Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG - TARVISIOTÓL -PALERMÓIG 9

2017.12.16

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG


Fokhagyma sörtésztában
Hozzávalók:
2 nagy fej fokhagyma, 12 dkg liszt, kevés sör, 2 tojássárgája, 2 fehérje, olivaolaj, só szerecsendió

A fokhagymát vízben kb. 5 percig főzöm, majd lecsepegtetem. A sörből, lisztből, tojássárgájából és egy kevés olajból sörtésztát keverek, sózom, borsozom. A fehérjét kemény habbá verem és lazán összekeverem a tésztával.
A fokhagymagerezdeket a tésztába mártom, és forró olajban aranysárgára sütöm.

 

Csirkegulyás sajttal
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 liter paradicsom ivólé, közepes nagyságú zellergumó, 10 dkg spagetti, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 1 dl tejszín, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só.

A csirkét megtisztítom, és 12 darabra vágom. A húsdarabokat a felforrósított olajon, erős tűzön, mindkét oldalán átpirítom, majd felöntöm a paradicsomlével és még fél liter vízzel. Megsózom, hozzáteszem a fűszereket és fedő alatt félpuhára főzöm. A spagettit apróra tördelem, és a félig főtt csirkéhez teszem. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett készre főzöm. Ha a leve idő előtt elfő, egy-két pohárnyi forró vízzel apránként pótolom.
Végül beleöntöm a tejszínt, jól elkeverem, és egyet forralok rajta. Közben a megtisztított zellert finom lyukú reszelőn lereszelem, és a reszelt sajttal együtt a levesestányérokba osztom, majd a tűzforró levest rámerem.

Csirke Marsala-módra
(Polo alla Marsala)
Ez az étel olyan egyszerű, mint amilyen régi olasz kedvenc. Igen keresett az étlapokon a külföldiek részéről is.
Nyugodtan elkészíthető borjúhúsból is.

Hozzávalók (2 személyre):
2 kicsontozott csirkemell-filé, 12 dkg gomba, 0,6 dl olívaolaj, 1,2 dl csirkeleves, 1,2 dl testes vörösbor, 2 evőkanál vaj, liszt, só, őrölt bors

Elkészítése:
Serpenyőben melegítse fel közepes hőmérsékletre az olívaolajat. A filéket forgassa meg a lisztben, a fölösleget rázogassa le, majd süsse világosbarnára azokat. Ekkor tegye mellé a felszeletelt gombát, s amikor összeesett, öntse alá a csirkelevest és a vörösbort. Amikor felforrt, tegye bele a vajat, ízlése szerint fűszerezze, s szórja meg kevés liszttel. Fedő alatt párolja 5 percet, míg a mártás kissé besűrűsödik.
Forrón tálalja.

Sorrentói bárányborda
Hozzávalók:
8 szelet bárányborda, só, bors, 10 dkg reszelt sajt, liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa, 60 dkg karfiol, burgonya, 5 dkg vaj, citrom, zöldpetrezselyem.

Elkészítése:
A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk lisztben, tojásban, és morzsa-reszelt sajt keverékében. Forró zsírban megsütjük, vigyázva arra, hogy jól átsüljenek, de ki ne száradjanak. A karfiol sós vízben megfőzzük, leöntjük olvasztott vajjal, megszórjuk reszelt sajttal. Köré rakjuk a bordákat és a vajban pirított burgonyát.
Citromszeletekkel és vajban pirított petrezselyemmel díszítjük.

Bélszínszeletek Medici módra
Hozzávalók:
80 dkg tisztított bélszín, 2 dkg só, 1 g törött bors, 12 dkg zsír, 2 dkg szarvasgomba, 3 dl Choron mártás, 5 db zsemle.

Elkészítése: A jól letisztított, lehártyázott közép bélszínrészt tíz, egyenlő nagyságú darabokra vágjuk, tenyerünkkel kissé lelapítjuk, megsózzuk és borsozzuk, 5 db meghámozott zsemléből 10 db 1-2 cm magas és 4 cm átmérőjű kerek szeleteket szúrunk ki, és zsírban megpirítjuk mindkét oldalán. A zsírt serpenyőben nyílt lángra tesszük, és a hússzeleteket hirtelen mindkét oldalukon pirosra sütjük, ügyelve arra, hogy amint véres lé szivárog belőlük, rögtön kivegyük a zsírból. Tálalásnál egy hosszú tál közepére helyezzük a 10 db pirított zsemleszeleteket, majd jó sűrű Choron mártással leöntjük, és a mártás tetejére 1-1 szarvasgombaszeleteket teszünk.
A tál két oldalát apróbbra kiszúrt és zsírban szép pirosra sült burgonyát teszünk.

Choron mártás
Hozzávalók;
5 db tojás sárgája, 2,5 dkg hagyma, 1,5 dkg tárkonylevél, 1 db babérlevél, 3 g törött bors, 2,5 dkg Worcester, 1 dl fehérbor, 30 dkg vaj, 1 dkg só, 0,5 g Cayenne bors, fél citrom, 2,5 g tárkonyecet, 1,5 dl tejszín 5 dkg paradicsompüré.

Elkészítése:
Apróra vágott hagymát, a babérlevelet, a megmosott és apróra vágott tárkonyból 0,5 dkg-ot, a törött borsot, egy kevés citrom héját tárkonyecettel és fehérborral fedő alatt addig főzzük, amíg a leve majdnem elforrt. Ekkor szűrőruhán átszűrjük egy vastag aljú gyorsforralóba, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a tejszínt, megsózzuk és a tűzhely szélén lassú egyenletes hőmérsékleten habverővel folyton keverve, sűrű habszerű mártássá verjük fel. Ezután levesszük a tűzhelyről, és szitán állandó keverés közben hozzáadjuk a már előzőleg felolvasztott és melegen tartott vajat. Végül citromlével, Cayenne borssal, Worcesterrel ízesítjük és a megmaradt 1 dkg megmosott, és apróra vágott tárkonylevelet hozzákeverjük.
Tálalás előtt habverővel hozzá keverjük a paradicsompürét.

Olasz göngyölt hús
Elkészítése:
Négy, kétujjnyi vastag, kicsontozott sertéskaraj vagy sertéscomb szeletet veszünk, és úgy vágjuk be, hogy szétterítve négy nagy, ujjnyi vastag szelet húst kapjunk. A szeleteket befedjük hajszálvékony puha (pl. Hóvirág) sajtszeletekkel, mindegyikre egy-egy szelet gépsonkát fektetünk, amit vékonyan megkenünk vajjal. Meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel, és egyenként összegöngyöljük, fogpiszkálóval megtűzzük, vagy zsineggel átkötjük. Kívülről bedörzsöljük a hústekercseket a grill-fűszerkeverékkel (gyógynövényboltokban, nagy ABC-kben kapható), és két evőkanálnyi forró olajban gyors tűzön megpirítjuk.
Egy kevés vízzel puhára pároljuk, majd zsírjára sütve, a hústekercseket kiszedjük, melegen tartjuk. Levét másfél deci tejföllel meg öt deka reszelt sajttal átforrósítjuk, de nem forraljuk. Közben sós vízben, amelybe egy mokkáskanálnyi olajat is öntöttünk, kifőzünk 20 deka spagettit, levétől lecsurgatjuk, forró tálra szedjük, és tetejére ültetjük a zsinegtől vagy fogpiszkálótól megszabadított hústekercseket.
Leöntjük a tejfölös, sajtos mártással, és azon frissiben kínáljuk.
(Ha előző nap akarjuk készíteni, megpárolhatjuk a hústekercseket, és csak a spagettit kell kifőznünk ebéd előtt.)

Fekete tőkehalszeletek almaborban
Hozzávalók:
4 szelet fekete tőkehal, 2 dl tej, 5 evőkanál liszt, szerecsendió, só, bors, 2 evőkanál margarin, 6 gyöngyhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl almabor, 5 evőkanál tejföl, tárkony, petrezselyem

Elkészítés:
A halszeleteket egymás után forgassuk meg a tejben, majd a szerecsendióval, sóval, borssal elkevert lisztben. A hagymával és az apróra vágott fokhagymával közepes tűzön 3 perc alatt süssük át mindkét oldalán. Az almabor felével öntözzük meg. Fedjük le, és még két percig süssük mind a két oldalát. Tartsuk melegen. Melegítsük meg a serpenyőben a maradék almabort és a tejfölt.
Sózzuk, borsozzuk.
A tőkehalra öntsük rá a felaprított fűszernövényekkel megszórt szószt.

Articsókás rizottó Toscanai módra
(4 személyre)
Hozzávalók:
35 dkg rizs, 6 articsóka, citromlé, 5 dkg nyers sonka vagy húsos szalonna, 5 dkg vaj, 1 liternyi forró húsleves (leveskockából is készülhet), egy csomó petrezselyemzöld, só, bors, reszelt parmezán sajt.

Elkészítése:
Az articsókát előkészítjük, vékonyra felszeleteljük. Egy lábosban felhevítjük a vajat, és enyhén megpirítjuk rajta a kockákra vágott sonkát és a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Belekeverjük a lecsöpögtetett articsókát, néhány kanál meleg vízzel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk, és lassú tűzön pároljuk. 20 perc elteltével beleszórjuk a rizst, pár percig pirítjuk, azután merőkanalanként adagolva hozzáöntjük a húslevest.
Ha a rizs megpuhult, levesszük a tűzről, belekeverjük a megmaradt petrezselyemzöldet, és reszelt sajttal megszórjuk.
Száraz fehérbort kínálunk hozzá.

Különleges rakottas
(Lasagna Particolara)
Hozzávalók:
80 dkg csuszatészta, 40 dkg lángolt kolbász, 40 dkg marhahús, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg paradicsom, 2 doboz sűrített paradicsom, 2-2 teáskanál só, cukor, bazsalikom, őrölt bors és köménymag, 45 dkg tehéntúró, 1 tojás, 1 csomó petrezselyem, 2 dl olívabogyó, 15 dkg parmezán

Elkészítése:
A tésztát főzze ki sós, lobogó vízben, de vigyázzon, ne ragadjanak össze. Öblítse és csepegtesse le. Míg a tészta fő, keverje össze a darált húst, a villával szétnyomkodott kolbászt, a finomra vágott hagymát, és a zúzott fokhagymát, majd közepes hőmérsékleten pirítsa, amíg enyhén megbarnul a keverék. Keverje bele a meghámozott és apró kockákra vágott paradicsomot és a fűszereket. Forrósítsa fel, majd alacsony hőfokon, lefedve párolja 20 percet. Keverje össze a tehéntúrót a felvert tojással, a finomra vágott petrezselyemmel és némi sóval. Ha minden előkészítéssel végzett, állítsa össze az étket egy 30 x 20 centiméteres tűzálló tálban. Az edényt kenje ki a cukorral elkevert sűrített paradicsom felével. Erre kerül a tészta harmada, amelyet borítson be a húsos keverékkel. Ezt fedje be a maradék tészta felével, amire a túrós keveréket simítsa. Mindezt takarja be tésztával, majd szórja meg a reszelt sajttal, a vagdalt olíva bogyóval, végül locsolja meg a maradék paradicsommal.
Fóliával takarja le, és 180 fokra előmelegített sütőben süsse 20 percet.
Az utolsó öt percre vegye le a fóliát.
Tálalás előtt hagyja 10 percet állni.

Veronai gombóc
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 20 dkg liszt, 3 tojássárgája, só, törött bors, majoránna, 10 dkg vaj, 2 kanál paradicsompüré, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:
A karikára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, és burgonyanyomón áttörjük. Elkeverjük a liszttel, és a tojássárgákkal. Ízesítjük sóval, borssal, majoránnával. Ha összegyúrtuk, diónyi gombócokat formálunk belőle, és bőséges sós vízben megfőzzük. Akkor szedjük ki, ha feljött a víz tetejére.
Tűzálló tálat kivajazunk, rárakjuk a gombócokat, elterítjük rajta a paradicsommal összekevert tejfölt, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben 20 percig sütjük.

Olasz parasztsaláta
Elkészítése kb. 1/2 órát vesz igénybe.
Hagyjuk kb. 1/4 órát állni.
Hozzávalók:
1 hagyma, 1/2 cső piros paprika, 1/2 cső zöldpaprika, 2 paradicsom, 50 g fekete olajbogyó, 100g kockára vágott juhsajt, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál balzsamolaj, só, bors, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma.

Elkészítése:
Vágjuk apró kockákra a hagymát, nagyobb kockákra a paprikát. Hámozzuk meg a paradicsomot és ezt is vágjuk kockákra.
Egy nagy edényben óvatosan keverjük össze a zöldségeket, olajbogyót, juhsajtot.
Öntsük le a salátát olívaolaj, ecet, só, bors, cukor keverékével, hagyjuk 10-15 percig hűtőszekrényben állni, ízesítsük újra
Metélőhagymával tálaljuk.
Fehérkenyérrel kínáljuk

Olasz karfiol
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 1 citrom leve, 1,5 dl fehérbor, 10 dkg liszt, 1 tojás, só, bors, 2 dl olaj, 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:
A karfiolt rózsáira tördelve sós vízben megfőzzük, lecsorgatjuk, szűrőkanálon, és megöntözzük citromlével. A tojássárgáját simára keverjük a borral, egy csipet sóval, egy evőkanál olajjal, 4 púpozott evőkanál liszttel, majd óvatosan hozzákeverjük a két tojásfehérjéből felvert habot. A karfiol rózsáit egyenként meghempergetjük lisztben, megmártjuk a sűrű, tésztás-boros masszában, és forró olajban szép pirosra kisütjük.
Fűszeres paradicsommártást adunk hozzá.

Csokoládétorta sütés nélkül
Összeállítás:
15 perc + 5 óra hűtés, Főzés: 3 perc
Hozzávalók:
20 dkg összevagdalt étcsokoládé, 20 dkg vaj, 2 tojás, 14 dkg szárított gyümölcs vegyesen (őszi- és sárgabarack, datolya, szilva kimagozva, összevagdalva), 3-4 dkg összevagdalt mogyoró, 13 dkg darabokra tördelt babapiskóta

Elkészítése:
Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát kikenünk, és az alját meg az oldalát sütőpapírral kibéleljük. A csokoládét a vajjal gőzön vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk, simára keverjük. Langyosra hűtve a tojásokkal habosra verjük, majd a szárított gyümölccsel, a piskótával meg a mogyoróval összedolgozzuk. A formába töltve 5 óráig a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.
Cikkekre vágva fagylalttal vagy tejszínhabbal tálaljuk.
Jó tudni:
A legkönnyebb a formából kiszedni, ha kivehető aljú tortaformában készítjük, de akkor is alaposan ki kell kenni.

 

 

 

Forrás:
BARANGOLÁS ITÁLIÁBAN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.