Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG - A TOSZKÁN KONYHA DÍCSÉRETE

2018.08.25

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

Firenzei Minestrone
Hozzávalók:
10 dkg halványító zeller-szár, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 4 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 10 dkg burgonya, 1 fej káposzta, 10 dkg hámozott, előfőzött konzerv paradicsom. 10 dkg előfőzött nagy szemű fehérbab, 10 dkg cukkíni, 4 evőkanál olaj, 1.5 dl víz vagy erőleves, só, bors, bazsalikom, tálaláshoz parmezán sajt

A felaprított hagymát, fokhagymát, felkarikázott pórét és zellerszárat az olajon 5 percig üvegesre pároljuk, és egy picit megsózzuk. Ezután hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kockára vágott burgonyát, káposztát, konzerv paradicsomot és a babot. A levest felöntjük a vízzel vagy erőlevessel, egy kicsit megsózzuk, borsozzuk. A levest készre főzzük 20-25 perc alatt. Az utolsó tíz percre hozzáadjuk a felkockázott cukkínit is. A levest bazsalikommal is fűszerezhetjük ízlés szerint, valamint tálaláskor reszelt parmezánnal szórhatjuk meg a tetejét.

Firenzei padlizsán
Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kisebb padlizsán, 1 csomag mirelit paraj (vagy ennek megfelelő friss, megfőzve, leszűrve, pépesítve), 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg juhtúró, 2 evőkanál olaj, 5 dkg reszelt sajt, só, Cayenne - bors; a padlizsán sütéséhez olaj.

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, ha nem vastag a héja, meg sem hámozzuk, hanem amúgy héjastól 8 szeletbe vágjuk. Ugyanúgy sózzuk, leitatjuk, sütjük, mint a görög padlizsánsalátához, majd egy jókora tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. A hagymát megtisztítjuk, kis kockákra (nem túl apróra) vágjuk, és 2 evőkanálnyi olajon megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg. A felolvadt, kinyomkodott (vagy a főtt, leszűrt, pépesített) parajt beleforgatjuk, és a túróval simára keverjük. Sózni nem kell, mert a túrótól elég sós lesz, csak csipetnyi Cayenne - borssal adjuk meg az ízét. A padlizsánszeletekre halmozzuk, és a tetejét reszelt sajttal megszórjuk. Csak annyi időre toljuk a forró sütőbe, mialatt a sajt ráolvad.

Firenzei pisztráng
Elkészítése:
600 g mélyhűtött leveles parajt szobahőmérsékleten felengedünk, 80 g húsos szalonnát kis kockákra vágunk, és kiolvasztjuk, 1 hagymát letisztítunk, apró kockákra vágjuk, és a kiolvasztott szalonnazsírban üvegesre pároljuk, a parajt hozzáadjuk, és néhány percig pároljuk, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. A parajt kikent tűzálló tálba tesszük,4 konyhakész (egyenként kb. 200 g-os) pisztrángot folyó hideg vízzel leöblítünk, leitatjuk, citromlével kívül-belül lecsöpögtetjük, és kb. 15 percig állni hagyjuk, újra leitatjuk, sóval, frissen őrölt borssal megszórjuk, 3-4 evőkanál búzalisztben megforgatjuk, 60 g vajat felforrósítunk, ebben a halakat mindkét oldalról aranybarnára sütjük, a parajra egymás mellé fektetjük, és a tálat a sütő rácsára helyezzük. A pecsenyelevet 3 evőkanál fehérborral felfőzzük, átszűrjük, 1 pohár tejszínt (Créme fraiche) belekeverünk, sóval és borssal ízesítjük.
Röviddel a sütés befejezése előtt a mártást a pisztrángokra ráöntjük, és együtt sütjük.
Felső/alsó hőfok: kb. 200°C (előmelegítve), légkeverős sütőnél: kb. 180°C (előmelegítés nélkül), gázsütőnél: 4-es fokozat (előmelegítve), sütési idő: kb. 20-25 perc.

Fűszeres, sajtos, tejfölös rakott makaróni
Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:
40 dkg makaróni, 8 dkg vaj, 3 dl tejföl, 4 db tojás, 3 g fehér bors, 2 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg sonka, 10 dkg füstölt kolbász, 3 db főtt tojás, 12 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése:
A sós vízben kifőzött, makarónit leszűrjük. Jól lecsepegtetjük, a vajat a tejföllel és a tojássárgájával simára keverjük. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd belekeverjük a makarónit. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a makarónihoz keverjük. Egy magas falú tepsit vagy tűzálló tálat vajjal kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával, majd beletesszük a makaróni egyik felét. Rászórjuk a darált vagy apróra vágott sonkát, rátesszük a karikákra szelt füstölt kolbászt és a felszeletelt főtt tojást. Beborítjuk a makaróni megmaradt részével, meglocsoljuk a tejföllel, figyelve arra, hogy ezzel a kitálalt ételt egyúttal díszítjük is.
Megszórjuk a reszelt sajttal, ami szintúgy esztétikai értéket is hordoz. Közepes hőmérsékletű sütőbe téve jól átsütjük, majd kockákra vágva tálaljuk. Tálalás után is cseppenthetünk még egy-egy kiskanál tejfölt a makaróninkra.

Firenzei palacsinta 02.
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 10 dkg gépsonka, 20 dkg spenót, 4 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, késhegynyi bors, 2 dl tejföl, 1 tojás sárgája, csipet só.

Elkészítése:
A spenótot sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kinyomkodjuk, összedaraboljuk.
Elkeverjük 2 dkg vajjal, a sajt felével, a borssal és jól besűrítjük.
A palacsintákra 1-1 hajszálvékony sonkát terítünk, spenótot kenünk rá, feltekerjük, egymás mellé kivajazott jénaiba tesszük.
A tejfölbe keverjük a sajtot, tojássárgáját, ráöntjük a palacsintákra.
Sütőben addig sütjük, míg a teteje megpirul.

Napos sütemény - (Soleggiato di Dolce)
Hozzávalók: A tésztához:
4,8 dl liszt, 3,6 dl vaj, 2 kávéskanál cukor, 2 tojás, só, tej
A töltelékhez:
1 tojás, 3 tojássárgája, 1,2 dl porcukor, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 3,6 dl meleg tej, 1 mokkáskanál vanília aroma, 1,2 dl tehéntúró, 1 narancs
A tetejére:
1 tojás, vaníliás cukor

Elkészítése:
Alaposan gyúrja össze a tésztát annyi tejjel, hogy puha, sima tésztát kapjon. Letakarva pihentesse hűtőszekrényben. Eközben készítse el a tölteléket, amelyhez alaposan verje fel az egész tojást a tojások sárgájával. Keverje el benne csomómentesen a cukrot és a keményítőt, majd a vaníliás cukros tejet. Lábosban tegye lassú tűzre, miközben folyamatosan keverve felforralja. Vegye le a melegről, és tegye félre kihűlni. Ha lehűlt, keverje el benne a túrót és a felkockázott narancsgerezdeket. Lisztezett deszkán nyújtsa téglalap alakúra a tésztát, majd vágja nagyobb négyzetekre. Minden lapocskára tegyen egy kanál tölteléket, majd hajtsa félbe azokat, és a széleket nyomkodja le. A tetejüket kenje meg felvert tojással.
Olajozott sütőlapra helyezve, 175 fokra előmelegített sütőben süsse arany barnára.
Forrón szórja meg vaníliás porcukorral.

Forrás:
BARANGOLÁS OLASZORSZÁGBAN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.