Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG - Brindza és sör. Ez Morvaország konyhája

2016.11.19

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG


Brindzás pirog
Hozzávalók: Tészta:
500 g daraliszt, 1 tojás, só, víz
Töltelék:
300 g brindza, 3-4 főtt krumpli, só, snidling (metélőhagyma) esetleg kapor a töltelékhez, 80 g füstölt szalonna

Elkészítés:
A lisztet, tojást, sót és a vizet összekeverve metélt keménységű tésztát készítünk, amit kilisztezett deszkán elsodrunk. A tészta felére kis halmokat rakunk a töltelékből, majd a tészta másik felével letakarjuk. A töltelékek körül a tésztát megnyomkodjuk, és felvágjuk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha megfőtt a szalonna zsírjával meglocsoljuk, pirított szalonnadarabkákkal és apróra metélt snidlinggel megszórjuk.
A tölteléke pedig a következő:
A főtt krumplit áttörjük, összekeverjük a brindzával, sózzuk és ízesítjük snidlinggel vagy kaporral.

Meggyes sörleves
Hozzávalók:
1 üveg világos sör, 1 dl fekete (barna) sör, fél kiló meggy, 15 dkg cukor, 1 citrom, 2 dl tejszín, 1 ek. kukoricaliszt, gyömbér, só, fahéj.

Elkészítés:
A kimagozott meggy felét a sörrel, a tejszínnel, a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, a gyömbérrel, a sóval és a fahéjjal turmixoljuk. Ezután egy fazékban forraljuk fel a keveréket, keverjük simára a lisztet 1 dl vízzel és a barna sörrel, s ezt is öntsük bele a forró levesbe. Kevergetve forraljuk ki. A meggy másik felét is beletesszük, és félrehúzzuk hűlni a levest. Ha kihűlt jó pár órán át, hűtőben jegeljük. (Jó még ribizliből és nem túl érett sárgabarackból is.)

Fácánpecsenye cseh módra
Elkészítés:
Nem minden napra való, hanem ünnepi fogás ez, amely akkor "igazi", ha a fácánon kívül egy-két szalonka is akad hozzá. Elkészítése úgy kezdődik, hogy a szalonkát megsütjük (de nem túlságosan, hogy zsenge maradjon), majd a húsát leszedjük, apróra vagdaljuk, s vagdalt sertéshússal, finomra vágott majoránnával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, egy kis sóval, borssal, paprikával (esetleg - ha van - szarvasgombával) alaposan összekeverjük. Vajban kissé megpároljuk, egy-két tojással, mint kötőanyaggal összedolgozzuk, majd megtöltjük vele a fácánt. Egy lábosban vajat olvasztunk, beletesszük a töltött fácánt, mérsékelten meleg sütőbe tesszük. Mikor megsült, egy kis brandyt öntünk rá, s azon frissiben tálaljuk.

Morva tál
Hozzávalók:
1 kg vegyes zöldség, bab, kelbimbó, paprika, karfiol, burgonya, 1 hagyma, 1 evőkanál vaj, 25 dkg savanyú káposzta, 1 l húsleves, 25 dkg darált marhahús, 1 csésze félig főtt rizs, 2 tojás, só, pirospaprika, 2 dl tejföl.

Elkészítése:
A kockára vágott zöldséget vajban megfuttatjuk, a savanyú káposztát és a húslevest hozzáadjuk, és 30 percig főzzük. A darált húst, rizst, tojást, sót, paprikát, masszává dolgozzuk, gombócokat formálunk belőle, és a zöldségekkel együtt megfőzzük. Végül ízesítjük, és hozzáadjuk a tejfölt.

Pilseni csirkemell
Elkészítése:
A bőrétől lefejtett és kicsontozott, sóval, törött borssal ízesített csirkemelleket, vajban félig megsütjük. Közben a szokásos módon galuskát készítünk, majd ha az megfőtt, akkor kivajazott tűzálló edénybe lerakjuk. Ráhelyezzük a hússzeleteket, reszelt sajttal vastagon megszórjuk, és 2 dl sört öntünk rá. Forró sütőben addig sütjük, míg az egészet befedő sajtréteg aranyszínű nem lesz.

Ínyenc burgonyasaláta (Lahudkovy salát)
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya, 15 dkg répa, 10 dkg borsókonzerv, 2 db alma, 20 dkg sonka, 25 dkg majonéz, 25 dkg csemege uborka, só, fehér bors, mustár.  

 

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd kockára vágjuk. A megfőzött répát, uborkát, almát, sonkát szintén kockára vágjuk. A felszeletelt hozzávalókat egy tálba öntjük, hozzáadjuk a borsót, majonézt, fűszereket, mustárt és egy kevés uborkalevet. Összekeverjük, majd lehűtjük.

Túrófelfújt 1.
Hozzávalók:
400 g túró, 7 evőkanál tej, 2 tojás, 50 g daraliszt, citromhéj, só, 100 g porcukor, 80 g margarin, kevés zsemlyemorzsa

Elkészítés:
Az áttört túrót habosra keverjük a tejjel, a tojássárgákkal, porcukorral, citromhéjjal és a liszttel. A tojások felvert habját a végén adjuk a masszához. Tűzálló tálat, pudingformát vagy tepsit kikenjük margarinnal, megszórjuk zsemlyemorzsával, beleöntjük a kikevert túrót. A maradék margarint a tetejére reszeljük, és addig sütjük, míg a teteje aranybarna lesz.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
Barangolás Csehországban
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta