rá a bort, majd a tálat letakarva tegye 175 fokra előmelegített sütőbe. Húsz perc múlva, vegye le a fedőt, és locsolja meg a finomra vagdalt kapor és a tejföl keverékével. Még 10 percre tolja vissza a sütőbe.
Forrón tálalja, főtt húsok mellé körítésként, vagy tollhegy tésztával önálló ételként.

ENCHIADA DE JOCOQUE
Hozzávalók:
20 dkg kukoricaliszt, 2 tojás, só, olaj, 2 ek vaj, 1 póréhagyma, 2 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt, petrezselyemzöld

Elkészítése:
A kukoricalisztet összekeverjük egy csapott mk sóval, majd apránként hozzákeverünk fél liter vizet, és pihentetjük. Közben a megmosott pórét felkarikázzuk és vajon megpároljuk. A kukoricalisztes masszában elkeverünk két nyers tojást, és jól kiolajozott palacsintasütőben 8 lapos palacsintát sütünk a masszából, de nem pirítjuk meg nagyon, hogy félbe lehessen hajtani. A palacsintákat lapátkanállal forgatjuk, és ha szükséges, sütés közben is pótoljuk az olajat. A kisült palacsintákat kivajazott tepsibe tesszük, párolt pórét teszünk rájuk, majd félbehajtjuk őket.
Mindegyik tetejére sajttal elkevert tejfölt kanalazunk, és közepesen meleg sütőben, rápirítjuk.
Petrezselyemzölddel, esetleg paprikaszeletekkel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: körülbelül 50 perc

PADLIZSÁNFELFÚJT (MAFALDA)
Hozzávalók:
olívaolaj, zsemlemorzsa, 1,4 kg padlizsán, 6 tojás, 3 ek liszt, 2,5 dl tej, fél kk só, negyed kk őrölt fehérbors, 30 dkg füstölt sajt, 20 dkg mozzarella, 4 dkg parmezán

Elkészítése:
A padlizsánokat hámozza meg, vágja félbe, és a közepüket vájja ki. Vágja fel 1x1 centis kockákra, majd sós vízben főzze puhára. Tegye keverőtálba a tojásokat a liszttel, a tejjel a fűszerekkel és alaposan verje fel. Adja hozzá a megfőtt padlizsánt. Villával nyomkodja szét benne. Tegye bele az apró kockákra vágott füstölt sajtot és a lereszelt mozzarellát. Jól keverje el az egészet. Olajozzon ki, és zsemlemorzsával szórjon be egy 20x30 centis tepsit. Simítsa bele a padlizsános keveréket. A tetejét takarja be a reszelt parmezánnal. A 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt süsse készre. A tepsiben hagyja kissé hűlni, majd kockákra vágva tálalja.

SPÁRGÁS TÉSZTA
Hozzávalók:
25 dkg spárga, 6 ek olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg főtt marhalábszár, só, őrölt bors, 1 kk oregánó, 1 ek paradicsompüré, 25 dkg spagetti

Elkészítése:
A tésztát főzze a szokott módon roppanósra, majd alaposan csepegtesse le, de ne öblítse. A spárgát tisztítsa meg, majd vágja egy centis gyufaszálra. A vajon párolja 10-15 percet, majd adja hozzá a vékonyan felcsíkozott húst. Keverje el benne a paradicsompürét és a fűszereket.
Egyet forraljon rajta, végül az egészet forgassa össze a főtt tésztával.
Melegen tálalja.

SAJTOS-SONKÁS SPENÓT (SPINACH GRATINÉED WITH CHEESE)
Hozzávalók:
1 kg friss spenót, 5 dkg ementáli, 5 dkg főtt sonka, só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl tejszín, 1 kk vaj

Elkészítése:
A spenótot tisztítsa meg, a vastag ereket vegye ki, majd tépdesse körömnyi darabokra. Alaposan mossa meg és csepegtesse le. Tegye a felforrósított olajra. Amikor összefonnyadt, keverje bele az összezúzott fokhagymát és ízlése szerint a sót és borsot. Pár perc keverés után öntse rá a bort. Alacsony hőfokon, fedő alatt főzze 15 percet. Ekkor pépesítse, szórja bele a finomra vagdalt sonkát, és tegye vissza a melegre. Amikor felforrt adja hozzá a reszelt sajtot és a tejszínt.
Forralja össze, húzza félre a melegről, végül a vajat elkeverve benne tegye fényessé a mártást.
Párolt halakhoz köretként, vagy önállóan burgonyapürével adja fel.

KREOL ZÖLDBAB
Hozzávalók:
1 kg zöldbab, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 zöldpaprika, 4 evőkanálnyi ketchup, egy ek ecet, mustár, só, bors

Elkészítése:
Sós vízben megfőzzük az ujjnyi darabokra vágott zöldbabot, majd levét jól lecsorgatjuk. Közben a vajban üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a szép húsos, kicsumázott és karikára vágott zöldpaprikákat, a ketchupot, az ecetet, egy kiskanál mustárt, sót, törött borsot.
Öt percig lassan forraljuk, majd a zöldbabot beletéve, még 5-10 percig együtt pároljuk.

TEXASI ZÖLDBORSÓS EGYTÁL
Hozzávalók:
3/4 kg burgonya, fél kg friss vagy mirelit zöldborsó, fél fej fokhagyma, 2 fej hagyma, 1 tk olaj, 1 tk só, 1 tk curry, 1 kk őrölt bors, vegeta

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, kettévágjuk, és keskeny csíkokra metéljük. A hagymát felkockázzuk, fedő nélkül pároljuk az olajban, amíg kicsit meg nem pirul (kb. 15 perc). Ekkor rátesszük a zöldborsót, a zúzott fokhagymát és az ízesítőket, majd fedő alatt, 1 dl vízzel puhára pároljuk (kb. 15 perc).

TEXASI LEPÉNY
Hozzávalók:
15 dkg füstölt húsos szalonna, 30 dkg konzerv kukorica, 4 tojás sárgája, kb. 6 ek tej, kb. 4 ek liszt (lehetőleg kukorica), só, piros paprika, csípős ketchup

Elkészítése:
A tojássárgákat a tejben simára keverjük, sózzuk, paprikázzuk, és továbbverve apránként hozzáadjuk a lisztet. Belekeverjük a kukoricát, és 3-4 percig állni hagyjuk. Közben a szalonnát vékonyan felszeleteljük, becakkozzuk, és teflonban ropogósra sütjük, majd kiszedjük, melegen tartjuk. A zsírban kis kerek lepényeket sütünk ki a masszából, mindkét oldalukat megpirítjuk. A sültszalonna szeletekkel díszítve, a ketchuppel leöntve tálaljuk.
Nagyméretű lapáttal fordítsuk meg, mert elég laza az anyag.

RAVASZ PIZZA (DEEP PIZZA)
Hozzávalók:
2,4 dl víz, 1 tk élesztőpor, 8,4 dl liszt, 1,2 dl búzakorpa, 1-1 tk só és porcukor, 0,6 dl olaj
A feltéthez:
45 dkg mozzarella (szeletelve), 45 dkg kolbász (villával szétnyomkodva), 20 dkg paradicsom (szeletelve), 1 fej fokhagyma (szeletelve), 3 tk oregánó, 5 db friss bazsalikom levél, 10 dkg parmezán (reszelve)

Elkészítése:
A forró vizet öntse keverőtálba, és villával felverve oldja fel benne az élesztőport. Adjon hozzá egy bögre lisztet, a korpát, a sót, a porcukrot és az olajat. Fakanállal alaposan keverje ki. Folyamatosan keverje tovább, amíg félbögrénként, hozzá keveri a maradék lisztet. Lisztes kézzel dagassza tovább, amíg hólyagos és sima tésztát kap. Ekkor letakarva pihentesse meleg helyen 45-60 percet. Ezután borítsa olajjal lekent deszkára, és könnyedén nyomkodja még egyszer át a tésztát. Vágjon le belőle egy darabot, és formázzon belőle 25 centi átmérőjű, 1 centi vastag korongokat. Ezeket olajjal megkenve tegye sütőlemezre. Hagyja újra pihenni 15-20 percet. Közben melegítse fel a sütőt 250 fokra. A szétnyomott kolbászt párolja rövid ideig egy lábosban, amíg kifehéredik. Amikor a tészta második pihentetésén is túl van, rendezze el rajtuk a szeletelt sajtot, majd ossza rájuk a sült kolbászpürét. Erre tegye a paradicsomkarikákat, végül szórja meg reszelt sajttal. A forró sütőben süsse negyedórát, majd csökkentse a hőfokot 180 fokra, és 20 perc alatt süssük készre.
Sütés közben időnként lapáttal alányúlva emelgesse fel a tésztát, hogy le ne égjen.
Forrón tálalja, tetszés szerinti öntetet kínálva hozzá.

UNO'S-FÉLE PIZZA RECEPT (UNO'S PIZZERIA RECIPE)
Hozzávalók:
5 dkg élesztő, 4,8 dl langyos víz, 1,2 dl étolaj, 4 ek olívaolaj, 7,2 dl liszt, 1,2 dl kukoricadara (azt hiszem ez a dolgok nyitja), 2 tk só
A tetejére:
50 dkg hámozott, szeletelt paradicsom, 15 dkg szeletelt mozzarella, só, őrölt bors, 1 fej szeletelt fokhagyma, bazsalikom, oregánó, 30 dkg darált hús, 1 fej reszelt vöröshagyma, reszelt parmezán és füstölt sajt

Elkészítése:
Keverje simára az élesztőt a langyos vízzel és tegye félre pár percre. Adja hozzá az étolajat. Fokozatosan keverje bele a lisztet és a darát. Dagassza pár percig, majd az olíva olajat és a sót adja hozzá. Dagassza hólyagosra, végül pihentesse langyos helyen, legalább 15 percet, míg a duplájára kel. Kenje meg olajjal, borítsa deszkára. Olajjal kenve formázzon megfelelő méretű pizza karikákat. Tegye sütőlemezre. Borítsa be paradicsommal, szeletelt sajttal.
Fűszerezze ízlése szerint, végül szórja meg a reszelt sajtokkal.
Süsse 240 fokra előmelegített sütőben 35 percet.

BOSTONI CSIRKE FŰSZERES RIZSE (BOSTON CHICKEN SPICY RICE)
Hozzávalók:
0,6 dl teljes kiőrlésű rizskrém, 1,8 dl gyorsrizs, 1 ek finomra vagdalt piros húsú paprika, fél tk szárított zeller, 1 tk szárított petrezselyem, negyed tk mustárpor, 7 dl csirkeleves, 0,6 dl olívaolaj, só

Elkészítése:
Nagyobb tálban keverje össze az összes hozzávalót. Gyakori keverés mellett forralja fel. Takarja le, és vegye le a melegről. Hagyja állni 15 percet. Villával óvatosan forgassa át a rizst. Szükség esetén sózza és borsozza meg. Gőz fölött tartsa melegen tálalásig.
A maradékot letakarva hűtse.
Három-négy napon belül, lassan melegítve felhasználhatja.
Ne fagyassza le!

KREOL RIZS
Hozzávalók:
3 ek olívaolaj, 20 dkg barna rizs, 4 dl húslé, fél kk őrölt bors, 40 dkg sárgabarack, egy csomó újhagyma, 15 dkg főtt sonka, szójaszósz, őrölt fahéj, 8 dkg kesudió

Elkészítése:
Megforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a rizst. Felöntjük a húslével, rászórjuk az őrölt borsot, felforraljuk, majd gyenge tűzön fedő alatt 45 percig főzzük. Ha letelt még 15 percig fedő alatt állni hagyjuk. Sárgabarackot felezzük, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy evőkanálnyi olajjal bekenjük a sütőbádogot. Az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk, felkarikázzuk. A főtt sonkát vékony csíkokra vágjuk. A rizst meglocsoljuk 3 evőkanálnyi szójaszósszal, ízesítjük fél kávéskanálnyi őrölt fahéjjal, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. A kesudióval is.
A maradék olajat a tetejére csepegtetjük.
10-15 percig sütjük.
Friss zöldsaláta illik hozzá.

RIZSTEKERCSEK (RICE ROLLS)
Hozzávalók:
6 db rizstészta lap (réteslap), 25 dkg sovány hús, fél ek kukoricakeményítő, 1 ek szójaszósz, 1 ek desszertbor, 5 dkg gomba, 1 ek mustár, 1 tk cukor, bors, só, olaj

Elkészítése:
Keverje össze a csíkokra vágott húst a szójaszósszal, a keményítővel és a borral, majd hagyja fél órát pihenni. Wokban melegítsen fel 3 ek olajat, és állandó keverés mellett süsse meg benne a húst. A húst rendezze az edény szélére, adja hozzá a gombát, és lassan kevergetve párolja tovább. Végül keverje bele a mustárt, a cukrot, kevés borsot, és párolja készre a tölteléket. Tenyérnyi rizstészta lapokra adagoljon egy-egy kanál tölteléket.
Tekerje fel, és tegye rácsra a roládokat.
Gőz felett párolja két-három percet, majd forrón tálalja szója, vagy tofumártással.
Díszítse vagdalt korianderrel.

MÁSNAPOS MÁRTOGATÓ (LAZY DAY DIP)
Hozzávalók:
20 dkg natúr krémsajt, 1 kk Erős Pista, 1 mokkáskanál ecet, 1 kk mustár, csipet majoránna, 1 dl tejszín

Elkészítése:
Keverje egyneművé a hozzávalókat. Hagyja addig állni, míg sikerül kibontania a sült krumplis zacskót.
Utána már csupán tunkolnia, s nyelnie kell.
Közben pihenhet is.

SAJTOS KROKETT
Hozzávalók:
40 dkg lágy sajt, 4 tojás, 7 ek zsemlemorzsa, 2 ek liszt, negyed mokkáskanál szerecsendió

Elkészítése:
Válassza külön a fehérjéket a sárgájától. A fehérjét verje fel kemény habbá, a sárgáját keverje el egy ek hideg vízzel. A sajtot reszelje meg, és forgassa össze a felvert fehérjével, a liszttel és a szerecsendióval. Óvatosan keverje össze a sárgájával. Bő olajat forrósítson fel 170 fokra, és evőkanálnyi gombócokat szaggasson bele a keverékből.
1-2 perc alatt süsse aranybarnára azokat, majd fahéjas cukorral meghintve, forrón tálalja.

ABC-SZENDVICS (ABC SANDVICH)
Hozzávalók:
2,4 dl majonéz, 1 fej vöröshagyma, 2 ek brandy, fél mokkáskanál őrölt bors, 18 szelet szendvicskenyér, néhány salátalevél, 30 dkg rákhús konzerv, 2 paradicsom, 9 szelet bacon, 2 avokádó

Elkészítése:
Keverje ki a majonézt, a reszelt hagymát és a brandyt. A kenyérszeleteket ezzel a keverékkel kenje meg. Hat szeletre tegyen egy-egy salátalevelet, két kk lecsepegtetett rákot és egy paradicsomkarikát. Helyezzen rá egy szelet kenyeret. Erre egy fél bacon szelet kerüljön, majd avokadó szelet és újabb paradicsom. Végül takarja le újabb szelet kenyérrel. Fogvájóval tűzze össze a szendvicseket.
Azonnal kínálhatja, de ha gondolja, előmelegített grillsütőben kissé átmelegítheti a szendvicseket.

BIG KING
Hozzávalók:
70 dkg darált marhahús, só, bors, 4 nagy hamburger zsemle, 4 salátalevél, 8 szelet sajt, 8 szelet hagyma, 8 kapros savanyú uborka
Az öntethez:
0,6 dl majonéz, 2 tk Francia-mártás, 2 tk édes fűszerkeverék, 1 tk ecet, fél tk cukor, negyed tk citromlé, késhegynyi őrölt paprika

Elkészítése:
Készítse el az öntetet, a hozzávalók kikeverésével egy kis tálkában. A felhasználásig tegye félre. Forrósítsa fel a grillsütőt. Ossza a húst nyolc egyenlő részre. Gyúrjon belőlük gombócokat, majd lapítsa zsemle méretűvé azokat. Grillezze a húskorongokat oldalanként 2-3 percig, közben sózza és borsozza meg. Ha a hús elkészült, pirítsa a zsemlék vágott felületét barnára. Vigyázzon ne égjenek meg! Állítsa össze a burgereket. Először egy kanálnyi mártás kerül a zsemlére, erre salátalevelet tegyen. Következik egy húskorong, majd sajt. Tegyen rá a szétválasztott hagymakarikákból, amire a második szelet hús és sajt jön.
Végül zárja le a zsemle tetejével.
Amennyiben forrón szereti, akkor mikrohullámú sütőben, egyenként 15-20 másodpercig melegítse.

BORFALAT (WINEBURGERS)
Hozzávalók:
45 dkg darál marhahús, ízlés szerint só, őrölt bors, majoránna és oregánó, 2 dl testes vörösbor, 8 szelet ementáli sajt, 4 db puffancs

Elkészítése:
A darált húst kézzel alaposan dolgozza össze a fűszerekkel. Formázzon belőle 8 egyforma gombócot, s azokat kissé lelapítva tegye a grillsütő rácsára. Mindkét oldalukat süsse 3-4 percig a forró, előmelegített sütőben. Vegye ki a húspogácsákat és locsolja meg a vörösborral. Közben a zsemlék vágott felületét pirítsa meg. Tegyen rájuk egy-egy szelet sajtot, arra a húst, majd újabb 4-5 perc alatt melegítse át a szendvicseket.
Friss zöldséggel, melegen kínálja.

ÉJI MARHA-KÉJ (BISTRO BEEF)
Hozzávalók:
45 dkg marhacomb, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek világos szójaszósz, őrölt bors, 2 tk olívaolaj, 1 közepes vöröshagyma, 10 dkg gomba, 4 db piros húsú paprika, 0,6 dl száraz vörösbor, 8 db stangli

Elkészítése:
Ennek a szendvicsnek a zamatát a vörösbor és a sült paprika aromája emeli az égig. A kicsumázott paprikákat, negyedelje el, majd héjukkal felfelé erősen süsse át grillsütőben. Ha kezd feketedni a héja, vegye ki, húzza le a héjukat, és tegye félre a sült húsukat. A húst vágja fél centi vastag, tenyérnyi érmékre, a hagymát leheletnyi karikákra, a gombát szeletekre, a kiflit hosszában félbe. Az érméket fektesse egymásra, majd középen vágja félbe a halmot. Tűzálló, vagy teflon edényt melegítsen fel közepes hőmérsékletre. Fektesse bele a hússzeleteket, és szórja meg a finomra vagdalt fokhagymával. Mindkét oldalukat süsse rózsaszínűre 1-2 perc alatt. Vegye ki nagyobb tálra, majd locsolja meg két kanál szójaszósszal, és ízesítse ízlése szerint a borssal. A hús helyére, a serpenyőbe öntse bele az olajat. Dobja rá, és kevergetve pirítsa a hagymát rajta öt percet. Tegye hozzá a gombát, és további 2-3 percen át pirítsa. Ekkor tegye bele a sült paprikát, öntse rá a bort és a maradék szójaszószt.
Forralja fel, majd vegye minimálisra a hőfokot.
Helyezze bele az elősütött húst, és jól melegítse át.
Míg a ragu elkészül, a félbevágott stanglik vágott felületét grillezze zsemleszínűre.
Erre halmozza a ragut, és forrón szolgálja fel.

ELVIS VAJAS-BANÁNOS SZENDVICSE (ELVIS' BUTTER BANANA SANDWICH)
Hozzávalók:
1 db banán, 4 szelet fehér kenyér, 3 tk mogyoróvaj, 2 ek vaj

Elkészítése: A meghámozott, érett banánt villával nyomkodja pépesre egy tálkában. A kenyereket pirítsa zsemleszínűre. A szeletek egyik oldalát a mogyoróvajjal, a másikat a banánpéppel kenje meg. Az így előkészített szeletek mindkét oldalát süsse a forró vajban aranybarnára.
Átlósan félbevágva, forrón tálalja.

GRILLEZETT PULYKÁS ZSEMLE (BARBECUED TURKEY ON FOCACCIA)
Hozzávalók:
4 puffancs, fél avokádó, 1 tk citromlé, 1 mokkáskanál reszelt torma, 40 dkg pulykamell, 4 szelet ananász, 2-2 tk mustár és méz, 4 dkg füstölt sajt

Elkészítése:
A puffancsokat vágja félbe, és gyengén pirítsa meg. A pulykamellet vékonyan vágja négy szeletre. Megsózva grillsütőben süsse készre. Közben a megtisztított, érett avokádót villával pépesítse, keverje össze a citromlével és a tormával. Ezzel kenje meg a zsemlék alsó felét. Fektessen rájuk egy-egy szelet sült húst és ananászkarikát. Csurgasson rájuk a kikevert mézes mustárból. Borítsa a tetejüket a reszelt sajttal. Tegye a szendvicseket grillsütőbe, annyi időre, míg a sajt ráolvad.
Ekkor fedje be a puffancsok tetejével.
Kissé nyomja össze, végül azonnal kínálja.

MEXIKÓI HÚSOS SZENDVICS (GUACAMOLE STEAK SANDWICHES)
Hozzávalók - A Guacamole krémhez:
1 érett avokádó, 2 tk citromlé, 1 közepes paradicsom, 1 apró chili paprika, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint só és őrölt bors
Az összeállításhoz:
25 dkg sertésszűz, 1 gerezd fokhagyma, negyed tk őrölt kömény, 1 zöld citrom leve, só és őrölt bors, 4 db stangli, 1 piros húsú paprika

Elkészítése: A meghámozott és nagyobb darabokra vágott avokádót tegye turmixgépbe és locsolja meg a citromlével. Dobja bele a chilit és a meghámozott paradicsomot. Fűszerezze, majd pépesítve tegye félre, amíg elkészíti a szendvics hozzávalóit. A stanglikat hosszában vágja félbe. A húst ennek megfelelő méretű szeletekre vágja fel. A zúzott fokhagymával kenje meg a húsokat. Dörzsölje be mindkét oldalukat a fűszerekkel, azután fektesse azokat grill rácsra. Csepegtesse meg a tetejüket a zöld citrom levével, majd mindegyik oldalukat süsse 3-3 percig. A megsütött szeleteket fektesse a stanglikra.
Mielőtt az alsó és felső részeket egymásra fordítaná, tegyen közéjük egy-egy szelet paprikát.
Azonnal kínálja.

ARANY GYÜMÖLCSSALÁTA (GOLDEN FRUIT SALAD)
Hozzávalók:
1-1 doboz őszibarack, mandarin és ananász konzerv, 1,2 dl juharszirup, 1 fürt mag nélküli szőlő, 1 kicsi sárgadinnye, 2 banán

Elkészítése:
A lecsepegtetett gyümölcsöket vagdalja egyforma kockákra. A szőlőfürtöt szemezze le. A dinnyét hámozza meg, magozza ki, és kockázza fel. A gyümölcsöket óvatosan forgassa össze, és locsolja meg a juharsziruppal, és tegye hűtőszekrénybe. Legalább 3-4 órával a fogyasztás előtt ajánlott elkészíteni. Üvegkelyhekben kínálja, a tetejükre tegye, a frissen falkarikázott banánt.

CÉZÁR CSIRKESALÁTA TÉSZTÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell, 60 dkg spagetti, 1 fej saláta, 30 dkg paradicsom, 3 dkg bazsalikom, 3 zöldhagyma, 8 dkg dressing, 5 dkg petrezselyem, 10 dkg feta sajt, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A csirkét süsse meg roston és aprítsa falatokra. A spagettit főzze meg. A salátát szeletelje vékonyra, a paradicsomot (lehetőleg aprót) felezze, vagy még apróbbra vágja, a zöldhagymát szeletelje vékonyra, a petrezselymet aprítsa finomra, a sajtot morzsolja szét, a fokhagymát törje át.
Nagy tálban keverje jól össze az alkotókat, hagyja összeérni 1 órát, esetleg hűtse.

GRILLEZETT BURGONYASALÁTA (GRILLED POTATO SALAD)
Hozzávalók:
4 db burgonya, 1 db vöröshagyma, 1 kicsi padlizsán, 1 piros húsú paprika, 1 kicsi cukkini, 1 citrom leve és reszelt héja, 3 ek olívaolaj, 1 kk fűszerkeverék

Elkészítése:
A burgonyát félig főzze meg, majd a többi zöldségfélével együtt vágja karikákra. Sütőlapot melegítse fel a grillsütőn, kissé olajozza meg, és rendezze egymás mellé rá a zöldségkarikákat. Picit permetezze meg olívaolajjal, és süsse aranysárgára valamennyit. Közben egyszer fordítsa meg a karikákat. Amikor szépen megsültek, szedje tálba, szórja meg a fűszerkeverékkel és a citromhéjjal.
Öntözze meg a citrom levével, és letakarva tegye félre érni, legalább 10 percre.

AMERIKAI PALACSINTA
Elkészítése:
A juhtúrót áttörjük és eldolgozzuk a levétől lecsurgatott, morzsolt kukoricával, finomra vágott metélőhagymával, sóval, 1 ek tejföllel. A sós palacsintatésztából sütött palacsintákat a túrókrémmel megtöltjük, és vánkos formájúra hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálban, tejföllel áthúzva körülbelül 15 percig, forró sütőben sütjük.
Paradicsomsalátát adunk mellé.

BANÁNOS-MOGYORÓS SÜTEMÉNY (APPLE BANANANUT COOKIES)
Hozzávalók:
6,5 dl liszt, fél tk szódabikarbóna, csipetnyi só, 2,4 dl barna cukor, 1,2 dl porcukor, 2,4 dl vaj, 1 tojás, 1 tk banán likőr, 1,8 dl érett banán pép, 4 dl csokoládéforgács, 2,4 dl darált mogyoró

Elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 150 fokra. Közepes tálban alaposan keverje össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, majd tegye félre. Vegye elő egy nagy keverőtálat, és elektromos keverővel dolgozza habosra a cukrokat és a vajat. Kaparja le az edény oldaláról a krémet, öntse hozzá a likőrt, a banánt, és közepes sebességen keverje egyneművé. Forgassa össze a lisztes anyaggal, valamint a csokoládéforgács és a mogyoró felével. Kanállal tegyen kis halmokat egymástól 2,5 centire kenetlen sütőlapra. Mindegyik tetejére tegyen a mogyoróból és a csokoládéforgácsból.
Süsse 25-27 percig, míg kezd a sütemény megbarnulni.
Lapátkanállal azonnal emelje tálra, s hagyja kihűlni.

CSOKOLÁDÉS CUKKÍNI SÜTEMÉNY (CHOCOLATE ZUCCHINI CAKE)
Hozzávalók: 4 tojás, 5,5 dl liszt, 0,6 dl kakaó, 1 tasak sütőpor, 1-1 tk fahéj és só, 2,4 dl cukor, 10 dkg vaj, 1,5 dl almalé, 1 ek vaníliaaroma, 30 dkg cukkini A tetejére: reszelt csokoládé

Elkészítése:
Keverőtálban jól forgassa össze a lisztet, a kakaót, a sütőport, a fahéjat és a sót. Másik tálban közepes sebességre állított géppel verje fel habosra a vajat és a cukrot. Egy harmadik edényben a tojásokat, az aromát és az almalevet keverje simára. Állítsa a gépet lassú sebességre, és a keverékeket dolgozza össze. A legvégén a reszelt cukkinit forgassa bele. Gyengén kivajazott őzgerincbe simítva a tésztát, süsse 55-60 percig. Tűpróbával ellenőrizze, hogy teljesen átsült-e.
Még forrón hintse meg a tetejét a reszelt csokoládéval.
Tízpercnyi pihentetés után borítsa rácsra, hagyja kihűlni, majd szeletelje fel.

HAZAVÁRÓ ÉDESSÉG
Hozzávalók: 7,2 + 1 ek liszt, 15 dkg margarin, 1 tasak sütőpor, 10 dkg mogyoróvaj, 1 tk só, 2,4 dl cukor, 5 dkg mogyoró, 2,4 dl barna-cukor, 1,2 dl mazsola, 2 tojás, 0,6 dl csokoládé reszelék, 2 tk vanília aroma, 2 db mogyorós csokoládészelet

Elkészítése:
Tegye a margarint és a mogyoróvajat keverőtálba, és verje habosra. Adja hozzá a kristály- és a barna-cukrot, majd verje tovább, míg teljesen simára keveredik. Külön tálkában verje fel a tojásokat a vanília aromával. Fakanállal dolgozza bele a vajas keverékbe. Szitálja bele a sütőport, a sót és a lisztet. Dagassza simára. Deszkán, éles késsel vagdalja apróbb darabokra a csokoládékat. A darabkákat forgassa meg egy ek lisztben, és tegye 10 percre hűtőszekrénybe. Utoljára adja a tésztához a mazsolát, a lisztezett csokoládé törmeléket és a felezett mogyorószemeket. A kapott rugalmas tésztát 10 percre tegye hűtőszekrénybe. Simítsa ujjnyi vastagon kiolajozott tepsibe a tésztát, és süsse a 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt közepesen barnára.
Még forrón hintse meg a csokoládéreszelékkel.
Húszpercnyi pihentetés után a süteményt kockákra vágva kínálhatja.

COWBOY-KÁVÉ
Elkészítése:
Két gallon (8 liter) forró vízhez adj két font (90 dkg) kávét. Forrald két órán keresztül, majd dobj bele egy lópatkót. Ha elsüllyed, a kávé nem elég sűrű. - mondta egy kávé ínyenc cowboy. Miként az idézetből is kitűnik, a cowboyok a kávét egyszerűen forró vízben kifőzték, azaz "törökösen" készítették.
Egy dl vízhez 1,1 dkg őrölt kávét adtak általában.

HIDEGRÁZÁS (ICESCAPE)
Hozzávalók - Az epreshez: 2,4 dl víz, 0,6 dl cukor, 7 dl tört jég, 0,8 dl fagyasztott eper, 1,2 dl sűrített tej tejszín keverék, 0,6 dl citromlé, 0,6 dl eper aroma
A narancsoshoz:
7 dl tört jég, 2,4 dl víz, 1,6 dl narancsszörp, 1,2 dl sűrített tej-tejszín keverék, 2 ek cukor
A Mochalatta-hoz:
7 dl tört jég, 2,4 dl víz, 1,6 dl erős feketekávé, 1,2 dl sűrített tej-tejszín keverék, 2 ek cukor, 2 ek csokoládé szirup

Elkészítése:
Keverje össze a vizet és a cukrot, amíg teljesen felolvad.
Adja hozzá a többi kelléket, és nagy sebességgel keverje krémessé.
Kínálja 3 decis poharakban.

LÓRÚGÁS (BLAST)
A kapucsínóhoz:
2,4 dl erős kávé, 2,4 dl tej, 0,8 dl kristálycukor, 1 gombóc vanília fagylalt, jégkocka A tetejére: tejszínhab, fahéj

Elkészítése:
Keverje össze az erős feketekávét, a tejet és a cukrot, és közepes sebességgel mixelje 15 másodpercet, míg a cukor feloldódik. Adja hozzá a fagylaltot és a jégkockát, majd nagy sebességgel keverje egynemű, lágy, krémessé. Öntse poharakba. Ízlése szerint tegyen a tetejére tejszínhabot és őrölt fahéjat. Két adag lesz belőle.
A mokkás a változatban 2 ek csokoládé szirupot locsoljon a kész ital tetejére.
Az erős kávé készítésekor csupán fél adag vizet tegyen a főzőbe.
A felhasználás előtt alaposan hűtse le a kávét a fagyasztóban.

 

TERMINÁTOR-NYELET (TERMINATOR DRINK)
Hozzávalók:
3-3 cl vodka, fehér rum, gin, Grand Marnier és kókusz likőr, 6 cl édes-savanyú keverék, 3 dl áfonyaszörp, 1 korty sör

Elkészítése
: Tegyen jeget egy félliteres korsóba. A sör kivételével minden hozzávalót keverje össze, majd öntse a jégre.
Ízlése szerint öntse fel sörrel, díszítse narancsgerezddel, és szívószállal tálalja.

Forrás:

Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.